Hlavní obsah

Tři večeře pro milovníky pikantního jídla

Foto: Petr Makovička

Jsou snadné, rychle, a pekelně pálí!Foto: Petr Makovička

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když vidíte na menu v restauraci cokoli s přízviskem „ďábelský“, „pikantní“ nebo „pálivý“, neodoláte a vždycky si jídlo objednáte? Udělejte si malou pikantní hostinu i doma. Postačí trocha nápadů, chilli papriček, a hody pro „plechové huby“ můžou začít!

Článek

Inspiraci pro dnešní vaření jsme hledali snad ve všech koutech světa. Tortilly pochází z Mexika, omáčka k nim z Madagaskaru, recept na těstoviny je zase klasika z Itálie. No a fazole, kterými začneme? Ty jsou od kolegyně Jany Chmelíkové, která si na nich ráda pochutnává doma u rodičů.

Pikantní fazole podle Jany Ch.

Potřebujete: 1 velkou cibuli, plechovku sterilovaných červených fazolí, 2 stroužky česneku, 2 rajčata, 1–2 papriky, 1–2 feferonky dle chuti, 4 lžíce rajčatového protlaku, jarní cibulku, sůl, pepř.

Foto: Petr Makovička

Ostrá pánev pro pořádné jedlíkyFoto: Petr Makovička

Janina maminka do jídla obvykle přidává domácí paprikové čatní, my se ale tentokrát obejdeme bez něj. Cibuli nakrájejte nahrubo a zpěňte ji na olivovém oleji. Přidejte fazole (lepší jsou sice ty, které jste nechali den předem nabobtnat, vystačit si ale můžete i s těmi sterilovanými), na plátky posekaný česnek a kousky chilli papriček. Přidejte nudličky paprik, půlkolečka rajčat, protlak, dochuťte solí a pepřem vařte 15 až 20 minut. Vmíchejte nasekanou jarní cibulku pro chuť a pestrost, a máte hotovo.

Aglio olio s feferonkou

Potřebujete: 400 g těstovin (čerstvých), 6 stroužků českého česneku, dvě chilli papričky a petrželku na ozdobu.

Foto: Petr Makovička

I z pár ingrediencí lze vykouzlit dobrotuFoto: Petr Makovička

Špagety uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu. Pokud je budete hned jíst, není nutné do vody přidávat olej. Ten se do nich lije pouze v případě, že byste těstoviny nechávali stydnout a ony se mohly slepit. Rozehřejte pánev, přidejte olivový olej a dvě minutky na něm převalujte plátky česneku spolu s nasekanými chilli papričkami. Český česnek použijte proto, že je mnohem silnější než ten španělský nebo čínský – víc voní a má výraznější chuť. Do pánve přidejte uvařené těstoviny, přisypte nasekanou petrželku, prohřejte a můžete podávat.

Hledáte tip, jak nakrájet chilli papričku, aniž byste se jí museli dotýkat a pálily vás prsty? Najdete ho v článku Velký speciál o krájení a nožích.

Quesadilla s pikantní omáčkou

Potřebujete: 4 tortilly, 200 g kuřecích prsou, 2 lžíce ostrého kečupu, 1 papriku, 4 lžíce sterilované kukuřice, čerstvý ledový salát, 150 g sýru ementálského typu, 150 g cheddaru, 4 malé chilli papričky, 2 stroužky dobrého česneku, 30 g zázvoru, sůl a pepř, 4 lžíce extra panenského oleje.

Foto: Petr Makovička

Quesadille na stole jen těžko někdo odoláFoto: Petr Makovička

Kuřecí maso nakrájejte na kousky, zakapejte olivovým olejem, kečupem, dochuťte solí a pepřem a dobře promíchejte. Na oleji zprudka maso osmahněte a nechte ho zchladnout. Poté ze směsi pokrájeného ledového salátu, kukuřice, kostiček papriky a masa připravte náplň do tortilly. Tortillu položte na prkénko, polovinu posypte nahrubo nastrouhaným sýrem ementálského typu, poklaďte salátovou náplní, zasypte nahrubo nastrouhaným cheddarem a přeložte druhou volnou polovinou tortilly. Na ploché pánvi quesadillu opečte na másle po minutě z obou stran. Teď už jen připravit omáčku!

Obvykle se hodí třeba jen smetana nebo salsa, my jsme si pro vás ale připravili pikantní dip přímo z Madagaskaru. Chilli papričky očistěte a nakrájejte na velmi malé kousky. Česnek i zázvor oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Přidejte olej, sůl a pepř, misku přikryjte a nechte hodinu odležet. A pak už jen servírujte!

Tipy na další dokonalé tortilly najdete v článku Souboj receptů: 3 skvělé tortilly.

A jaké pikantnosti v kuchyni doma provádíte vy? Máte třeba vyzkoušený recept na dokonalý katův šleh nebo třeba pálivou rýži? Přidejte je do diskuse pod článkem nebo do rubriky Vaše recepty!

Reklama

Související témata:

Načítám