Hlavní obsah

Triky, jak dostat dítě do školky!

Foto: Thinkstock

Zápisy do mateřské školky se blížíFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dostat tříleté či čtyřleté dítě do státní školky je kumšt. Své by o tom mohla vyprávět leckterá maminka. A tak pokud se právě chystáte se svou ratolestí k zápisu, určitě si přečtěte náš článek. Najdete v něm triky, jak šanci na úspěch při přijetí minimálně zdvojnásobit.

Článek

Na konci února začínají zápisy do mateřských škol, ale je známý fakt, že šance na umístění dítěte do školky jsou dnes tristní. Jen v roce 2009 bylo evidováno 30 000 neuspokojených žádostí o umístění dětí. Školek bylo v tomto roce v Česku zhruba 4800 a navštěvovalo je kolem 318 000 dětí.

A loni to byly také desetitisíce dětí, které musely zůstat doma s rodiči nebo je hlídaly chůvy či soukromé školky. „Nevyřízených žádostí pro školní rok 2010/11 bylo v celé ČR 39 483. Toto číslo však obsahuje dublety či triplety, protože někteří rodiče přihlásí své dítě například do tří mateřských škol, a pokud ho ani v jedné nevezmou, tak se toto jedno dítě projeví v naší statistice třikrát,“ vysvětluje Jana Holíková z tiskového odboru Ministerstva školství.

„Děti jsou většinou přijímány od tří let. Jelikož poptávka po umístění dětí ve školce výrazně převyšuje kapacitní možnosti, existují kritéria pro přijímání. Přednostně jsou přijímáni předškoláci, tedy od nejstarších k nejmladším,“ vysvětluje Jaroslava Šilhanová, zástupce ředitele ZŠ, MŠ, ZUŠ Jesenice.

Proto jsou i pro některé rodiče požadavky na přijetí jejich dětí do státní školky nedosažitelné. Zvláště když tam chtějí dát tříletou dceru či syna, a s jejich mladším sourozencem zůstane maminka doma na mateřské. V takovém případě se snad se školkou pro vašeho caparta rozlučte. Ještě ale, než to vzdáte, zkuste naše tipy!

Trvalé bydliště podmínkou

Dítě většinou rodiče přihlašují do školky v místě bydliště. A to je první nutnou podmínkou k jeho přijetí. Vzhledem k tomu, že však někteří rodiče přehlašovali před zápisy děti do místa bydliště prarodičů, se i toto kritérium v některých městských částech Prahy zpřísnilo. Například v Praze 8 musí mít letos nově u zápisu trvalé bydliště v dané městské části i jeden z rodičů či zákonných zástupců dítěte. Nejlepší ale je, pokud ho mají oba rodiče. Proto se informujte na konkrétní požadavky přímo ve školce, kam budete dítě chtít dát. Nicméně ani splnění této podmínky není zárukou, že vaše dítě školka přijme.

Starší sourozenec pomůže

Pokud už školku navštěvuje starší sourozenec, nezapomeňte tento fakt u zápisu zmínit. Mladší dítě pak často školky přijmou automaticky, zvláště v případech, kdy matka nastupuje do zaměstnání. „Se starší dcerou jsme problémy s jejím umístěním do školky neměli. Byl to ještě v roce 2008 slabý ročník. Loni jsme šli ale k zápisu s mladší Emilkou, kterou vzali proto, že už do školky chodila její sestra Josefínka. Navíc jsem uváděla, že od září nastupuji do zaměstnání. Nikdo ale po mně žádné potvrzení od zaměstnavatele nechtěl,“ říká Pavla Končelíková z Prahy 4.

Zkuste známé známých

Je dobré se poptat ve svém okolí a možná se vám poštěstí, že někdo z vašich známých bude mít někoho, kdo zase zná někoho z vámi vybrané školky. Stejně jako se to stalo „anonymní“ mamince z jedné internetové diskuse: „Na návštěvě jsem se zmínila o svém problému a známý mé kamarádky, kterého jsem tam viděla poprvé v životě, mi pomohl." 

Když rodič „vydělává"

Dále vám pomůže, pokud jste matka samoživitelka nebo matka nastupující do zaměstnání. Připravte se na to, že po vás ale mohou u zápisu požadovat potvrzení od zaměstnavatele nebo u podnikatelů od České správy sociálního zabezpečení. „Mně vzali staršího kluka do školky na základě toho, že mi kamarád dal razítko, že u něj od září nastoupím do zaměstnání, přestože jsem dál zůstala doma na mateřské s druhým synem,“ přiznává maminka Petra.

Foto: ThinkstockSvoje školky mají i velké firmy

Když nezafunguje ani potvrzení zaměstnavatele

Jak ale nasvědčují zkušenosti některých maminek, někdy vám nepomůže bohužel ani potvrzení od zaměstnavatele, že jako rodič pracujete. „Chtěla jsem v Čakovicích přihlásit tříletou dceru Báru do školky, ale nevzali ji, ani když jsem měla potvrzení od zaměstnavatele na částečný úvazek. Bohužel byl hlavní důvod asi fakt, že jsem s druhým synem zůstala nadále na mateřské," říká maminka Lenka, která tak dceru umístila do jiné školky. „Naštěstí jsme uspěli alespoň v Centru pro předškolní děti." Více informací najdete níže.

Sponzorský dar, o kterém se nemluví

Ano! I to může být důvod, proč by si školka měla vybrat právě vašeho potomka. O sponzorských darech se sice moc nahlas nemluví, ale realita a zkušenosti mnoha maminek mluví za vše. „Má kamarádka se ve školce rovnou zeptala, co by potřebovali, a paní ředitelka jí řekla, že tepláčky. Tak nakoupila tepláčky pro děti za 5 tisíc korun, ale ouha. Dítě jí nakonec nevzali. Zvláštní, že?“ uvádí Lucka z Prahy 8. Další maminky například školkám přispívají formou koupě drobného vybavení, darů před Vánocemi či občas něco ušijí a vyrobí. A že školky nepohrdnou kolikrát ani drobnostmi, potvrzuje další maminka: „U nás je zřizovatelem obec a jsou vděční za každý kus papíru, který někdo přinese. Takže u nás se darují papíry, lepidla, pastelky, fixy, nový nábytek, strom do zahrady, příspěvek na hračky i povlečení do postýlek."

Neuspěli jste? Nabízíme další možnosti, kam s vaším dítkem.

Centra pro předškolní děti

Alternativou státních, chcete-li obecních, školek jsou třeba v Praze takzvaná Centra pro předškolní děti, která spravuje magistrát ve spolupráci s Domy dětí a mládeže. Tříleté až šestileté dítě tam můžete dát buď na dopoledne, nebo odpoledne, sice bez jídla, ale je to rozhodně levnější než soukromé školky. Většinou se platí okolo  850 korun za měsíc.

Jsou drahé (našli jsme rozpětí mezi 5 až 15 tisíci korunami měsíčně), ale někdy to prostě jinak nejde. Mají ale i své nesporné výhody, jako třeba - přizpůsobí se vašim pracovním podmínkám, seznámí dítě s cizím jazykem, skupinky dětí jsou menší, ale hlavně, přijímají i děti dvouleté a zapsat je můžete kdykoliv během roku včetně prázdnin.

Typ těchto zařízení u nás existuje teprve čtyři roky a v současnosti byste v Česku našli asi 20 firemních školek. Jejich kapacita se pohybuje tak kolem 20 až 60 dětí a většinou sídlí přímo v prostorách dané firmy nebo v těsné blízkosti společnosti. Cena se pohybuje zhruba od 2000 do 5000 korun měsíčně + stravné a přijímají i velmi malé děti, již od 1,5 roku.

A jak se podařilo do školky dostat děti vám? Poraďte v diskusi ostatním maminkám, které se k zápisu teprve chystají!

Reklama

Související témata:

Načítám