Hlavní obsah

Tyhle potraviny vám v létě ničí zuby!

Foto: Thinkstock

Bolí vás v létě zuby? Možná za to může některá ze zákeřných potravin!Foto: Thinkstock

Reklama

Ovoce? Džusy? Pivo? Cola? Tyhle všechny potraviny na vás v létě útočí ze všech stran. Věděli jste ale, že vám mohou i nebezpečně poničit zuby? Víme jak!

Článek

Na zdravé a ukázkové zuby nemá vliv jen správně zvládnutá technika jejich čištění, ale také potraviny, které během dne konzumujete. „Je dobré si v létě osvojit pár triků. Pokud například jíte či pijete něco barevného, vždy to doplňte obyčejnou neslazenou vodou,“ radí Klára Hlůžová, dentální hygienistka z Dental Office H33.

Pokud zkonzumujete větší množství kyselých potravin či nápojů, nikdy si minimálně 30 minut nečistěte zuby! „Vlivem nízkého pH kyseliny dochází k rozpuštění skloviny, čímž se na povrchu zubu uvolňují ionty. Přibližně po půl hodině se pH v ústech vrátí do normálu a krystaly na sklovině se díky iontům obnoví,“ vysvětluje MDDr. Adam Šíma z Dentální kliniky Jan Stuchlík a dodává, že čistěním v oné „zakázané“ době ze zubů ionty odstraníte, a krystaly se tak nemají z čeho znovu utvořit.

A na jaké potraviny si dejte v létě vyloženě pozor?

1. Ovoce a džusy

Jsou plné ovocných kyselin, při jejichž pravidelné konzumaci se naleptává sklovina, čímž se zvyšuje riziko zubního kazu. „Navíc kvůli ovocným kyselinám vznikají tak zvané eroze, tedy nekazivá ztráta skloviny a dentitu,“ varuje Adam Šíma. Doslova jde o rozpouštění zubů, které vede ke zvyšovaní jejich citlivosti a estetickému narušování. Původní krása zubů se pak do původního stavu vrací jen obtížně.

Foto: Thinkstock

Jahody dokážou zuby mírně vybělitFoto: Thinkstock

2. Agresivní cola

Dle vlastních zkušeností asi tušíte, že cola se zuby není příliš dobrou kamarádkou. Víte proč? „Obsahuje tři komponenty, které jsou pro sklovinu smrtící. Je to kyselina fosforečná, oxid uhličitý a vysoká koncentrace cukru,“ popisuje Klára Hlůžová. Zatímco první dvě složky snižují v ústech pH, cukr je ideální živinou pro bakterie, které snadněji na oslabeném zubu vytvoří kaz.

3. Pivo

Možná jste o pivu jakožto rizikové letní potravině neslyšeli. V tomto případě nejde tolik o jeho složení, jako spíše o způsob jeho konzumace. „Ulomení zubu skleněným půllitrem od piva není nic výjimečného,“ překvapuje Adam Šíma, „stačí pod ,správným' úhlem ťuknout do zubu dostatečně velkou silou, a je hotovo,“ dodává dentista.

Všem, kterým se něco podobného stane, radí části zubu posbírat, dát do vlhkého ubrousku či mléka a utíkat k zubaři. „Buňky zubu jsou ještě několik hodin živé, a je tedy možné někdy zub zachránit,“ uklidňuje.

Foto: Thinkstock

Pijete víno? Doplňte ho vodou a sýrem, jedině tak jsou vaše zuby v bezpečíFoto: Thinkstock

4. Pozor na víno

Ve víně je pravda, ale také zmíněné pro zuby rizikové kyseliny. Jak na ně vyzrát? „Víno je kyselé povahy, sýr zásadité. Proto je pro ně dokonalým doplňkem,“ radí Klára Hlůžová. A pokud si pochutnáváte na červených odrůdách, střídejte víno s obyčejnou vodou, která zuby omyje.

5. Cukrová vata a spol.

Děti jsou na prázdninách u prarodičů, ládují se cukrovou vatou, zmrzlinou nebo jinými sladkostmi a čištěním se příliš netrápí. A kaz je brzy na světě! Zákazy těchto dobrot jsou ale zbytečné, vyplatí se spíše trvat na důsledném dohledu. „Nezapomeňte si na dovolené, třeba i exotické, vždy přibalit klasický i mezizubní kartáček,“ doporučuje Adam Šíma s tím, že použití pasty není tak nezbytné jako mechanické vyčištění chrupu.

Jak řešíte čistotu zubů v létě vy? Víte o někom, kdo by si vylomil zub o půllitr?

Reklama

Načítám