Hlavní obsah

Tyhle sporty vám zvednou sebevědomí!

Foto: thinkstock

Bojové sporty vám pomohou se sebevědomím. Zkuste je!Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zábava, hubnutí, ale i posílení důvěry v sama sebe. To vše vám může přinést dobře zvolený sport. Nechte se inspirovat našimi třemi čtenářkami, prozradily nám, který sport doslova chytl je!

Článek

Iva, Gita a Andrea neměly ze začátku nic společného: každá hledala pohyb kvůli něčemu jinému. Iva chtěla mít lepší kondici, Gita se večer bála jít po ulici a Andrea chtěla po náročné práci najít psychický odpočinek. Všechny tři teď spojuje jedno, co nečekaly, jakýsi bonus navíc – silná psychika, tedy lepší sebevědomí. Co jim tedy pomohlo?

Fitkickboxing dodá odvahu

Byla to holka, co nikdy nebyla středem pozornosti. „Kvůli kondici jsem ale začala chodit na fitkickboxing, což jsou lekce vedené trenérem, kde se učíte základům bojových umění,“ popisuje čtenářka Iva, pětadvacetiletá studentka. Nemusíte mít žádné pohybové nadání ani zkušenosti. Učíte se ve skupině, náznaky rukou i nohou na pytle, lapy… „Forma výuky mě chytla a krůček po krůčku jsem se zlepšovala,“ popisuje Iva. Kromě kondice se už za tři měsíce dočkala i pocitu, že si věří. „Tím, že mi to šlo a dokázala jsem se něco naučit, jsem si začala vážit sama sebe,“ dodává štíhlá černovláska. Vnímala, jak jí vedle kondice roste i sebevědomí – přestala se i ve společnosti stydět.

Proč na něj zajít?Pro fyzickou odolnost, zlepšení koordinace, zpevnění těla, především i pro to, že vás to zvedne z kouta, dodá vám nebojácnost. Navíc se pak nenecháte jen tak něčím nebo někým rozhodit.

Foto: thinkstock

Nácvik techniky je důležitý nejen proto, abyste to dělaly správně, ale i se učily něco novéhoFoto: thinkstock

Krav maga zasáhne přesně

Gita začala na krav magu chodit z trochu jiného důvodu než Iva. „Dost často pracuji pozdě do noci a necítila jsem se bezpečně,“ vypráví dvaadvacetiletá servírka. Proto prý chtěla mít pocit, že když ji někdo bude obtěžovat, třeba jen slovně, nerozklepou se jí hned kolena.

„Tenhle druh sebeobrany, kontaktního boje zblízka, naprosto splnil, ba dokonce předčil mé očekávání,“ popisuje Gita. Ne že by se prý hned dokázala okamžitě ubránit, ale rozhodně se přestala třást večer strachy. „Dodá vám odvahu a sebevědomí, naučí nepropadnout panice nebo hysterii, zkrátka zachovat chladnou hlavu,“ popisuje Gita svou zkušenost s touto izraelskou technikou sebeobrany. Na těle má sice pár modřin z právě skončeného víkendového semináře, ale nadšení má velké.

Proč ji zkusit?Forma sebeobrany pro děti, ženy i muže se hodí bez ohledu na to, zda to nutně potřebujete či nikoli. Lepší je být připraven než překvapen – říká se… O skvělé fyzičce ani nemluvě.

Foto: thinkstock

Soustředit se na něco jiného vám pomůže i zahnat myšlenky třeba na problémyFoto: thinkstock

Wing kung-fu učí koncentraci

Andrea zase původně hledala kompenzaci ke své práci. Když prý ale šla na jógu nebo pilates, pořád v hlavě pracovala a nedokázala „vypnout". „Kamarádka mi řekla o wing kung-fu, což je jihočínské bojové umění. Tak jsem se ho rozhodla zkusit,“ popisuje svou cestu k novému pohybu Andrea.

Ze začátku se učíte pohyby, připravujete tělo na dobrou pohyblivost, uvolněnost, vnímáte své těžiště i rovnováhu. „Jde o umění, kdy nejdete silou proti síle, ale využíváte přesně cílených úderů na citlivá místa, jako je krk, čelist, nos, solar či genitálie, a to nejen pěstí, ale i lokty nebo koleny,“ přibližuje Andrea.

Tím, že se musíte koncentrovat, nemáte prostor na nic jiného než na soustředění a taktiku. „Při nácviku nemám vůbec čas myslet na nějaké termíny v práci,“ směje se manažerka Andrea, a tím i vysvětluje důvod, proč nezůstala jen u první návštěvy, ale věnuje se wing kung-fu už přes rok.

Proč by se vám mohlo hodit? Pokroky a soustavnou prací se cítíte ve svém těle nejen lépe fyzicky, ale hlavně psychicky. Odpočíváte tím, že se soustřeďujete i učíte něco nového.

Co pomohlo vám? Jaký pohyb byste doporučily ostatním a proč?

Reklama

Související témata:

Načítám