Hlavní obsah

Český obývák: jak vypadá?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Sedačka je dominantou pokojeFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou naše obývací pokoje zařízené hezky a kvalitně? A jak přijímáme módní trendy? Nejen tyto otázky jsme položili Marii Gaťákové ze společnosti Natuzzi, která patří k předním výrobcům sedacího nábytku ve světě.

Článek

Jsou podle vašich zkušeností naše obývací pokoje zařízené vkusně a kvalitně?

Myslím si, že se to čím dál tím víc mění k lepšímu. Hodně lidí si pořizuje nové bydlení nebo rekonstruuje své starší byty, protože chtějí bydlet lépe. Přitom tento trend se netýká pouze mladých, ale i starší generace. A co je důležité, lidé si rádi nechají poradit.

Proměnil se obývací pokoj za posledních dejme tomu dvacet let hodně?

Určitě, zatímco dříve to byl takový ten sváteční pokoj, kam se vodily návštěvy a způsobně se tady popíjela káva, tak dneska usazujeme návštěvy většinou v kuchyni a v obýváku odpočíváme. Proto se také propojují kuchyně a obývací prostor. A obývák je potom místo, kde se povalujeme, sledujeme televizi, užíváme si rodinnou pohodu, odpočíváme.

Má propojení obývacího prostoru s kuchyní nějaké nevýhody?

Ne. Kdysi se sice uvádělo, že v obýváku obtěžuje zápach nebo vodní páry, ale to už výrobci spotřebičů dávno vyřešili. Takže bych viděla spíš jen ty výhody, že je rodina mnohem víc spolu.

Jak je to s trendy? Platí, že co je in ve světě, musíme mít také, nebo nás to nechává klidnými?

Myslím si, že Češi stále patří spíš k těm konzervativnějším. Proto už několik let vládnou našim obývacím pokojům světlé barvy a určitá vzdušnost. Naštěstí už je dávno pryč doba, kdy se celá místnost zahltila nábytkem.

Dá se tedy říct, jak vypadá takový typický český obývací pokoj? Dříve to bylo jasné -  stěna, sedačka, dvě křesla a konferenční stolek a překvapivě také peřiňák.

Kromě toho, že zmizely právě ty velké stěny a peřiňáky a lidé raději volí jen nižší skříňky nebo otevřené police, tak hodně převládají sedačky a křesla ve světlé barvě. A také se postupně skoro v každém obýváku objevuje velká televize - plazma nebo LCD.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Krby jsou stále oblíbenějšíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Projevuje se nějak v našich obývácích to, že je mnohem širší nabídka sedacího nábytku? Dříve se prodávaly pouze komplety sedačka a dvě křesla, dneska jsou v nabídce solitérní kusy nábytku, rohové sestavy, long chairy...

Současné sedačky mají nižší podpěru zad, neboť se na nich víc povalujeme a válíme, což souvisí právě se změnou používání tohoto pokoje. I když to někomu vadí a má pocit, že se na nich nemůže pohodlně opřít, ale to nešlo ani na těch vyšších. Tam jsme také neseděli natažení jako prkno. Dobrá sedačka, když ji vyzkoušíme, nás musí obejmout. Být pohodlná, abychom si tady odpočinuli. A jako určitý nadstandard si potom můžeme vybrat taková křesla, kde se dá polohovat část pod nohama nebo naopak pod zády.

A co další nezbytná součást obýváku - tedy konferenční stolek?

I ten zažívá určitou proměnu, protože dříve se kupovaly ty vyšší, aby si na ně mohla návštěva položit hrnek s kávou a moc se u toho nehrbila. Přitom správně má být deska stolku níž, než je sedací plocha pohovky a křesel. Možná se to zdá někomu nepraktické, ale pro tu sklenku s vínem a brambůrky se občas shýbnout můžeme.

Co je žádanější - konferenční stolky ze dřeva, nebo dostává prostor moderní sklo?

Stolky máme nejen dřevěné a skleněné, ale také lakované. Přitom lidé je vybírají podle skříněk, které v obýváku mají, a také praktičnosti. Třeba tam, kde jsou děti, rozhodně nechtějí lakované nebo skleněné, kde zůstávají vidět otisky rukou. Naopak v rodinách se zvířaty, která ráda drápou dřevo, zase ocení sklo.

Je nějaká chyba, které se při zařizování obývacího pokoje nebo při výběru nábytku často dopouštíme?

Hodně často se setkáváme s tím, že lidé chtějí tmavý potah sedačky, prý proto, aby na tom nebyla vidět špína. Ale to je nesmysl, nečistoty jsou vidět na každé, na tmavé většinou více než na té světlé. Také je chyba si myslet, že třeba sedací souprava, kterých mi stále prodáváme nejvíce, nám vydrží bez jakékoli péče dvacet nebo třicet let. Ne, musíme se o ni starat, a doporučujeme našim zákazníkům, aby ji čas od času omyli mýdlovou vodou, tím odstraní usazený prach a kůže zase může dýchat. Jinak lidé ani tak nechybují, ale spíš vůbec nemají představu, co by do pokoje chtěli.

Související témata:

Načítám