Hlavní obsah

Účesy pro řídké vlasy. Konečně!

Foto: Petr Makovička

Poradit s vlasy si nechala čtenářka MíšaFoto: Petr Makovička

Reklama

Krásné husté vlasy jsou, jak se říká, korunou ženské krásy. Co ale dělat, když ona pomyslná koruna nevypadá bohatě ani z třímetrové dálky? Jak pracovat s řídkými vlasy vám dnes poradí kadeřnice Monika. A nebojte, o mašince nepadne ani zmínka...

Článek

Na suché vlasy vám postačí kvalitní masky, mastné zase přestříkáte suchým šamponem, ale co dělat s vlasy, kterých je zkrátka málo? Jak říká kadeřnice Monika Štětková ze salonu X-Style Beauty, u těchto vlasů je ze všeho nejdůležitější správný střih.

Vaším úkolem tak bude objevit schopného kadeřníka, který vezme váš nedostatek vlasů v potaz. „Ideální jsou hlavně kratší délky,“ říká kadeřnice Monika a vysvětluje: „U delších vlasů je více patrné, že je jich málo. Řídké vlasy jdou navíc často ruku v ruce s těmi jemnými.“ Neznamená to ovšem, že byste se hned musela nechat stříhat „na kluka“, sedne vám i dobře ostříhané mikádko nebo délka nad ramena. Důležité je vlasy sestříhat na temeni hlavy tak, aby vznikl objem. Jestliže chcete zahladit důkazy o vašich řídkých pramenech, zapomeňte na stříhání od kamarádek, nebo dokonce na vaše vlastní zástřihy.

Foto: Petr Makovička

Řídké vlasy bývají často i jemnéFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Šikovný kadeřník dokáže zvolit správný střihFoto: Petr Makovička

Pro názornost si vzala Monika do parády čtenářku Míšu, která čeká v létě narození svého prvního děťátka. Nepříliš husté a jemné vlasy řeší celý život, a jak sama říká, najít vhodný účes není zrovna jednoduché.

Foto: Petr Makovička

Míša řeší hustotu svých vlasů stáleFoto: Petr Makovička

Objem nade vše!

První úpravu, kterou Monika doporučuje nejen naší čtenářce, ale i vám, které řešíte podobný problém, je vlasy pečlivě vyfoukat kulatým kartáčem a zaměřit se hlavně vlasy na temeni hlavy. Nejlepšího výsledku dosáhnete, když vlasy na chvilku natočíte na natáčky na suchý zip. Až budete vlasy foukat, nezapomeňte prameny „tahat" proti směru růstu vlasů. Jen tak budou vaše vlasy působit opravdu bohatým dojmem.

Foto: Petr Makovička

Natáčky dají vlasům objemFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Účes je nadýchaný a vlasy tak působí bohatým dojmemFoto: Petr Makovička

A Monika má pro vás další radu. Bacha na tužidla! „Klasické silně tužící přípravky totiž obsahují většinou alkohol, a to je pro slabé vlasy katastrofa. Používejte proto pouze ty, které jsou určeny speciálně na objem, jejich složení bývá vhodnější. Laicky řečeno totiž obsahují něco jako vzduchové bublinky, které vlas nadzvedávají,“ vysvětluje kadeřnice.

Vytočte se! Tím správným způsobem

Až vás vyfoukané, lehce podtočené vlasy přestanou bavit, zkuste opačnou strategii a konce vytočte. Stejného efektu, jaký můžete vidět u naší čtenářky, dosáhnete pomocí žehličky (ta by měla být zahřátá maximálně na 180°), ale protože ji u takto jemných vlasů není vhodné používat často, vyzkoušejte stejný trik s fénem.

Foto: Petr Makovička

Úprava pomocí žehličkyFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Vlasy můžete i lehce natupírovatFoto: Petr Makovička

„Je to snadné, dejte fén dospodu vlasů a jakoby je podfukujte,“ popisuje kadeřnice. S řídkými vlasy si také nikdy nedělejte pěšinku uprostřed hlavy. Lepší je sčesání na patku, případně pěšinka takzvaně cik cak. Řidší vlasy na vršku hlavy šikovně zakryje, když pak svrchní vlasy i předek lehce natupírujete.

Nebojte se rovnání!

Máte za to, že si s řídkými vlasy nemůžete dovolit hřebíkovitě rovné vlasy? Ale ano. Chce to jen vědět, jak na to. Důležité je, abyste si pamatovala pěšinkové pravidlo a vlasy zčesala stejně tak, jako to v tomto případě udělala kadeřnice Monika. Opět je důležité, aby byly vlasy na temeni hlavy v objemu.

Foto: Petr Makovička

Na temeni by vlasy měly být vyčesané do objemuFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

I účes z rovných vlasů může působit bohatěFoto: Petr Makovička

Jak vidíte, ani řídkými vlasy se nemusíte trápit. Stačí, když se je naučíte šikovně upravovat, stejně jako naše čerstvě (a šťastně) ostříhaná čtenářka!

Reklama

Související témata:

Načítám