Hlavní obsah

Jemné vlasy nejsou handicap! Jak je udělat co nejkrásnější?

Foto: g-stockstudio, Shutterstock.com

Foto: g-stockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženy, které se zrovna nepyšní oslnivou hřívou, mají většinou pocit, že mají řídké vlasy. Patříte mezi ně? Pak byste si měly udělat jasno v tom, zda opravdu máte vlasů pomálu, či zda máte jen jemná vlasová vlákna. Pokud to druhé, je to rozhodně mnohem lepší varianta.

Článek

I když nemáte hřívu jako lvice, neznamená to, že byste měly na svoje vlasy rezignovat. Pokud nejsou řídké, ale pouze jemné, dá se s nimi poměrně dobře pracovat.

Nemáte jich málo?

Jestli máte řídké, nebo jemné vlasy, poznáte s naprostou jistotou, když se zaměříte na vlasovou pokožku. Máte mezi kořínky velké rozestupy, prosvítá vám kůže nebo je dokonce vidět lysina? Pak budou vaším problémem řídké vlasy.

V takovém případě je nejlepší uchýlit se k léčbě. Navštivte trichologa (specialista na vlasy), který vám navrhne nejlepší postup. Možná to budou šampony proti vypadávání vlasů a doplňky stravy. Případně vám doporučí některou z metod zahušťování vlasů, jež nabízejí kliniky estetické medicíny.

Zjistily jste, že máte vlasů dost, žádná výrazně průsvitná místa, přesto vám každý účes zplihne? Pak budete mít pouze jemné vlasy, nikoli řídké. To je daleko běžnější a především méně závažný problém, který se dá také mnohem snáze řešit.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Nepleťte si řídké vlasy s jemnými. Jemné jsou menší a lehce řešitelný problémFoto: New Africa, Shutterstock.com

Největší výhody jemných vlasů

Přestože už víte, že jemné vlasy jsou oproti řídkým mnohem lepší variantou, stejně vám zde slovo „výhoda“ moc nesedí, viďte? Nicméně i tento typ vlasů má své plusy:

  • Snadno se rozčesávají a jsou poddajné -
  • Po umytí vám rychleji schnou -
  • Jsou lehké, tedy se pohodlně nosí -
  • Před stylingem nepotřebují žádné speciální zkrocení jako žehlení nebo vyhlazování -
  • Jsou perfektní na krátké účesy. Například u dnes velice populárního mikáda nehrozí efekt „helmy“ -

Jak udělat jemné vlasy co nejkrásnější?

Majitelkám jemných vlasů asi nemusíme moc povídat o jejich nevýhodách. Samy si je uvědomují až příliš. Nicméně jen v krátkosti – jemné vlasové vlákno má zhruba o 30 % menší průměr, než je standard. Proto u tohoto typu vlasů není snadné udržet objem a požadovaný tvar účesu, také struktura vlasů se snáze poškodí.

A co na ně tedy platí?

Perfektní střih

V současnosti je nanejvýš trendy takzvaný kratší tupý střih, který se vyznačuje rovným zastřižením a délkou nanejvýš po ramena. Právě na takové střihy jsou jemné vlasy jako dělané. Pokud s objemem bojujete opravdu hodně, poraďte se s kadeřníkem, zda by vám nemohl vytvořit takzvané podpůrné vrstvy. Jednoduše některé vrstvy vlasů, které leží pod vrchní sekcí, zastřihne speciální technikou. Účes pak působí bohatším dojmem.

Foto: Tyler Olson, Shutterstock.com

Dohodněte se s kadeřníkem, jestli by pro vás nebyly řešením tak zvané podpůrné vrstvy střihuFoto: Tyler Olson, Shutterstock.com

Vyživující doplňky stravy

Výživou se dají vlasy do určitě míry posílit. Vhodné jsou doplňky stravy obsahující zinek, křemík, želatinu nebo methionin. Tyto látky se dají nakoupit jak samostatně, tak v různých kombinacích. Vždy ale počítejte s tím, že efekt není viditelný dříve než po třech až čtyřech měsících. Důležitá je samozřejmě také pravidelnost a dodržení doporučeného dávkování.

Správná vlasová kosmetika

Na jemné vlasy standardně používejte šampon a kondicionér, jednou za čas masku. Vybírejte kvalitní přípravky z lékárny nebo specializovaných obchodů. Většina přípravků z drogerií totiž obsahuje silikony, sulfáty a další látky, které jemné vlasy zatěžují. Pochopitelně vhodná je speciální kosmetika na jemné vlasy. Kadeřníci často doporučují, aby byly obohacené o tekutý keratin, který vlasy posiluje. Dobrou volbou jsou také šampony s kolagenovým komplexem, které vlasy uměle zahustí.

Foto: Alliance, Shutterstock.com

Jemným vlasům svědčí tekutý keratin, který obsahují některé šamponyFoto: Alliance, Shutterstock.com

Jaký typ vlasů máte vy a jak je udržujete v kondici?

Reklama

Související témata:

Načítám