Hlavní obsah

Úklid, co vydrží do příštích Vánoc!

Foto: Thinkstock

Nanotechnologie vyzraje na veškerou špínu!Foto: Thinkstock

Reklama

Rok co rok stejná písnička. Oslavy Vánoc se mimořádně vydařily, Silvestr je za dveřmi, ale doma to vypadá, jako by Ježíšek trochu přebral. Co teď? Pokud se nechcete neustále nepořádkem trápit, zkuste „nanoochranu“ a už nikdy nebudete muset dělat velký úklid!

Článek

Sklo bez šmouh, baterie bez otisků prstů a vodního kamene, dlažba s čistými spárami – zdá se vám to bez pořádné fušky jako nemožný úkol? Omyl! Vědci si totiž vzali do hlavy, že moderní člověk je posedlý hygienou, ale přitom nemá čas ani náladu na to, aby zvládl své okolí udržovat. Proto vymysleli „nanoochranu“. Takže odteď už vany, umyvadla, baterie, podlahové krytiny i další vybavení vašeho domu budou stále zářit čistotou a vypadat jako nové! Jakto?

Co všechno nanoochrana dovede

Funguje to tak, že se na povrch například vany nanese ochranná vrstva, která nezmění nijak povrchovou strukturu keramiky ani její vzhled, ale rovnoměrně ji pokryje. Vytvoří se tak ochranný film, který odpuzuje vodu (tvaruje kapky do kuliček, které snadno bez ulpívání odtečou; jde o podobný efekt jako u goretexu), minimalizuje usazování vodního kamene, solí a nečistot, což výrazně usnadní čištění ošetřených povrchů a ušetří peníze za čisticí prostředky. Postačí jen občas setřít plochu navlhčeným hadříkem nebo houbičkou a je hotovo. Přestože zamezí průchodu vody, tuků či špíny do materiálu, neuzavřou jej tyto přípravky neprodyšně. Prostředky na bázi nanočástic stříbra navíc ničí bakterie a viry a jejich účinek je trvalý na rozdíl od běžných dezinfekčních prostředků.

Foto: Nanofuture s.r.o.

Kůže po ošetření ochranou je hydrofóbní, tedy voděodolnáFoto: Nanofuture s.r.o.

Pro všechny produkty obecně platí, že...

  • po použití nezanechávají na místě žádnou stopu a jsou neviditelné, i když nanesete více vrstev
  • po aplikaci se nezmění ani barva, ani vzhled materiálu
  • nezatěžují životní prostředí na rozdíl od běžných úklidových čističů, které už navíc nebudete muset používat
  • podle výrobců ochrání materiál po dobu jednoho až pěti let (tak dlouho vrstva na povrchu vydrží) od výše uvedených vnějších vlivů. Tato doba závisí na četnosti používání předmětu či plochy a původním stavu před nanesením ochrany. Například sprchový kout po ošetření bude chráněn jeden až dva roky, vodovodní baterie řádově měsíce, intervaly mezi pravidelnou údržbou se dvojnásobně prodlouží.
  • metr čtvereční ošetřené plochy vás vyjde na desítky korun
  • přípravky se dají koupit přes internetové obchody nebo v obchodní síti Globus

Jak vybrat ten správný

Jednotlivé produkty se liší velikostí, složením a hustotou nanočástic, je třeba se dívat na etikety. Když si nebudete jisti, vždy je lepší poradit se s odborníkem. I tak byste si měli funkčnost přípravku ověřit nejdřív na malé, málo viditelné ploše. Zkusit můžete tyto přípravky:

Dřevěné podlahy – Stopy po vodě, oleji, zbytcích jídla nebo červeného vína, na které jsou nejnáchylnější podlahy a dřevěný nábytek, zvládne například Draxil 153 (0,5 litru ve spreji stojí 479 korun a vystačí na zhruba 5 metrů čtverečních). Jak dlouho ochrana vydrží, závisí na odíratelnosti dřeva, tedy na tom, kde se dřevo nachází. Na venkovní terase kratší dobu než třeba na dřevěné skříňce.

Kamenné dlažby – Nejen špína, ale i plísně jsou úhlavním nepřítelem kamene. Zvolit můžete například Kamix 307 (1 litr stojí 799 korun, pokryje 5 až 8 metrů čtverečních) nebo Nanopool Stone Protect (250 ml stojí 290 korun a vystačí zhruba na 5 až 10 metrů čtverečních).

Okna – Nevzhledné skvrny na oknech, zrcadlech nebo vitrínách můžete ošetřit přípravky, které zabrání usazování vodního kamene. Zkusit můžete Glavix 129 (100 ml stojí 799 korun vystačí zhruba na 3 skla) nebo Nanopool Glass Protect (390 korun, vystačí na 15–20 metrů čtverečních).

Chromové baterie i nerezové komponenty – Jsou extrémně náchylné k otiskům prstů, usazování stop vody a zbytků mýdla. Kovy také reagují snadno s kyslíkem (oxidace) a rezaví. Tohle vyřeší třeba Supreme KOV (50 ml stojí v sadě spolu s odmašťovačem 414 korun, 5–10 ml pokryje metr čtvereční). Je i na ocel, leštěnou ocel, slitiny mědi, bronz, chromové povrchy i vzácné kovy jako stříbro a podobně, nebo Metalix 104 (1/4 litru stojí 249 korun, vystačí zhruba na půl roku).

Foto: Nanofuture s.r.o.

Díky nanoochraně baterie nerezaví a neusazují se na ní soli. Před a po ošetřeníFoto: Nanofuture s.r.o.

Keramická dlažba – Obzvlášť neglazované dlaždice (nelesklé) se kvůli svému poréznímu povrchu rychle špiní. Ošetřením nanopřípravkem, jako je Nanopool Glass Protect (125 ml + 50 ml stojí 390 korun), ochráníte dlaždice i spáry.

Kožená nebo textilní sedačka – Pokud je povrch ošetřen přípravky jako Texran 153 (250 ml ve spreji stojí 249 korun) nebo Nanopool Faser Protect (250 ml stojí 290 korun, pokryje 5 až 10 metrů čtverečních v závislosti na absorbci textilie), kapaliny se již nemohou vsáknout a snadno se bez poškození ze sedačky odstraní.

Dezinfekce – Ochrana na bázi nanostříbra dokáže ošetřit povrch tak, že na něm nemohou více žít viry ani bakterie. Efekt trvá tak dlouho, než je povrch překryt jinou vrstvou, například prachu. Zkusit můžete Sanitex (stojí 193 korun bez DPH a půllitrové balení vystačí na 20 metrů čtverečních).

Foto: Nanofuture s.r.o.

Nanoochranu lze použít i na okno automobilu. Opět před a po. Voda dělá kapky a stékáFoto: Nanofuture s.r.o.

Postup při nanášení

Na začátku je třeba vybraný povrch předčistit. Musí být totiž připravený tak, aby se materiál spojil s nanesenou vrstvou. Nesmí vzniknout žádná separační vrstva, neboť by snížila účinnost a také trvanlivost ošetření. Povrch zbavte veškerých nečistot – prachu, tuků – a měl by být suchý. Většina nanopřípravků se nanáší nástřikem nebo nátěrem. Důležité je docílit souvislé tenké vrstvy, a to zejména u nenasákavých povrchů jako glazurovaná dlažba, chrom nebo sklo.

„Druhý nátěr je třeba nanést, dokud je povrch stále vlhký, tedy do několika minut po tom prvním,“ radí Ema Matějů z firmy Nanofuture. Podle ní je lepší vybrat si menší úseky. Efekt nepropustnosti vody začíná fungovat ihned po zaschnutí. „U nesavých povrchů doporučuji vetřít přípravek krouživými pohyby vždy ve více směrech,“ radí odbornice. Doba schnutí je různá, záleží na výrobku, ale do 24 hodin jsou vytvrzené všechny povrchy. Pro běžnou údržbu ošetřených prostor a předmětů vám pak postačí přetřít je pouze navlhčeným hadříkem. Pokud vám to nedá, můžete používat lehčí saponáty, ale rozhodně se vyhněte jakýmkoli pískům, které by ochrannou vrstvu sedřely.

Tak odteď už žádné drhnutí, jen hadřík a je to! A co vy, věříte vědě? Už jste nějaké nanopřípravky vyzkoušeli? Pojďte se s námi podělit o své zkušenosti v diskusi.

Reklama

Související témata:

Načítám