Hlavní obsah

Ukliďte si ve skříni. Navždy!

Foto: Thinkstock

Základem je všechno si zorganizovatFoto: Thinkstock

Reklama

Nesnášíte nepořádek ve skříni, ale ne a ne ho zbavit? Využijte jarního úklidu k tomu, abyste zazimovaly kabáty, bundy... a do nej polic přesunuly tílka, sukně a kraťasy. Držte se našich rad a slibujeme vám, že v dalších týdnech i měsících budete mít vaše letní šaty a oblečky po ruce. A krásně vyskládané!

Článek

Výmluvy, že nemůžeme mít ve skříni pořádek, protože máme moc oblečení a málo místa, opravdu nejsou na místě. Statistici uvádějí, že zhruba dvacet procent věcí ve skříni nepoužíváme a nejlepší by bylo je vyhodit. Pokud nechceme být tak kruté, můžeme jim najít místo třeba v komoře nebo na nejvyšších policích, jež jsou špatně přístupné a moc je nevyužíváme. V tomto případě je dobré koupit si vakuové vaky, ze kterých se pomocí vysavače odsaje vzduch a věci se tak „smrsknou“ na čtvrtinu. Do jedné police tak uložíme obsah ze čtyř.

I kravata si zaslouží vlastní ramínko!

Ve skříni nám tak vznikne místo na vyrovnání oblečení a šatů, které právě nosíme. Platí totiž, že pokud chceme mít stále vyrovnané hromádky s tričky či košilemi, neměly by být moc vysoké a určitě bychom je neměly mít zarovnané až k další polici a neustále je zmačkávat, abychom nahoru přidaly ještě jeden a další kousek.

Naopak je velmi dobré využívat na uskladnění věcí ramínka. Ovšem ne ta kovová, co si přineseme z čistírny, ale speciální. To se týká hlavně nás, které disponujeme sbírkou pásků, a manžel se chlubí desítkami kravat. Stáčet je do klubíčka či věšet na ramínko k saku a druhý den opět hledat brzo omrzí. Přitom na obojí si lze koupit speciální držáky, kde jsou věci přehledně vyskládané a jednoduše je odtud bereme i vracíme nazpátek.

Praktická jsou i speciální ramínka na kalhoty a sukně, na kterých věci visí (často je dávají k oblečení v obchodech zadarmo). Vyvarujeme se tak toho, že budeme mít na oblečení ohyb.

Naopak zcela zbytečné je kupovat ramínka na šaty s háčky na konci. A to i tehdy, když nám věčně sklouzávají a lovíme je na dně skříně. Máme pro vás praktický tip, jak tomu zabránit! Konce či rohy obyčejných ramínek stačí omotat starou silnou prádelní gumou, jež skluzu zabrání.

Na prádlo pak můžeme použít do zásuvek podobné „přihrádkovače“, jaké známe z kuchyně. Zarážky zabrání tomu, aby nám kupičky při prudkém pohybu spadly a věci zůstávají stále tam, kam jsme je uložily a kde je také budeme hledat.

Foto: Thinkstock

Skutečně nosíte vše, co máte ve skříni?Foto: Thinkstock

A  kde bydlí boty?

Pokud vlastníme několik desítek párů bot, i ty můžeme mít uklizené přehledně a jen na pár centimetrech čtverečních, jak potvrzuje tip od jedné z vás, našich čtenářek. Stačí si na ně pořídit speciální kolotoč či půlkolotoč, navíc na praktických kolečkách, takže si botník můžeme převážet po bytě. To zařízení připomíná starý losovací buben, jen s více dvířky a přihrádkami uvnitř. Najdeme volné místo, otočíme k sobě, dvířka otevřeme, boty uložíme, zavřeme a je uklizeno. Buben je vyrobený z průhledného materiálu, a tak vidíme, kde máme který pár uklizený. „Je to výborný nápad a mně slouží opravdu dokonale. Dokonce i má holčička, které jsem koupila rozkošný růžový model, se naučila rovnat své botičky s radostí,“ popisuje zkušenosti s novým botníkem čtenářka Helena.

Zaplníme celý sklad

Jenže co dělat, když máme sice krásně vyskládané police a věci zavěšené na ramínkách, ale za námi se kupí hromada zimních bund, lyžařského oblečení a huňatých svetrů, které opravdu nemáme kam dát? Bude nás to sice stát zhruba 500 korun měsíčně, ale můžeme si pronajmout vlastní sklad, přesněji řečeno self-storage sklad. Tato služba je zatím spíš poskytována ve velkých městech.

Ve skladu si pronajmeme kóji - nejmenší mají rozměr metr krát metr a výšku 2,6 metru - kam si bezpečně zamkneme cokoli, co potřebujeme. Na rozdíl od sklepních kójí je areál hlídaný kamerami proti krádežím. A když zjistíme, že jsme sem zabalily teplý svetr, který by se hodil potomkovi na tábor, není problém pro něj kdykoli zajet, otevřeno je nepřetržitě. Délka pronájmu není nijak určena, a tak v zimě, když budeme mít tyto věci doma, ho lze zrušit.

A možná je to i řešení pro ty, které se nerady vzdávají svých věcí. Už nic nevyhazujeme, vše skladujeme!

Reklama

Související témata:

Načítám