Hlavní obsah

Dokonalá domácnost bez práce? Ano!

Foto: Goddes

Automatický vysavač uklidí za vásFoto: Goddes

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedni o tom sní, pro jiné je to realita: přijdou domů a mají vypráno, vyluxováno, v troubě se peče večeře a nádobí je umyté a vyleštěné. Že patříte do té skupiny, která ještě nemá služebnictvo? A důvod? Vždyť to není drahé!

Článek

Přibližně deset tisíc korun – to je cena jednoho spotřebiče, který je vybavený takzvanou automatickou funkcí. Ta je schopná zcela nahradit služebnou – stačí nandat prádlo do pračky a nádobí do myčky, zmáčknout tlačítko start a nic víc. Ještě levněji pak přijdou automatické vysavače, které za vás zvládnou běžný úklid podlah.

Jak to funguje?

Šestý smysl, fuzzy logic nebo prostě jen automatika – tak se nazývají funkce, které dokážou zajistit to, že se o praní ani mytí nemusíte starat. Přístroj sám pozná – podle toho, jaké množství vody a jak rychle nateče dovnitř – kolik je zde nádobí a senzor pak průběžně sleduje, jak moc je voda zakalená, kolik v ní zůstává nečistot, ale i čisticích prostředků. Podle toho se přístroj sám rozhoduje, jestli může být voda dále použitá, nebo zda je třeba napustit novou.

Foto: myčka Teka a pračka Whirlpool

Přístroje jsou schopné zvolit programFoto: myčka Teka a pračka Whirlpool

Stejně tak u praček jsou přístroje schopné monitorovat, kolik vody prádlo nasákne a za jakou dobu. Podle toho si určí, kolik má v sobě prádla a z jakého je materiálu. Těmto údajům také přizpůsobuje program – jeho délku, spotřebu vody, máchání, odstředění. Na vás pak zbude jen nastavit teplotu a zmáčknout tlačítko start. Aqua senzor zjišťuje během praní ve vytékající vodě množství nečistot a podle toho upraví program, aby bylo praní maximálně efektivní. Stejně tak hlídá i zbytek pracího prášku v odcházející vodě. Jestliže je ho tam příliš, přidává další máchání. Naopak, odtéká-li čistá voda, praní zkrátí. Proto může být spotřeba vody u obou spotřebičů až o 40 % nižší a zkracuje se doba praní.

Foto: Ecovacs

Automatický vysavač zapnete a můžete odejítFoto: Ecovacs

Vysavač, co luxuje sám

Podobný systém, tedy že stačí zmáčknout jedno tlačítko a o víc se nestarat, funguje i u vysavačů. Tedy aspoň u těch automatických, kterých na trhu stále přibývá. Přitom není velký rozdíl v tom, zda si koupíte obyčejný za tři tisíce korun, nebo nejdražší typ za desetinásobek. Princip jejich fungování je stejný: po zapnutí projíždějí místností nebo ve vámi vymezeném prostoru a při tom vysávají drobky i prach. Mnohem lépe jim to jde z tvrdých podlah, jako je dřevo, laminát, dlažba, PVC, dobré bývají i výsledky na kobercích do výšky jeden až dva centimetry. Jejich nevýhodou je totiž slabý sací výkon – zvládnou jen běžný úklid. To znamená, že vás bohužel nemine povinnost jednou za týden pořádně vytřít, majitelé koberců by měli vytáhnout klasický vysavač a vyluxovat.

Foto: MieleChytrá trouba vám upeče skoro sama

Polévka se vaří, maso na talíři…

Automatickými funkcemi jsou vybavené i trouby. Mohou mít v sobě naprogramovanou přípravu až sta pokrmů – sladkých i slaných. Zpravidla jde o kombinaci různých teplot a způsobů pečení, které zajistí, že je například maso dokonale propečené, na povrchu zlatavé a zároveň dostatečně šťavnaté. Člověk nikdy se svými smysly takovou kombinaci nezajistí. Na něm zbývá pouze zadat váhu pokrmu, druh a zmáčknout start. I u těchto přístrojů lze využít odložený start, takže se večeře začne připravovat před tím, než se vrátíte domů. U některých si lze dokonce nastavit i závěrečný čas. Tedy pokud si budete přát, aby se kuře dopeklo v šest hodin večer, jde to. Ráno sem vložíte nasolené a klidně ještě zmražené kuře, přidáte váhu a čas, kdy má být hotové, a o více se nestaráte. Při příchodu domů vás pak čeká teplá večeře, jako byste měli paní na vaření.

Ještě si myslíte, že vám nemůže někdo sloužit?

Reklama

Související témata:

Načítám