Hlavní obsah

Unikátní rekonstrukce domu: Už nikdy nemusí topit!

Foto: Velux

Původní domek doplnila skleněná přístavba v zahradě

Na začátku to byl obyčejný dvojdomek z poloviny minulého století. Díky rekonstrukci z něj vznikla stavba, ve které je radost bydlet! Milovníky minimalismu upoutá svým vzhledem, prakticky uvažující lidi dispozičním řešením a každý by zde chtěl platit účet za topení. Dům totiž spadá do kategorie energeticky aktivních staveb, kde za teplo a elektřinu neplatíte nic!

Článek

Energeticky aktivních domů už sice stojí několik, tento je ale přece v něčem výjimečný. Všechny ostatní byly zcela nové, stavěné na volné parcele. Proto šlo jednoduše zvolit jejich správnou orientaci na světové strany, umístění na pozemku i podobu, aby bylo možné dosáhnout co nejlepších energetických vlastností. „Tato možnost u domu s názvem LichtAktiv Haus nebyla. Na energeticky aktivní byla zrekonstruována půlka dvojdomku v hamburské čtvrti Wilhelmsburg,“ říká Michael Walter ze společnosti VELUX, která rekonstrukci zaštítila.

Foto: Velux

Součástí nového křídla je i přístřešek pro auto

Foto: Velux

Novou a původní část spojuje praktické atrium

Proměna ošklivého kačátka

Během rekonstrukce se zrenovovala nejen původní stavba, ale vznikla zde i nová přístavba. Mezi oběma částmi domu vzniklo příjemné atrium. Nové křídlo s velkými okny orientovanými na jih slouží jako společenská část domu a nachází se zde kuchyň, jídelna a obývací pokoj. Jednotlivé části na sebe navazují. Kuchyňská linka – doplněná vestavnými energeticky úspornými spotřebiči, které jsou v těchto extra spořivých domech nutností – má tvar dvou rovnoběžných linií. Ta v prostoru pak poslouží i jako domácí bar, když si chcete sníst něco malého nebo vypít kávu. Více pohodlí ale nabízí velký jídelní stůl, který na ni navazuje.

Stejně tak obývací pokoj plynule přechází v terasu a ta se mění v zahradu. Ačkoli původní dům postavili z cihel, tato přístavba je nízkoenergetická dřevostavba. A dřevo spolu s bílou barvou převládají v jednoduše až minimalisticky zařízeném interiéru. Ale je třeba počítat s tím, že majitelé si sem nastěhují své osobní věci, doplňky a spoustu dalších drobností, čímž se prostor zabydlí a bude vypadat trochu jinak.

Do nové části se vešla ještě spíž, technická místnost a toaleta pro hosty.

Foto: Velux

Přístavba slouží jako kuchyň, jídelna a obývák

Schodiště jako ozdoba

Zatímco ve většině interiérů si architekti dávají záležet a hosté obdivují hlavně obývací pokoj, v LichtAktiv Hausu mu zdatně konkuruje schodiště. Architektonické studio Ostemann Architekten totiž tmavý a stísněný prostor proměnilo v galerii, knihovnu a příjemnou odpočinkovou část domu. A to díky téměř pětimetrovému prosklenému průčelí, které sem přivádí nejen přirozené světlo, ale také nabízí krásný výhled do okolní zeleně. Stěny zde vyplnila velká a krásná knihovna, kde je radost trávit volné chvilky.

Foto: Velux

Schodiště osvětluje pětimetrové prosklené průčelí

Foto: Velux

Prostor u stěny vyplnila velká knihovna

Foto: Velux

Původni dům měl 18 metrů čtverečních oken, nový šedesát

A co Původní část domu samozřejmě musela projít i dalšími stavebními úpravami. „Na zdi přišlo dvacet centimetrů tepelné izolace, řešit se musely i studené podlahy. Protože výška místností nebyla největší a nechtěli jsme je ještě snižovat, přišla sem nižší polyuretanová izolace a na ni podlahové topení,“ vysvětluje Michael Walter.Ve této části jsou umístěné dětské pokoje a ložnice. Potomkům patří přízemí, kde se nacházejí dva dětské pokoje a koupelna.

Foto: Velux

Druhé nadzemní patro patří rodičům

Foto: Velux

Na ložnici navazuje šatna a koupelna

Rodiče mají o několik schodů výše nejen ložnici a na ni navazující koupelnu, ale i rozlehlou šatnu. Dříve ponuré podkroví se díky velkým střešním oknům proměnilo v krásné obytné prostory. Vždyť celková plocha oken se zvýšila z původních osmnácti na šedesát metrů čtverečních.

Foto: Velux

Z obýváku vcházíte přímo na terasu i do zahrady

Vydělávající střecha

Veškerou energii včetně elektřiny potřebné pro provoz domácnosti si dům zvládne vyrobit sám. Zásobení energií z obnovitelných zdrojů zajišťuje systém Solar Compleet, který v tomto případě kombinuje 22 metrů čtverečních solárních kolektorů a tepelné čerpadlo vzduch – voda. Protože je tepelné čerpadlo zapojeno bezprostředně do solárního okruhu, nevede při vytápění teplo nejdříve do akumulační nádrže, ale rovnou do okruhu vytápění, jeho účinnost se oproti klasickým zařízením zvyšuje o 25 procent.

Foto: Velux

Kombinaci dřeva a bílé barvy najdete v celém domě, včetně dětských pokojů

Třetina spotřebované energie domu se vyrábí fotovoltaickým systémem. Tyto panely zabírají celou plochu střechy nové přístavby, celkem je to sedmdesát pět metrů.

Foto: Velux

Knihovna vedle schodiště je dobrý tip, jak získat v domě další úložný prostor

Projektanti se vyhnuli nákladné dodatečné instalaci vzduchotechnických rozvodů a potřebnou obměnu vzduchu zajišťuje automaticky ovládaná přirozená ventilace. Střešní okna Velux se otvírají a zavírají automaticky v závislosti na naměřené teplotě, koncentraci oxidu uhličitého a vlhkosti vzduchu. V místnostech je tak stále udržováno zdravé a příjemné klima. Ale majitelé zde nejsou odkázáni jen na techniku, pokud mají chuť si otevřít okno, samozřejmě můžou.

Foto: Velux

Zcela pod střechou vznikla odpočinková galerie

Další dva energeticky aktivní domy, stavěné na zelené louce, si můžete prohlédnout zde: Bydlení budoucnosti. Podívejte se! a Bydlete a vydělávejte bez práce. Díky domu!.

Přemýšlíte, jak zrekonstruovat svůj starý domek? Pokud se budete inspirovat při této návštěvě, budeme rádi!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama