Hlavní obsah

Unikátní studie na téma muži: Zjištění jsou šokující!

Foto: Thinkstock

Všechno, co jste doposud o mužích netušily, se právě teď dozvíteFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to tady! Vědci přišli se šokujícími fakty o mužích, o kterých jste určitě neměly ani tušení. Výsledky nejnovější celosvětové studie vám otevřou oči. Konečně pochopíte, jak to s těmi chlapy je!

Článek

Vědcům z nejvýznamnějších světových univerzit to zabralo desítky let, ale výsledek stojí za to. Do vědeckého projektu se zapojily statisíce mužských dobrovolníků ve věku od osmnácti do pětasedmdesáti let, tak, aby rozpětí vzorku bylo opravdu co nejširší. Zajímavé je, že v zásadních zjištěních nehraje absolutně žádnou roli věk, společenský status, národnost či rasa, dokonce ani to, zda je muž svobodný, ženatý či vdovec. V tomhle jsou prostě všichni chlapi stejní!

Staletý mýtus vyvrácen

Tvrdí se, že muži se nedokážou soustředit na více než jednu věc. Podle vědců je to ale hluboký a společensky zakořeněný omyl. „Zkoumali jsme mužský mozek, opakovaně a velmi důkladně. A jsme si naprosto jisti tím, že muži se dokážou soustředit na více než jednu věc, respektive na dvě věci zároveň. Důkazem jsou například ženská ňadra!“ tvrdí neurochirurg z bostonské univerzity Charles Dunken.

Jak přesně experiment fungoval? Vědci měřili mozkovou aktivitu mužů ve chvíli, kdy sledovali fotografii s jedním ženským prsem, pak znovu, když sledovali obrázek se dvěma ňadry. Výsledek byl šokující. Nejen, že pánové udrželi soustředění na dva „objekty“, činnost jejich mozku se při pohledu na dvě prsa dokonce zdvojnásobila!

Foto: Thinkstock

Nekřivděte pánům, zvládnou se soustředit i na dvě věci najednouFoto: Thinkstock

Muži jsou šťastnější než ženy

Další část výzkumu se zaměřila na pocity štěstí a životní spokojenosti. A ukázalo se, že v tomto směru mají pánové nad ženami navrch. Jsou prostě šťastnější. „Zajímavé jsou ale především důvody, proč tomu tak je. Není to totiž nic, co by se dalo změnit, tedy, že by se dámy mohly od mužů pohodě a štěstí naučit. Spíš se dá říci, že v tomto směru byla bohužel příroda k mužům štědřejší,“ vysvětluje významný britský psycholog a psychiatr Gordon Blue z londýnské univerzity. A tohle jsou ty nejzásadnější důvody, proč jsou pánové šťastnější:

  • Vrásky jim neubírají na kráse, naopak jim přidávají na charakteru. Stejně tak šediny jsou známkou moudrosti a životních zkušeností.
  • Velké břicho dokonale schová jejich širší boky.
  • To, jestli chtějí či nechtějí mít knír, je čistě na nich. Je to jejich svobodná volba!
  • Když je cokoli svědí, jednoduše se podrbou.
  • Neničí si nohy vysokými podpatky. Mužům lodičky prostě nesluší!
  • I muži mají sice své dny, ale tráví je s kamarády a sklenkou dobrého pití, nikoli s termoforem na břiše.
  • Jejich mozek není zahlcen nepotřebnými detaily. Vidí například jen v základních barvách, nezatěžují se rozdílem mezi blankytně modrou a modrou, netuší, co je lila a broskvová je pro ně šťáva, nikoli barva.
Foto: Thinkstock

Muži prostě umí žít! Jsou šťastnější a nekomplikují si život zbytečnostmiFoto: Thinkstock

Muži dokážou vše, ale…

Vědci se zaměřili i na to, proč má řada mužů problém odejít z domu, i když se ve vztahu necítí šťastně. „Bylo překvapivé, že 78 procent dotazovaných mužů se přiznalo k tomu, že nejsou ve svém dlouhodobém vztahu příliš spokojení, drtivá většina z nich ale zároveň kategoricky odmítala od partnerky odejít,“ popisuje norský psycholog a vztahový expert Olaf Kølsbjorn. Vědce to poněkud zarazilo a příliš tomu nerozuměli. Až v průběhu dalšího bádání zjistili, že muži by i od ženy a z domu odešli, jen kdyby si uměli zabalit!

Tak co, je vám nyní svět mužů o něco bližší?

Poznámka redakce: APRÍL

Reklama

Načítám