Hlavní obsah

Úsporné žárovky: opravdu se vyplatí?

Foto: Phillips

Ročně ušetříte i několik tisícFoto: Phillips

Reklama

Neměli bychom začít šetřit elektřinou? Otázka, kterou si někteří kladou při pohledu na účet od energetických podniků, jiní když slyší zprávy o stavu přírodních zdrojů. Přitom šetřit může každý. Stačí místo staré žárovky, která dosloužila, koupit úspornou zářivku. A ušetří se tisíce ročně!

Článek

Pokud vyhodíme starou žárovku a nahradíme ji „úsporkou", ušetříme i několik stokorun za rok. Když si spočteme počet lamp a lustrů v bytě, snadno se dostaneme k několika tisícům korun, o které nám může klesnout účet za elektřinu. Jak je to možné?

Svítí, ale netopí

Běžná žárovka - už v jejím jméně najdeme slovo žár - obsahuje wolframové vlákno, které dává devadesát dva procent tepla a pouze osm procent světla. Energeticky úsporné zářivky - setkat se můžeme i s označením kompaktní - spotřebují k „výrobě" stejného množství světla přibližně asi o osmdesát procent energie méně. Fungují totiž na jiném principu - po rozsvícení zde vzniká elektrický výboj. Uvolněná energie se na luminoforu přemění hned na světlo a zbytečně se tak netvoří teplo, které od zdroje světla opravdu neočekáváme.

Kolik to stojí?

Kvalitní úsporná zářivka stojí kolem stokoruny. Zvolíme-li dvacetiwattovou zářivku, která vydá stejně světla jako žárovka stovka, vyjde nás její roční provoz - počítá se průměrná délka svícení tři hodiny denně - na necelých osmdesát korun. Obyčejná žárovka stovka, která stojí desetikorunu, ze sítě ale odebere energii za 345 korun. Náklady na pořízení úsporné zářivky se proto vrátí dříve než za rok.

A počítejme dál. Životnost zářivky je kolem šesti tisíc hodin, žárovka vydrží asi tisíc hodin. Během dalších pěti let tak jedna zářivka ušetří z rodinného rozpočtu tisíc korun. Podle odhadů se přitom v klasickém rodinném domě nachází průměrně dvacet až třicet zdrojů světla, u bytu je to zhruba polovina. Roční úpory tak jdou do tisíců.

Foto: Ikea

V bytě je průměrně 15 zdrojů světlaFoto: Ikea

Vybere si každý

Trh nabízí energeticky úsporné zářivky pro každý typ objímek, navíc v mnoha velikostech, tvarech a typech. Některé z nich dostaly i tvar baňky, proto ve skleněných lustrech a lampách už nemusíme koukat na nepříliš vzhledné trubice.

Energeticky úsporné zářivky můžeme mít v barvě denního světla, v teplé bílé a neutrální bílé. Do obytných místností se doporučuje teplá bílá. Barva denního světla je vhodná do kuchyně nebo domácí kanceláře. Neutrální bílá se hodí více do kanceláří a komerčních prostorů.

A vybrat si můžeme i z několika kategorií kvality, přičemž těm nejlepším zdrojům světla už nevadí ani věčné rozsvěcování a zhasínání. Úsporně svítit tak můžeme opravdu v celém bytě, tedy třeba i v koupelně nebo na toaletě, kde se několikrát za den rozsvěcuje a zhasíná.

Zářivky nejsou ale jediným úsporným zdrojem světla, i když jsou v současnosti nejznámější a nejrozšířenější. Na výběr máme i halogenidové výbojky nebo světelné diody. Ty jsou však ještě dražší než „úsporky".

Až si večer rozsvítíme, možná bychom se měli zamyslet, zda neplýtváme energií zbytečně. A argumentovat tím, že jsme na klasické žárovky zvyklé, také nepůjde donekonečna. Evropská unie totiž vydala rozhodnutí, podle kterého se nebudou smět od roku 2012 žárovky vůbec prodávat!

Reklama

Související témata:

Načítám