Hlavní obsah

Uštěkané vztahy: Proč jste na sebe tak protivní?

Foto: Thinkstock

Drsná slova, urážky... také ovládly váš vztah? Poradíme vám, jak se vrátit k milejším projevůmFoto: Thinkstock

Reklama

Vrrr, haf haf! Působí vaše partnerská komunikace spíš jako ňafání dvou soupeřících psů než jako láskyplný duet? Jste na sebe protivní a podráždění? Odborníci vědí, čím to je a co s tím!

Článek

„Hlavně dělej, nechci tady přenocovat,“ vrčí manžel z okénka auta na ženu, která si jde něco koupit do obchodu na benzince. „Aby ses nepo...“, kontruje partnerka ve stejném duchu. „Klidně si ještě kopni!“ – vzteká se žena na muže, který jí omylem šlápl na nohu. Mužovo „no tak pardóón!“ přijme se stisknutými rty a naštvaným výrazem.

Ani jeden z těchto partnerů si ve skutečnosti nemyslí, že je ten druhý až tak hrozný a že se s ním nedá žít. Přesto se velká část jejich komunikace odehrává v podobně otráveném duchu. Proč na sebe nejbližší lidé štěkají kvůli malichernostem a vybíjejí si na sobě špatnou náladu?

Neházejte svou nespokojenost na druhého

„Na začátku partnerské nepohody často stojí jeden omyl. Lidé si myslí, že je jejich partner odpovědný za to, jak se oni cítí, za jejich spokojenost. Tak to ale není!“ ujišťuje rodinná poradkyně Ludmila Jandová a vysvětluje: „Je to pozůstatek z dětství. Dítě očekává, že rodiče jsou tu od toho, aby se postarali o jeho bezpečí a uspokojili jeho potřeby. A pokud lásky a pozornosti dostane v dětství málo, zkouší tenhle deficit později doplnit v partnerském vztahu. To ale může fungovat jen krátkou dobu, ve fázi počáteční zamilovanosti.“

Foto: Thinkstock

Partner má být partnerem, ne zástupnou osobou, která vás má udělat spokojenými se sebou samýmiFoto: Thinkstock

Žádný partner není dokonalý a nemůže takové očekávání splnit. Přesto se na jeho hlavu snášejí výčitky, kdykoli se něco nedaří – ať už je to porouchané auto, mizerný hotel nebo narůstající kila.

Naučte se rozumět svým emocím

Ten, kdo je skutečně dospělý, přebírá odpovědnost za vlastní život a nálady sám – a dokáže udržet emoce na uzdě. „Dejte si práci, abyste porozuměli tomu, co vám vaše emoce říkají. Obvykle to jsou čtyři kroky: Popsat, co prožíváte, uvědomit si, proč to prožíváte, pochopit, co je příčinou a vyjasnit si, co byste si přáli, aby se změnilo,“ radí psycholog Pavel Raus.

K pochopení svých pocitů je mnohdy nutné vrátit se do dětství. Hubovali vás rodiče kvůli každé maličkosti? Nic jste neudělali dost dobře? Není divu, že je nespokojenost vaším základním vyladěním – a často ji vybíjíte na svém partnerovi. Po čase agresivní tón vaši komunikaci zcela ovládne. Jak tenhle bludný kruh přerušit?

Foto: Thinkstock

Nestyďte se říci si o pomoc, odborníci jsou tu od toho!Foto: Thinkstock

Tyhle finty doporučují odborníci. Zkuste je!

  • Aspoň jednou denně řekněte partnerovi něco milého. Nevíte co? Pro začátek si klidně udělejte seznam. Oceňujete, jak umí vybrat víno, máte ráda jeho historky, líbí se vám, jak dokáže řádit s dětmi? Povězte mu to! Nečekaný kompliment potěší každého a užitek z něj budete mít oba.
  • Mluvte o svých pocitech. Je lepší říct „jsem z té zácpy na silnici hrozně nervózní, promiň, jestli nejsem moc příjemná“ než začít vyčítat partnerovi, že vybral špatnou trasu. Můžete si zanadávat společně – třeba na silničáře.
  • Nepodceňujte drobné zdvořilosti. Poprosit, poděkovat za laskavost, popřát dobrou chuť, podržet dveře... Jsou to formality, mají ale velký význam pro kultivování komunikace ve vztahu.
  • Neoplácejte stejnou mincí. I když to druhému zrovna ujelo, buďte nad věcí a mlčte nebo odpovězte klidně a smířlivě.
  • Nemusíte mít poslední slovo! I když vás peprná odpověď pálí na jazyku, zkuste ji pro jednou spolknout. Vzdejte se okamžitého uspokojení z toho, jak jste ho/ji pěkně utřeli, v zájmu dlouhodobé pohody ve vztahu.

Jak to zvládáte vy? Dokážete udržet svůj ostrý jazyk na uzdě?

Reklama

Související témata:

Načítám