Hlavní obsah

Uvařte si pivní menu!

Foto: Petr Makovička

Kdo jiný by měl vařit s pivem než Češi?Foto: Petr Makovička

Reklama

Nedovedete si představit krásnější letní den než se spoustou sluníčka a oroseným půllitrem piva před vámi? Vezměte si trochu toho chmelového moku s sebou domů do kuchyně a zapojte ho do hry při vaření. Budete se divit, čemu všemu může dodat tu krásnou „pivní“ chuť!

Článek

Chcete, aby vaše vaření mělo konečně ten správný říz? Inspirujte se dnešními recepty!

Luxusní cibulové kroužky v pivním těstíčku

Na 4 porce potřebujete: 4 větší cibule, 400 g hladké mouky (200 g do těstíčka a 200 g na obalování), 250 ml světlého piva, 250 ml mléka, 2 vejce, sůl a pepř, olej na smažení, jako přílohu 500 g brambor, svazek jarní cibulky, 50 g másla.

Foto: Petr Makovička

Cibulové kroužky na pivu jedině s pivemFoto: Petr Makovička

Vajíčka rozšlehejte s mlékem a pivem, přidejte sůl a pepř, mouku a dobře promíchejte v hladké tekuté těstíčko. Cibuli oloupejte, nakrájejte ji asi na 1 cm silné kroužky a ponořte je do mísy s vodou. V hlubší pánvi rozpalte olej a do prázdné misky nasypte zbytek hladké mouky. Vlhké cibulové kroužky nejprve obalujte v mouce, poté v těstíčku, poté opět v mouce, znovu v těstíčku, a až potom je zhruba 4 minuty smažte v rozpáleném oleji. Podávejte se šťouchanými brambory. Ty připravíte tak, že oloupané měsíčky brambor uvaříte do měkka, přidáte k nim trochu másla, nasekanou jarní cibulku a vše důkladně propracujete šťouchadlem na brambory nebo větší vidličkou.

Tip:Další recept na skvělé cibulové kroužky najdete v článku Menu z fastfoodu podomácku. A lépe!

Konfitovaný bok z mladého vepříka s pivem a shiso salátkem

Na 4 porce potřebujete: 800 g vepřového bůčku ze selátka, 10 stroužků česneku, malou oloupanou cibuli, sůl, celý černý pepř, drcený kmín, čerstvý tymián, 1 kg vepřového sádla, 0,6 l tmavého piva, salát shiso, extra panenský olivový olej

Foto: Pivo Leffe Bruin

Na tuhle pochoutku se sbíhají sliny už od pohledu!Foto: Pivo Leffe Bruin

Vepřový bůček zbavte kostí a chrupavek, důkladně omyjte, vetřete prolisovaný česnek (asi ze 4 stroužků) se solí a kmínem a vložte do pečicí nádoby – tak velké, aby vám nezbylo moc prostoru kolem masa. Vedle přidejte sádlo, celé stroužky česneku, rozpůlenou cibuli, celý černý pepř, drcený kmín a tymián a nechte při nízké teplotě (85°C) konfitovat v troubě asi osm hodin.

Pivo svařte a redukujte, až vám tekutina začne houstnout (zhruba na 1,5 dl). Salát shiso, někdy také zvaný perlila, pořídíte ve větších supermarketech nebo obchodech s ovocem a zeleninou. Listy připomínají trochu kopřivu a chutnají po jablkách, mátě či skořici. Salát shiso důkladně properte, natrhejte na kousky a prohoďte s olivovým olejem, solí a pepřem. Maso polévejte redukcí a servírujte se salátkem a rozpečeným chlebem.

Pro experimentátory: Staročeská pivní polévka

Na 4 porce potřebujete:2 světlá piva (1 litr), 2 lžíce másla, 2 lžičky cukru, krajíc tvrdého chleba, lžičku citronové kůry, lžičku zázvoru, kmín, sůl a pepř, 2 žloutky, 2 lžíce smetany na vaření.

Foto: Petr Makovička

Z piva se dá připravit celé menuFoto: Petr Makovička

Pivo nalijte do kastrolu a zahřejte ho, přidejte máslo, cukr (můžete vynechat a přidávat třeba až nakonec), na kostičky pokrájený chléb a citronovou kůru. Dochuťte zázvorem, kmínem, solí a pepřem a krátce povařte. Poté polévku stáhněte z plotny a rozmíchejte v ní žloutky. Kdo má radši krémovější chuť, může vše doladit smetanou na vaření. Nakonec vše můžete posypat osmaženými kostičkami chlebu a posekanými bylinkami.

Tip: Vyzkoušejte i pivní cibulačku z článku Recepty na chatu: Tyhle oceníte!

A jaké divy dokážete s pivem vy?

Reklama

Související témata:

Načítám