Hlavní obsah

Uvažujete o bělení zubů? Pak se vám budou hodit odpovědi na těchto 10 otázek!

Foto: antoniodiaz, shutterstock.com

Bělení zubů můžete svěřit odborníkům, ale i si ho udělat domaFoto: antoniodiaz, shutterstock.com

Reklama

Krásné bílé zuby. Kdo by o ně nestál? Cesta k nim ale bývá nejen drahá, někdy i bolestivá a zdlouhavá. A jednou z jejích součástí bude jistě i bělení chrupu. Co byste o něm měli vědět?

Článek

Bělení zubů je procedura, ze které byste měli vyjít se zuby o poznání bělejšími. Ovšem jaká jsou reálná očekávání a co může být komplikací této procedury? Našli jsme pro vás deset zásadních otázek a odpovědí.

Jak bělit zuby?

Bělení zubů je velmi široký pojem a jeho provedení je možné několika způsoby.

„Pod vedením dentální hygienistky nebo zubního lékaře se používají dvě metody – ordinační a domácí. V obou případech je nutnou součástí bělicího gelu peroxid, aby mohlo dojít k chemické reakci, a změnila se tak barva skloviny. Existuje celá řada bělicích přípravků, které jsou spíše udržovací. Svou abrazivitou částečně odstraňují pigmentace z povrchu skloviny, ale barvu samotného zubu nemění. Tento účinek zajistí i přírodní bělicí produkty, například přírodní bělicí pudry,“ říká dentální hygienistka DiS. Denisa Gayerová.

Poškozuje bělení sklovinu?

Kvalitní bělení zubů sklovinu poškodit nesmí. Mělo by při něm dojít k neutralizaci a odstranění pigmentů z její povrchové vrstvy.

Jak často bělit?

„Ordinační bělení zubů lze podstupovat opakovaně a neomezeně, poškození skloviny nehrozí. Zásadní ovšem je, aby vám bělení prováděl odborník ve stomatologické ordinaci. Proceduru lze opakovat každé dva až tři roky – podle potřeby, pravidelné kouření a černá káva zabarvují sklovinu rychleji,“ radí MUDr. Martin Rusnák ze Smille Dental Clinic.

Foto: wowsty, Shutterstock.com

Po jediném zákroku můžete mít zuby bělejší i o šest odstínůFoto: wowsty, Shutterstock.com

Lze bělit zuby s rovnátky?

Zuby s rovnátky se většinou nebělí. „Důvodem jsou části rovnátek, které jsou pevně přilepené na zubech, bělicí látka by se pod ně nedostala a na zubech by zůstaly tmavší skvrny. Pokud máte rovnátka, choďte častěji na dentální hygienu. Pomůže odstranit zubní kámen a pigmenty, které se během ortodontické léčby ve zvýšené míře na povrchu zubů usazují,“ říká MUDr. Tomáš Hanzelka z ordinace Ortovize.

Lze bělit citlivější zuby?

Bělení zubů může vyvolat citlivost skloviny, která by ale měla během pár hodin vymizet. Pomoci tomu můžete tak, že v ústech podržíte vlažnou vodu. Voda pomůže sklovině rychleji se hydratovat a citlivost pomine dřív – většinou do dvou hodin. Bělicí pudry pro domácí použití většinou žádnou reakci nevyvolávají.

Lze bělit zuby s bílou plombou?

Korunky, můstky a výplně se nevybělí, takže mohou na vybělených zubech vyniknout. Pokud se chystáte nechat si udělat korunku nebo výplň, jděte na bělení zubů předem – zhruba za deset dní po bělení se barva skloviny ustálí a výplň či korunka bude mít tu správnou barvu.

Foto: puhhha, Shutterstock.com

I domácí přípravky či metody bělení je lepší konzultovat s odborníkemFoto: puhhha, Shutterstock.com

Lze bělit zuby dětem?

Bělit se může až plně vyvinutá sklovina. „A to se děje ve věku okolo 17 let. U nás bělení provádíme až od osmnácti let, ponecháváme si rezervu pro případy, že by se sklovina vyvíjela déle, než je obvyklé,“ vysvětluje Martin Rusnák.

Jak bílé?

Přirozeně sněhobílé zuby vlastně neexistují. Jejich odstín se liší nejen u každého jedince, ale i u jednotlivých zubů. Stomatologové zuby dělí na odstíny hnědé, žluté a šedé. Špičáky jsou přitom nejžlutší, nejtmavší jsou zubní krčky. Pozor tedy na to, abyste bělení nepřehnali a nedocílili sice zářivého, ale uměle působícího chrupu.

Lze bělit zuby s prasklinou?

Prasklá sklovina je častým jevem, který není většinou nebezpečný pro zdraví zubu. Můžete si ji přivodit klidně i pouhým klepnutím lžičkou o zuby, střídáním horkého jídla a chladného nápoje. „Pouze prasklou sklovinu nemusíte řešit, prasklý zub, stejně jako odhalené krčky, se před bělením překrývají silikonovou bariérou,“ říká Martin Rusnák.

Bělení v těhotenství?

V těhotenství se kvalita zubů může hodně měnit a lékaři doporučují s bělením počkat – ideálně ještě pár měsíců po porodu. V prvních třech měsících kojení není ustálený stav vápníku v těle ženy, a tudíž je lépe svůj záměr o tři měsíce odložit.

Máte zkušenost s bělením zubů? Napište nám!

Reklama

Načítám