Hlavní obsah

Už chodí do školy, ale pořád se počurává. Co s tím?

Foto: thinkstock

S pomočováním mají problémy i starší dětiFoto: thinkstock

Reklama

Nejezdí na školy v přírodě, na tábory, nemůžou přespat u kamaráda. Ani za nic by nepřiznalo proč: počurává se! Jak s enurézou skoncovat a jak to udělat, aby takové dítě na výlet jet mohlo?

Článek

Už zase. Maminka s povzdechem převléká postel, tenhle týden už podruhé. Nevyčítá, ví, že osmiletá Petra i bez toho každou takovou příhodu obrečí. Proč zrovna já! – vzteká se. Proč nemůžu být jako jiné holky!?

Proč se to děje?

Pro stanovení správné léčby je třeba rozlišit primární enurézu (občasné počurávání nepřetržitě trvá od „miminkovských“ dob) a onemocnění sekundární, kdy se problémy objevily nečekaně. Právě sekundární enuréza mívá psychické příčiny – mezi nemocnými je vyšší procento hyperaktivních dětí a dětí s poruchou pozornosti. Úzkostné děti mohou pomočováním reagovat na stresující události v rodině, jako je narození sourozence, rozchod rodičů nebo stěhování. Ale třeba i šikana ve škole.

Foto: thinkstock

Dítě za nevydařenou noc nehubujte, samo má v sobě smutku více než dostFoto: thinkstock

Hledání příčiny

Ve většině případů je za noční záplavy zodpovědné nerovnoměrné dozrávání nervového systému: mozek ještě není schopen močový měchýř účinně ovládat. Může však také jít o poruchy vodního metabolismu (dítěti chybí adiuretický hormon, který způsobuje, že se v noci tvoří méně moči než ve dne), o nižší kapacitu močového měchýře (ta je velmi často dědičná) nebo o mimořádně tvrdý spánek. U malého procenta dětí jsou potíže příznakem infekce močových cest nebo ledvin.

O léčbu se dělí dětští lékaři s nefrology, urology a je-li potřeba, i dětskými psychiatry. Pediatr provede rozbor moče a ultrazvukové vyšetření ledvin a měchýře. Následuje podrobný rozhovor o denním režimu, pitných návycích i rodinných poměrech dítěte. Důležitým úkolem lékaře je zbavit dítě strachu a studu a pozitivně motivovat celou rodinu – už to mnohdy stačí, aby se situace zlepšila.

Možnosti léčení

Prvním krokem je vždy úprava denního režimu. „Velmi často se setkáváme s tím, že děti celý den nepijí, přijdou domů v pět odpoledne a pak se snaží tekutinový deficit dohnat,“ říká MUDr. Zdeněk Dítě z Urologické kliniky VFN v Praze.

Foto: thinkstock

Potěšte svého potomka možnostmi, které mu umožní vyjet s kamarády na školu v přírodě či táborFoto: thinkstock

V odůvodněných případech lékař předepíše lék, který snižuje tvorbu moči. Další možností je i použití elektronického alarmu, který dítě probudí, jakmile detektor vlhkosti umístěný v prádle nebo pod prostěradlem zaznamená první kapky. Názory na toto zařízení se různí: někteří je považují za stresující, mnohým dětem ale pomohlo k vytvoření správného reflexu. Operační léčba se většinou týká chlapců – jejich častým problémem je například takzvaná chlopeň (částečné ucpání) močové trubice, která mimo jiné způsobuje i pomočování.

Rady pro rodiče

  • Dítě za počurání netrestejte ani nezesměšňujte. Za suché noci je pochvalte, ty méně šťastné nekomentujte. A hlavně – buďte diskrétní!
  • Před spaním ušetřete dítě vzrušujících (i v kladném smyslu) zážitků. Žádná televize!
  • Noční buzení bohužel enurézu spíš upevní. Mezi 22. a 24. hodinou spí dítě velmi tvrdě, na WC dojde v polospánku a rozdíl proti močení do postele ani nezaznamená.
  • Umožněte dítěti odjet na školu v přírodě nebo na tábor! Přibalte mu s sebou prací ochranná prostěradla (k dostání ve zdravotnických potřebách). Nabízejí se i plenkové kalhotky, ty ale větší děti většinou vnímají jako velmi ponižující. Lze také vybrat tábor, kde se s enuretiky přímo počítá.

Moc dobře víte, o čem mluvíme? Pokud jste také bojovali s mokrou postýlkou, podělte se o zkušenosti. Co zabralo u vás?

Reklama

Související témata:

Načítám