Hlavní obsah

Už jste na něho zapomněla?

Foto: Thinkstock

Každý se s rozchodem vyrovnává jinakFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec vztahu obvykle znamená šrámy na duši, smutek a žal po celé dny, týdny, někdy i měsíce. Ztráta lásky zkrátka má svoji daň. Pak ale následuje úleva a chuť začít znovu. Nebo ne? Jste připravená na nový start? Máte už všechny chmury a „depky“ za sebou? Jestli nesplňujete většinu z našich indicií sestavených odborníkem, nejásejte předčasně!

Článek

Rozchod je prostě rozchod. Nikdy nebude příjemný ani vzrušující, a to ani tehdy, když jste v pozici té, která svému partnerovi dala vale. Kamarádky říkají, že „to přebolí“, přejde, čas všechno zahojí. Jenže kdy? Cítíte se mizerně, pár dní chodíte jako tělo bez duše, a to jen proto, abyste posléze dostala nápad, že teď si konečně budete užívat a dáte za vyučenou všem chlapům, kteří se na vás jen podívají. Tenhle strategický plán má však jednu vadu: označuje, že jste v porozchodové depresi stále až po uši! Až čas opravdu zahojí všechny rány, budete se chovat úplně jinak. Jak? Následující signály bezpečně prozradí, že jste z toho venku! A teď už opravdově!

Kdy máte rozchod za sebou?

  1. Když ráno vstanete, těšíte se na celý den a neupadnete ihned do sebelítostivého pláče.
  2. Když kolem vás projde pěkný chlap, usmějete se a konečně zase ucítíte to vzrušující zamrazení.
  3. Dostala jste chuť na sex.
  4. Zase se nalíčíte, hezky oblečete a večer vyrazíte mezi lidi.
  5. Bavlněnou noční košili s medvídky, tlusté ponožky, zamilované DVD a ubrečené plyšové medvědy – to všechno zase pěkně uklidíte hluboko do skříně.
  6. Schováte všechny společné předměty a fotografie, nad kterými již nepláčete.
  7. Máte chuť sejít se s vašimi společnými přáteli.
  8. Dokážete si představit vztah s jiným mužem, který by pro vás byl stejně anebo i více uspokojující.
  9. Vašeho bývalého partnera i váš vztah vidíte realisticky, bez iluzí.
  10. Dokážete vyhodnotit, co jste ve vztahu dělala špatně.
  11. Přestanete být workoholikem, kterým jste dočasně byla (jen proto, abyste ubila myšlenky).
  12. Jste schopna zase cvičit a relaxovat.
  13. Smějete se.
  14. Uklidíte si byt – a to pořádně!
  15. Uvaříte si sama pro sebe, protože se máte ráda.

Sestavila Lenka Černá, kouč partnerských vztahů z portálu Mujvztah.cz.

Foto: ThinkstockNepoddávejte se porozchodové depresiJak konec vztahu prožíváte vy?

Jana, Chrudim: „Mně když se něco nepodaří – včetně rozchodu – procházím obdobím, které nazývám třídenní smutek. Nakoupím si cigarety a alkohol a o samotě přemýšlím, brečím, přemýšlím a zase brečím. Třetí den otevřu okna, vyvětrám, nadýchnu se a začínám žít od začátku. Vždy mi takové truchlení pomohlo!“

Daniela, Trutnov: „Já jsem každou chvíli jiná. Smutním, pařím a pak zase hned od začátku. Záleží na průběhu rozchodu a jak dlouho vztah trval. A taky jestli mám chuť bojovat a chci partnera zpátky. To znamená, že hrdost jde stranou a člověk je schopen udělat i to, co by ho běžně nenapadlo.“

Jitka, Most: „Všechny fáze smutku u mě projdou vždycky, takže brečím, nadávám na expartnera, sahám si do svědomí, jestli jsem já někde neudělala chybu, pak si jdu koupit hodinky a vyberu si nějaký naprosto ulítlý kousek. Naposledy na nich byl Mickey Mouse.“

Renata, Vranov nad Dyjí: „Jak poznám, že je se vztahem konec a já se dostala z rozchodu? Jednoduše. Probrečím den, dva, pak vezmu psa, jdu se projít, večer si pro radost koupím něco na sebe a aktualizuji svůj profil na Lidé.cz a Facebooku. Jen ať každý vidí, že mě jeden chlap nerozhází. A taky že jsem zase svobodná!“

Tak to vidíte. Každé z nás trvá různě dlouho, než začne žít znovu. Jedno nás ženy ale spojuje: vždy doufáme, že ten další muž bude lepší a naše srdce zase pookřeje. Není to tak?

A kdy vy poznáte, že jste z nejhoršího venku? Pomáhá vám něco, pokud chcete zapomenout na lásku? Prozraďte ostatním svůj lék!

Reklama

Načítám