Hlavní obsah

Už jste viděli „dům v domě"? Tenhle má dvoupatrový obývák i terasy!

Foto: archiv firmy Lina Németh, Domesi (16x)

Stavba měla být původně přízemní, ale zvednutí o jedno poschodí jí velmi sluší

Starší manželský pár toužil uniknout z rušného centra velkoměsta a chtěl si na jeho okraji postavit přízemní dřevostavbu. Místní regulativy změnily jeho koncepci. Zveme vás na jeho návštěvu.

Článek

Podívejte se s námi na dům se zajímavou fasádou, kterou tvoří skládaná krytina z vláknocementových desek. Dřevostavba vznikla na pozemku v zástavbě, na němž předtím stál starý rekreační domek. Výhodou je, že nový dům byl zasazen do již definovaného okolí a také zahradní architekti měli na co navazovat při svých úvahách o koncepci zahrady.

Foto: Archiv firmy

Zahrada již po krátké době působí příjemně zabydleně

Předpisy si vyžádaly změnu

Původně plánovaná přízemní stavba se zastavěnou plochou 148 čtverečních metrů a užitnou plochou 138,4 plus 44 metrů čtverečních terasy se musela změnit. To bylo reakcí na místní regulativy přikazující tvar a barvu střechy. „Pod střechou tak vznikla druhá úroveň, která se promítá až do prostoru zastřešené terasy,“ vysvětluje Ing. arch. Pavel Horák ze společnosti Domesi s. r. o, která projekt realizovala podle návrhů společnosti Prodesi. Terasa tak je, stejně jako hlavní obytný prostor, dvoupatrová.

Foto: Archiv firmy

Zvenku je zavřená okenice bílá

Dům v domě

Stavba se ale jen minimálně odchyluje od první skici. Základním principem je tak „dům v domě“. Co to znamená? „Vlastní vytápěná a obývaná část domu tvoří asi jen dvě třetiny celého objemu. Přes původní dřevěnou kostku je přetažen jakýsi druhý plášť cihlové barvy, který umožnil vznik meziprostorů a krytých teras,“ vysvětluje Pavel Horák. Přesah střechy zabezpečuje zároveň žádoucí stínění, kdy pak především na jižní prosklené fasádě nebylo potřeba instalovat stínicí techniku.

„Hlavní obytný prostor je členěn do dvou úrovní propojených pohodlným přímým schodištěm,“ doplňuje hlavní projektant Jakub Smeykal a dodává: „Vnitřní dispozice stavby je poměrně klasickým, ale logickým způsobem členěna a zónována na chladnější část zázemí u severní uliční fasády a sluncem prohřátou obytnou část orientovanou na jih.“

Foto: Archiv firmy

Obytný prostor je členěn do dvou úrovní a do patra se vchází přímo po pohodlném schodišti

Dokonalé zázemí

Ač se to zvenku nezdá, stavba nabízí bohaté zázemí. Z prostorného zádveří se vejde do chodby, odkud vedou dveře do spíže, do technické místnosti, dvou koupelen s toaletami, do ložnice se šatnou, odkud je přímý vstup do přilehlé koupelny, do pokoje pro hosty a do hlavního obytného prostoru. Ten má 36 čtverečních metrů a je zde umístěna také kuchyň a pracovna.

V podkroví je na vzniklé galerii druhá úroveň obýváku a kromě ní ještě další pokoj a také vstup na druhou úroveň zastřešené terasy, která je zevnitř kompletně vyložena modřínovým obkladem.

Foto: Archiv firmy

Pod krytou terasu se vešel i odkládací sklad

Terasy a místa klidu

V přízemí se dá z obytného prostoru vstoupit jak na úzkou terasu na jihu, tak na východní prostornou a zastřešenou hlavní terasu s modřínovou lavicí a bílou okenicí. Ta v případě potřeby uzavře velké exteriérové okno ve východní fasádě, a zajistí tak majitelům maximální soukromí.

Foto: Archiv firmy

Díky skleněným stěnám je celý interiér propojený s okolní zahradou, světlý a prosluněný

Jak se vám tato dřevostavba líbí?

ynezorPumanzeSaNyknalC