Hlavní obsah
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Chuť smetanových karamelek je pro mnohé z vás připomínkou dětství, kdy vám babičky tyhle na jazyku se rozplývající bonbony dávaly za odměnu (nebo často i jen tak :-)) z pečlivě schovaných plechovek…

1 hod.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
Karamelky
  • 250 ml smetany ke šlehání
    7
  • 250 g cukru krystal
  • 60 g másla
    7
  • 1 špetka soli
Na dochucení
  • 1 hrst mandlí
    8
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžíce instantní kávy
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

01.

Cukr, smetanu, máslo a špetku soli dejte do hrnce a na mírném ohni nechte za občasného míchání asi hodinu probublávat, až je směs hladká a má zlatavě karamelovou barvu.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

02.

Na závěr můžete karamel ochutit kávovou lžičkou rozpustné kávy, lžící kakaa nebo kombinací obojího rozpuštěného v troše horké vody. Káva a kakao stáhnou sladkost, ale jestli máte nejradši chuť smetanového karamelu, zkuste první várku bez nich.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

03.

Směs rozetřete na pekáček vyložený pečicím papírem a po zatuhnutí krájejte na stejně velké karamelky. Uchovávejte v chladu v uzavřené dóze.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Související témata:

Načítám