Hlavní obsah

Úžasné koktejly, které zvládnete i doma!

Foto: mixnito.cz

Míchané nápoje k létu jednoznačně patříFoto: mixnito.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto je v plném proudu a k němu neodmyslitelně patří také různé míchané nápoje. Že nevíte, jak je správně připravit? A že jsou jednotlivé ingredience příliš drahé? To všechno je omyl! Naučíme vás, jak je zvládnout lehce a bez nákupu speciálního nádobí nebo drahých dochucovadel!

Článek

Mojito je klasika, která nezklame a po níž většina lidí sáhne jako po prvním míchaném nápoji. Naučte se s námi připravit nejen mojito, ale i další vášnivé letní drinky!

Chystáte večírek? Vyzkoušejte také naše originální jednohubky!

Mojito

Potřebujete: 5 cl bílého karibského rumu (Havana, Bacardi), 1 dl sody, 2 lžičky třtinového cukru, šťávu z poloviny limetky, lístky ze 2 snítek máty, 5 kostek ledu.

Foto: Thinkstock

Mojito patří k legendárním míchaným drinkůmFoto: Thinkstock

Postup: Tohle je návod, jak si nachystat pravé kubánské mojito, jak jej tam pil i Ernest Hemingway! Do nachlazené sklenice vhoďte dvě čajové lžičky třtinového cukru, přidejte šťávu z limetky, doplňte lístky máty a vše zalijte sodou. Mátu rozdrťte drtítkem (dobře poslouží i vařečka :-)), aby se uvolnila její chuť a vůně. Pak je na řadě tříletá Havana, 5 kostek ledu a brčko, kterým hotové mojito lehce promícháte. Místo tříleté Havany můžete použít i jiný bílý třtinový rum, ale pozor na kvalitu, ta chuť ovlivňuje nejvíc a šetřit se nevyplatí ani na třtinovém cukru.

Sezonně můžete mojito doplnit kousky jahod nebo pomerančovou šťávou a sektem.

Cuba libre

Potřebujete: 5 cl bílého karibského rumu, 1,5 dl koly, 1/2 limetky a 5 kostek ledu.

Foto: Thinkstock

Nejjednodušší drink, a nejenom proto oblíbenýFoto: Thinkstock

Postup: Ne nadarmo je cuba libre jeden z nejoblíbenějších kubánských koktejlů na světě. Jeho příprava je totiž hříšně jednoduchá! Do nachlazené vysoké sklenky naplněné ledem nalijte kolu, přidejte velkého panáka bílého rumu a nakonec do sklenice vymáčkněte a vhoďte na měsíčky nakrájenou půlku limetky. Hotovo!

Jahody na pláži

Potřebujete: 15 cl Malibu, šťávu z 1/2 limetky, asi 10 jahod, 10 kostek ledu.

Foto: mixnito.cz

Zapomeňte na sex on the beach, teď letí jahodyFoto: mixnito.cz

Tip:Pokud nemáte šejkr, nachystejte si zavařovací sklenici s víčkem na drátek, kterou vidíte na fotografiích. „Tenhle nápad se zrodil z lenosti. Proč mít doma většinu roku zaprášený a zbytečně drahý šejkr, když zavařovačka stojí 40 korun a dá se použít i na leccos jiného?“ Vysvětluje princip přípravy míchaných drinků doma Dan Syrový z mixnito.cz.

Postup: Nemáte rádi Malibu, protože je příliš sladké? S tímhle koktejlem pochopíte, že patří k tomu nejlepšímu, co můžete na zahradní party koupit! Do sklenice nebo šejkru vhoďte pokrájené omyté jahody, zalijte je 3 panáky Malibu a trochou limetové šťávy a drtítkem (dřevěné koupíte za 20 korun v domácích potřebách) nebo vařečkou je nadrťte. Sklenici dosypte nadrceným ledem, zavařovačku (šejkr) zavřete, protřepejte a můžete podávat, klidně i přímo v zavařovací sklenici!

Tip: Led nadrtíte jednoduše v mixéru nebo jej zabalte do utěrky a nadrťte jej paličkou na maso.

Mako

Potřebujete: 10 cl hruškové vodky (například Absolut), 10 kuliček hroznového vína, 2–3 snítky čerstvého tymiánu, 1 snítku máty, 10 kostek ledu.

Foto: mixnito.cz

Ano, je tam víno... ale v kuličkách, a to s vodkou neublížíFoto: mixnito.cz

Postup: Hrst kuliček bílého hroznového vína zalijte vodkou, přidejte tymián a mátu a podrťte na dně zavařovací sklenice nebo šejkru. Přidejte drcený led, sklenici zavřete a protřepejte. Přidejte brčko a další skvělý koktejl je na světě!

Gin Tonic

Potřebujete: 5 cl dobrého ginu (Beefeater, Gordon's), 1,5 dl kvalitního toniku (Schweppes, River), 100 g salátové okurky, 5 kostek ledu.

Foto: Thinkstock

Do GinTonicu nemusíte dávat jen citron, zkuste okurku nebo jiná dochucovadlaFoto: Thinkstock

Postup: Že na „gintoniku“ nic není? Zkuste jej vylepšit o nějakou zeleninovou nebo ovocnou ingredienci, a uvidíte, že přátele okouzlíte i takovouto klasikou! Nachlazenou vysokou sklenici naplňte kostkami ledu, přilijte tonic a panáka ginu a vše promíchejte koktejlovou lžičkou a brčkem. Nakonec do koktejlu vložte silný plátek salátové okurky, pár malin či ostružin nebo třeba stonek řapíkatého celeru. Uvidíte, že to stojí za to!

Beehoney

Potřebujete: 1 dl dobrého ginu (abyste dostáli jménu koktejlu, tak nejlépe Beefeateru :-)), 1/2 limetky, 10 ostružin, 2 snítky máty, 2 lžičky medu a 10 kostek ledu.

Foto: mixnito.cz

Lesní plody, gin, trocha ledu, a zázrak je na světěFoto: mixnito.cz

Postup: Kombinace medu, ostružin, máty a ginu je stejně jako neobvyklá i osvěžující. Do zavařovací sklenice nebo šejkru vložte ostružiny, med, půlku nakrájené limetky, mátu a dva panáky ginu. Vše pomocí drtítka (nebo vařečky :-)) lehce podrťte, aby se uvolnila chuť ovoce a máty, přidejte nadrcený led a mixněte to v zavřené sklenici. Pokud chcete, aby koktejl zazářil i vzhledem, dozdobte jej čerstvými ostružinami i navrch.

Jameson Ginger

Potřebujete: 5 cl irské whiskey (například Jameson, Tullamore Dew), šťávu z 1/3 limetky, 1,5 dl zázvorové limonády (ginger tonic, Canada Dry), 2 plátky čerstvého zázvoru a 5 kostek ledu.

Foto: mixnito.cz

Silnější drink pro večery s dlouhými stínyFoto: mixnito.cz

Postup: Tenhle drink je spíš pro pány, osobně jej ale doporučuji i milovnicím silnějšího pití! Do nachlazené vysoké sklenice vhoďte kostky ledu, vymačkejte šťávu z 1/3 limetky, přidejte panáka whiskey a vše dolijte zázvorovou limonádou. Nakonec přidejte 2 plátky zázvoru, zapíchněte brčko a vše je připraveno. Tenhle nápoj je prostě úžasně jednoduchý!

Eden

Potřebujete: 1 dl vanilkové vodky (například Absolut Vanilia), 1 dl sody, 2 snítky bazalky, 1 limetku, 2 lžičky třtinového cukru a 10 kostek ledu.

Foto: mixnito.cz

S tímto koktejlem se budete cítit jako v ráji, pokud vám tedy chutná vanilkaFoto: mixnito.cz

Postup: Už název Eden, tedy ráj, jasně napovídá, jak moc dobrý tenhle koktejl je! Do zavařovací sklenice nebo šejkru vhoďte nakrájenou limetku, lístky bazalky a oboje podrťte. Přidejte dva panáky vanilkové vodky a sklenici do 3/4 naplňte drceným ledem. Sklenici zavřete, protřepejte a dolijte sodou a servírujte s brčkem. A když neseženete vanilkovou vodku? Použijte vodku bez příchuti a místo třtinového cukru použijte cukr vanilkový! A aby koktejl byl opravdu „rajský“, dozdobte ho kouskem kvalitní čokolády (s obsahem kakaa aspoň 70 %) a květinkou.

A na závěr dvě lahůdky bez alkoholu!

I love mattoni

Potřebujete: 1,2 dl minerální vody, 5 cl ananasového džusu, 3 cl jahodového pyré nebo džusu, 2 cl pomerančového sirupu, 1 cl vanilkového sirupu nebo 5 kapek vanilkové tresti (koupíte běžně v obchodech).

Foto: Mattoni

Jeden nealkoholický nejen pro těhotné a řidičeFoto: Mattoni

Postup: Do šejkru nebo zavařovací sklenice nalijte všechny suroviny – minerálku, ananasový džus, jahodové pyré, pomerančový a vanilkový sirup nebo tresť. Sklenici či šejkr uzavřete, důkladně protřepejte a můžete podávat ve vysokých nachlazených skelnicích. Jako ozdoba se hodí kousek pomeranče, zelené a červené jablko a máta.

Shudder

Potřebujete: 1 dl minerální vody s příchutí grapefruit, 2 cl jogurtu s příchutí mango a (nebo) broskev, 4 cl jahodového sirupu, 3 malé kousky celeru a 5 cl ananasového sirupu.

Foto: Mattoni

Alkohol za volant prostě nepatří, ani v létěFoto: Mattoni

Postup: Do šejkru nebo zavařovací sklenky vložte led. Přidejte jogurt jahodový a ananasový sirup a kousky celeru. Šejkr (sklenici) zavřete a vše důkladně protřepejte. Koktejl nalijte do vysoké nachlazené sklenky a dolijte grapefruitovou minerálkou. Na dochucení se hodí i dvě kapky balsamika! Sklenkám na ozdobu bude slušet zelené jablko, ředkev, angrešt nebo mango.

Máte rádi míchané koktejly? Děláte si je sami doma, nebo radši vyrazíte do baru?

Související témata:

Načítám