Hlavní obsah

Když dojdou prachy...

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Krize třicátých let zesílila feminizaciFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávno vyšla kniha Den, kdy došly prachy (Milan Vodička), která mapuje krizi 30. let dvacátého století. Nesleduje ekonomické ukazatele, ale popisuje, jak se měnily životy obyčejných lidí. Velmi čtivou reportážní formou před námi vyrůstá plastický obraz doby dávno zapomenuté, ale nyní, zdá se, opět aktuální.

Článek

Autor Milan Vodička líčí krizi z pohledu rodiny. Zaostřuje i na sex, který je jednou z nejlevnějších terapií proti stresu, jenž tuto vypjatou dobu provází. Níže vybraný úryvek z knihy ukazuje dopad krize právě na nás, ženy.

Antikoncepce zažívá boom v dobách krize

V době vyostřené nejistoty bylo příliš velkou zátěží otěhotnět a mít dítě. Ženy proto byly pod obrovským tlakem, mluví se o tzv. kalendářovém strachu, pravidelné obavě, zda přijdou či nepřijdou měsíčky. V podstatě se odpovědnost za nechtěné těhotenství zcela přenesla na bedra žen. Inzeráty masírovaly ženy tvrzením, že pokud nenasadí antikoncepci, pohrávají si s celoživotním trápením. A že úspěšnost vztahu stojí a padá se správnou antikoncepcí.

Právě v době krize vzniká nové podnikatelské odvětví, které svou dravostí a zisky překonalo většinu ostatních a profitovalo na ženách a jejich strachu z otěhotnění. Byla to výroba a prodej antikoncepce, tedy v té době pod skrytým názvem „ženská hygiena". A co se pod tím skrývalo?

Citace autentického inzerátu ze ženského časopisu McCall´s z roku 1933 uvedená v knize Den, kdy došly prachy:

„Nejčastější milostný trojúhelník: MANŽEL - MANŽELKA... a její STRACH. Méně manželských párů by se ocitlo na pokraji rozvratu, kdyby více žen znalo a provozovalo manželskou hygienu. Bez ní se musí žena bát, že přijde krizová situace. Ochromující strach se opakovaně vrací, takže i ta nejlepší manželka se mění v nervózní a odpudivou karikaturu sebe sama...

Foto: prah.cz

Přečtěte si, jak krize změnila světFoto: prah.cz

Inzerát vypadá v naší době nesrozumitelně, ale v podstatě se jednalo o skrytou nabídku lysolu, který při pravidelném používání má zajistit zdraví a harmonii manželského života. Byl to stejný lysol, jako se používal v nemocnicích a čistily se jím záchody."

Ženské časopisy masově tvrdily, že strach z otěhotnění urychluje u žen stárnutí, tvorbu vrásek, šedivění vlasů, vysychání sliznic a další řadu zaručených informací, které měly ženu donutit k nákupu zázračného lysolu a jeho používání, tj. výplachům vagin. Přípravek se posílal poštou a stal se z toho ohromný byznys.

Méně strhující to bylo pro ty masy žen, které tento zázrak proti nechtěnému těhotenství hojně používaly, protože docházelo ke zdravotním komplikacím. Mnohdy si ženy poleptaly vaginu a obávanému těhotenství stejně nezabránily.

V knize si dále přečtete, jak krize rozbila hodnoty tradiční rodiny, ovlivnila módu, sexualitu, jídelníček, zdraví, znásobila sebevraždy, zesílila feminizaci a mnohé další, což vede k zamyšlení i nad současnou dobou.

Nebereme my, ženy, stále některé zaručené přípravky, které cílí jen a jen na naši peněženku, za elixír mládí příliš vážně? Myslíte si, že žena je snadná kořist, pro obchodníky se sny?

Milan Vodička: Den, kdy došly prachy Vydavatelství: PRÁH 247 stran

Související témata:

Načítám