Hlavní obsah

V hlavní roli cibule. Ochutnejte!

Foto: Tomáš Rubín

Pečená plněná cibule je pochoutkaFoto: Tomáš Rubín

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cibule se po staletí používá jako koření, pro mnoho pokrmů je jako doplněk nepostradatelná a v žádné kuchyni nesmí chybět. Co když se ale z tohoto zeleninového dochucovadla stane lahodný hlavní chod? Podívejte se, jak se dá se známou štiplavou pochoutkou kouzlit!

Článek

Polévka cibulačka

Tři cibule nakrájejte na tenká kolečka a lehce osmahněte na másle nebo na sádle. Až zesklovatí, zalijte ji vývarem a přidejte dvě deci bílého vína. Osolte, opepřete, strouhněte muškátový oříšek a provařte asi 15 minut. Zatím si na pánvi opečte plátky veky nebo jiné bílé pečivo a nastrouhejte sýr (podle chuti – může být třeba ovčí, kozí). Opečené pečivo položte do talíře, zalijte horkou polévkou a hustě posypte sýrem. Ve Francii tuto polévku v ohnivzdorných miskách zapékají s pečivem a sýrem ještě v troubě. V Toskánsku navíc přisypou hrst majoránky a nasekanou čili papričku.

Cibulová omáčka

Na tuku (lepší je s přídavkem másla) zpěníte tři drobně posekané cibule. Až zesklovatí, poprašte je hladkou moukou a míchejte, dokud se nevytvoří kašička. Tu zředíte vývarem, máte-li, nebo vodou s kostkou bujónu. Patnáct minut provařte, dosolte, opepřete. Můžete přidat trochu smetany, ale dobrá je i tak. Někdo si ji ještě rozmixuje dohladka, jinému chutná i s kousky. Výborná je k vařenému hovězímu s bramborem.

Foto: And-One, Shutterstock.com

Hovězí pečeně s jednoduchou cibulovou omáčkouFoto: And-One, Shutterstock.com

Zapečená cibule s mletým masem

Cibule oloupejte (podle množství strávníků) a krátce povařte – jen aby změkly. Okapané je seřízněte a lžičkou opatrně vydlabejte. Dužinu jemně nasekejte. V misce s mlékem nechte změknout pokrájené housky, hmotu vymačkejte a promíchejte s cibulovou dužinou. Přidejte přibližně stejné množství mletého masa, vajíčko, osolte, opepřete. Promíchejte s troškou koření na mletá masa nebo okořeňte tím, co vám chutná. Směsí naplňte cibule a naskládejte je do vymazaného pekáčku nebo zapékací misky. V předehřáté troubě pečte 20 minut, potom posypte nastrouhaným sýrem, přidejte vločku másla, nechte ještě rozpustit. Podávejte s bramborovou kaší.

Cibule dušená s jablky

Stejné množství cibule a jablek oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. V kastrolku na másle nejdříve poduste jablka, a když změknou, přidejte cibuli. Poduste dál na mírném plameni asi 15 minut, až vznikne jednotná hmota. Dobře chutná k masovým minutkám nebo jen k opečeným bramborám.

Omelety s cibulí

Dvě středně velké cibule nakrájejte na nudličky a poduste na oleji. Po chvíli přisypte 150 g sýru typu moravský bochník (měkčího), nakrájeného na kostičky. Za stálého míchání nechte rozpustit a přilijte 8 vajec rozšlehaných ve dvou deci mléka. Zahřejte, až se spojí v hmotu, ze které postupně odlévejte čtyři omelety, opečte je po obou stranách a podávejte sypané posekanou pažitkou, případně i s vařenými brambory.

Cibulový salát

Nakrájejte cibule (můžete kombinovat bílou i červenou) na tenká kolečka. Můžete ji v cedníku spařit horkou vodou, aby změkla, ale není to nutné. Připravíte klasickou zálivku: ocet, olej, cukr, sůl. Promíchejte, nechte vychladit a posypte posekanou zelenou natí.

  • Můžete dodat trochu smetany a lehce opepřit.
  • Hezky vypadá servírovaná na listech salátu.
  • Zálivku lze udělat i z vína a citronové šťávy.

Cibulové hody by měla konzumovat celá rodina nejen pro zdraví. Nedoporučujeme těsně po požití chodit na rande. Tak dobré cibulové pochutnání!

Reklama

Související témata:

Načítám