Hlavní obsah

V menopauze se tloustne. Jak a kdy tomu začít předcházet? Poradíme!

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Nepříjemnostem, které s sebou přináší menopauza, se dá celkem účinně předcházetFoto: goodluz, Shutterstock.com

Reklama

Menopauzu neřešíte, protože jste ještě mladé? Děláte dobře. Nemá smysl se jí stresovat dopředu. Co je ale fajn vědět? V kolika letech nastává perimenopauza. Od té doby byste o sebe měly více pečovat.

Článek

Určitě nemá smysl se menopauzou zabývat mnoho let dopředu, a už vůbec se jí stresovat. Nicméně řešit projevy tohoto stavu až ve chvíli, kdy nastanou, také není ideální přístup.

„Období hormonální nerovnováhy zvané perimenopauza předchází vlastní menopauzu o zhruba sedm až deset let, proto by ženy o sebe měly zvýšeně pečovat již po 40. roce věku,“ říká MUDr. Hana Mojžíšová, specialistka na výživu a zdravý životní styl.

Příznaky menopauzy nejsou legrace

Aby bylo jasné, proč se vůbec menopauzou zabývat, je třeba seznámit se s jejími možnými projevy. Ty se totiž skutečně nedají brát na lehkou váhu.

„Mezi typické fyzické symptomy menopauzy patří návaly horka, případně spojené také s pocením, noční pocení, bolesti hlavy, sexuální problémy ve smyslu vaginální suchosti, snížení libida a inkontinence,“ jmenuje MUDr. Štefánia Ebenová, Ph.D. z Kliniky tradiční čínské medicíny Meridian.

To ale není všechno. „V menopauze se objevuje i psychický a emoční diskomfort charakterizovaný náhlým střídáním nálad, depresemi, podrážděností, nespavostí či nervozitou,“ říká dále doktorka Štefánia Ebenová.

Období po menopauze pak bývá spojováno s významným růstem rizika některých vážných zdravotních komplikací. Především se jedná o nemoci srdce a cév a osteoporózu.

„Problémem ale bývá i výrazné přibývání na váze, od kterého je pak jenom krůček k metabolickému syndromu, jako je obezita nebo cukrovka druhého typu,“ doplňuje Štefánia Ebenová.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Zdravá životospráva včetně racionálního jídelníčku je jako vždy naprostý základFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Sport jako všelék

Je jedno, jaký je váš současný věk. Skvělou prevencí symptomů menopauzy je racionální vyvážené stravování a zdravý pohyb.

Není samozřejmě nad to, když se pohybovým aktivitám věnujete celý život. Začít ale můžete v jakémkoli věku. Pokud jste dosud moc nesportovaly, přečtěte si naše rady pro sportovce-začátečníky.

„Pohyb, stejně jako zdravé stravování, by se měl stát vaší další prioritou. V období menopauzy totiž dochází přirozeně k úbytku svalové tkáně a zvyšuje se podíl tkáně tukové, která se hromadí zejména v oblasti břicha, a tedy i mezi orgány. Zvýšením fyzické aktivity tomuto trendu předejdete. Potřebujete však pohyb plánovat a opravdu pravidelně zařazovat,“ vysvětluje Hana Mojžíšová.

Větší množství svalové tkáně má spoustu výhod. V první řadě se zvýší váš bazální metabolismus, což znamená, že máte rychlejší spalování.

„Dále díky pohybu posílíte kostru, zpevníte tělo, zlepšíte kondici a v neposlední řadě vyladíte psychiku. Pohyb je nejlepší antidepresivum, takže denně třicet minut svižné chůze a pár zpevňovacích cviků přispěje k vyladění hormonální nerovnováhy,“ říká Hana Mojžíšová.

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Nebojte se začít sportovat v jakémkoli věku. Pravidelná pohybová aktivita vám přinese spoustu benefitůFoto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Prevence podle tradiční čínské medicíny

„Podle tradiční čínské medicíny k problémům spojeným s menopauzou vede nerovnováha mezi jin a jangem ledvin. Právě ledviny jsou orgánem, který uchovává vaši životní esenci, která například podmiňuje také plodnost a dlouhověkost,“ uvádí Štefánia Ebenová.

Ledviny jsou na své ideální vyrovnané energetické hladině kolem 40. roku života, pak dochází k jejich deklinaci a oslabování. Proto je právě v tomto věku vhodné začít ledviny posilovat.

„Základními pilíři posílení ledvin jsou dietetické změny. Zařaďte více černé fazole, fazolky mungo a adzuki, tofu, černý sezam, jáhly, rýži natural, ječmen, pšeničné klíčky, okurku, mateří kašičku. Dále tradiční čínská medicína doporučuje specifické bylinné přípravky a akupunkturu. Pomoci může i zdravotní cvičení čchi-kung,“ dodává na závěr Štefánia Ebenová.

Bojíte se menopauzy?

Reklama

Načítám