Hlavní obsah

V moderní usedlosti je dostatek místa pro všechny. Rodinu i domácí zvěř!

Foto: Ing. Petr Košťál (13x)

Celková užitná plocha obou domů a neobvykle velké garáže, která je propojuje, je 625 metrů čtverečních

Manželé se rozhodli odejít z města na venkov, kde chtěli najít moderní a pohodlné bydlení včetně dostatečně velkého pozemku pro chov zvěře. Jejich usedlost slouží i k setkávání početné rodiny a přátel.

Článek

Při hledání vhodného pozemku oslovila manželský pár venkovská krajina Trutnovska a parcela, kde v té době stál pouze dvoupodlažní rodinný dům. Ve spolupráci s architektonickým studiem Rosa-Architekt se jim místo podařilo proměnit v kouzelnou rodinnou usedlost.

Stávající dům zrekonstruovali, přistavěli k němu moderní jednopodlažní objekt, skleník a hospodářské stavení pro drůbež a další domácí zvířata. Původní a nový dům propojuje velká garáž, která slouží i k parkování camperu a obytného vozu, od hospodářské části je ta obytná oddělena rybníkem.

„S architekty jsme strávili hodně času již při výběru vhodné parcely, byl proto prostor předat jim všechny naše požadavky, které se pak do nového domu povedlo začlenit. Vzájemná komunikace fungovala výborně a zejména jsme ocenili jejich schopnost vcítit se do našeho myšlení,“ vzpomíná paní domu.

Vejít se musí všichni

Zásadním faktorem, který celý projekt významně ovlivnil, je rozvětvenost rodiny. Trvale sice v domě žijí jen manželé s jedním dítětem, ale jejich další tři dospělé děti jezdí velice často na návštěvy a není výjimkou, že se tu sejde 12 i více osob.

Foto: Archiv studia

Betonové zídky chrání dům proti zvěři. Na pozemek chodí kromě domácích ovcí i spousta srn. Architekti i majitelé jsou spokojení s tím, jak dopadly plechové obklady s propracovanými detaily

Pokoje pro hosty se nacházejí v původním zrekonstruovaném domě, novostavba velká přes 200 metrů čtverečních pak zahrnuje velkorysou kuchyni a jídelnu, kam se musí vejít domácí i hosté, a soukromou zónu s poměrně komorním obývacím pokojem, pracovnou, dětským pokojem, ložnicí, šatnou a dvěma koupelnami. Všechny obytné místnosti jsou orientovány k jihu a těžištěm domu je velká zastřešená a ze tří stran chráněná terasa, kde se v létě i spí.

„Zadání bylo poměrně složité s mnoha ospravedlnitelnými praktickými požadavky. Opravdu často se tu schází až 15 lidí, čemuž jsme dům museli přizpůsobit. Proto jsou místnosti velké, mohou působit prázdnějším dojmem, než by bylo oku příjemné, ale potřebovali jsme prostor pro volný pohyb většího množství osob,“ vysvětluje interiérová architektka Martina Rosová.

Foto: Archiv studia

Majitelé si přáli americkou lednici a konvektomat. Z toho důvodu jsou v kuchyni dvě digestoře, jedna nad ostrůvkem, druhá u stěny

Praktičnost na prvním místě

Protože obyvatelé domu tráví hodně času venku a po domě se pohybují i pes a kočka, byla rozumnou volbou keramická dlažba, kterou použili v hale, kuchyni i obývacím pokoji. „V kombinaci s požadavkem nezastavět tyto místnosti nábytkem jsme pak trochu bojovali s tím, aby se nám je podařilo alespoň trochu zabydlet,“ dodává architektka.

Předností jsou naopak velké prosklené plochy otevřené do rozlehlé zahrady a vysoké stropy. „Ty byly někdy až tak vysoké, že jsme museli pracovat na optickém snížení. V jídelně jsme strop opatřili dřevěným obkladem, který koresponduje se stolem a v kombinaci se závěsy zároveň napomáhá lepší akustice. Ta je v místnostech s keramickou podlahou a velkými prosklenými plochami vždycky složitá,“ doplňuje Martina Rosová.

Foto: Archiv studia

Se žlutými židlemi je sladěn lak na skříňkách v obývacím pokoji, v okolí krbu použili cementovou stěrku. Pohovka je na přání majitelů kožená, vybrali typ Hébé značky Polstrin (dle provedení od 41 765 Kč, Nábytek Říha)

Neutrální schéma s hravými prvky

Jako základ si majitelé přáli neutrální barevnost, od počátku padla volba na hnědou, béžovou a šedou, které přirozeně přechází z exteriéru do interiéru, zároveň však chtěli mít v domě „vtipné momenty“, něco zábavného a hravého. Jelikož i architektka ráda používá výraznější barevné akcenty, rozzářili neutrální schéma žlutozelenou barvou.

Foto: Archiv studia

Na podlahu v ložnici použili plovoucí korkovou podlahu, která je odolnější než vinyl, vhodná i v kombinaci s podlahovým topením a dobře se kombinuje s dřevodekory nábytku. Pro velký úspěch tu zopakovali cementovou stěrku

Bílou výmalbu v okolí krbu doplnila cementová stěrka, a protože s výsledkem byli spokojeni, zopakovali ji i v ložnici. V pilíři s krbem se pak skrývají na zakázku vyrobené vitríny, kam si pán domu ukládá své trofeje – mořské mušle, které coby vášnivý potápěč sám vylovil.

Foto: Archiv studia

V koupelně použili na podlahu i stěny klasickou keramiku, barevně je laděna do béžových a hnědých tónů. Dokonalý relax si užívají ve vaně pro dva Riho Doppio (od 19 425 Kč, Riho CZ)

Líbil by se vám takový život na vsi? Co říkáte na prostorné místnosti pro početnou rodinu?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama