Hlavní obsah

Vajíčka: Darujete je právě vy?

Foto: shutterstock.com

O darovaná vajíčka je stále velký zájemFoto: shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek o dárcovství vajíček vzbudil velký rozruch a mnohé z vás zajímalo, jak se do programu zapojit. Přinášíme vám proto další část o dárcovství a přijímání vajíček pro umělé oplodnění, kde se dočkáte na své otázky odpovědí.

Článek

Oslovovat dárkyně je těžké

O dárcovství vajíček se všeobecně moc neví. Setká se s ním zřejmě hlavně pár, který se léčí z neplodnosti. Nejen z tohoto důvodu je dárkyň málo a tato situace se v nejbližší době asi nezmění. Reklama na dárcovství vajíček je zakázána a oslovování potenciálních dárkyň je tedy velmi svízelné. Centra, kde je vajíček zapotřebí, tak mohou pouze umístit na své internetové stránky výzvu, aby se jim dárkyně přihlásily.

Dále je možnost vyzvat příjemkyně vajíček, aby s sebou přivedly svoji známou, která by celou stimulaci podstoupila a vajíčka darovala. To však neznamená, že by příjemkyně obdržela vajíčko své známé! Dostane vajíčko jiné, avšak se posune na žebříčku čekatelek na oplodnění na první místo. A to může být v případě starších klientek vysoce důležité. Proto najdete na internetu celou řadu inzerátů, kde se poptávají a nabízejí vajíčka pro umělé oplodnění. Poslední možnost, kterou lékaři pro získávání vajíček mají, jsou vajíčka, která byla vyprodukována a „zbyla“ po umělém oplodnění jiné klientky.

Zájemkyně berou ve všech centrech

Rozhodla jste se, že půjdete do toho a svá vajíčka darujete? Pak vaše další cesta povede do některého z center asistované reprodukce. V České republice jich je hned několik a můžete si být jisty, že vajíčka potřebují v každém z nich. Oslovte tedy ta, která vám vyhovují, a vyptejte se na podmínky. Ty by měly být v zásadě dost podobné, lišit se může pouze finanční kompenzace, kterou za celý proces obdržíte. Rozdíl může být velmi výrazný, až v řádu deseti tisíc korun. Splňovat byste měla základní podmínky – tj. věk od 18 do 35 (v některých případech vyžadují 32 či 34 let). Většina center uvádí jako podmínku také středoškolské či dokonce vysokoškolské vzdělání, ale s největší pravděpodobností neodmítnou zájemkyni s nižším vzděláním. Pokud berete hormonální antikoncepci, nemusíte ji vysazovat. Naopak, lékaři takové dárkyně většinou vidí rádi, protože tak mohou určit přesně první den menstruace.

Foto: shutterstock.com

Vyšetření krve dárkyně je nezbytnéFoto: shutterstock.com

Injekce si pícháte pouze několik dní

Dalším krokem bude vaše podrobné vyšetření, budou vám odebrány vzorky krve a ty pak vyšetřeny na HIV, syfilis, žloutenku a chlamydie. Také se podrobíte genetickému vyšetření, opět z krevního vzorku. Pokud jste ještě děti neměla, pak to jistě uvítáte, protože tak můžete přijít na to, zda nehrozí nějaká reprodukční vada i vám. Pakliže všechny kontroly dopadly dobře, může se přistoupit ke stimulaci. Ta trvá několik dnů a začíná po vaší menstruaci.

Obdržíte speciální nástroj podobný propisce na aplikaci injekcí, kterým si budete po šest dnů píchat dávku do břicha či do stehna. Po tři dny si také budete další hormon píchat inzulinkou. Poté absolvujete předoperační vyšetření včetně gynekologického. Další den již jdete na zákrok.

Odebráním vajíček to pro vás končí

Odebrání vajíček se děje v narkóze a trvá zhruba půl hodiny včetně uspání. Dlouhou jehlou jsou vajíčka z vaječníku odebrána, vy se po skončení operace můžete ještě chvíli dospat a můžete jít domů. Menstruace by měla naskočit normálně, můžete si dopřávat libovolně sex. Musíte se však chránit jiným způsobem, protože hormonální antikoncepci můžete brát až od další menstruace.

Na tento den vám může lékař vystavit neschopenku. Tím vaše účast končí a na vajíčka pozbýváte jakýkoliv vliv či právo. Nedozvíte se, komu byla vajíčka implantována ani jak oplodnění dopadlo. Obdržíte však finanční kompenzaci a může vás hřát příjemný pocit, že jste pomohly ke štěstí páru, který by jinak dozajista zůstal bezdětný…

Související témata:

Načítám