Hlavní obsah

Vánoční cukroví: To nejlepší je s rumem!

Foto: Jakub Jurdič

Vyzkoušejte aromatické cukroví s rumem, je rychle hotové a chutná světově!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Mámivou vůni skořice, ořechů a kakaa dneska nahradí aromatický rum. Že alkohol do jídla nepatří? Omyl! V tomto vánočním cukroví vám bude chutnat!

Článek

Opilé cukroví vždycky patřilo mezi to nejoblíbenější. Ať už zkusíte nepečené kuličky s rumem nebo třeba opilého izidora, nešlápnete vedle. Jestli chcete ale připravit i nějaké další neotřelé tipy, pusťte se do některého z těch dnešních. Dáte přednost nepečeným švestkám v čokoládě, nebo švýcarským basler brunsli?

Rumové basler brunsli

Na 2 plechy potřebujete: 250 g moučkového cukru, 50 g hořkého kakaa, 250 g mletých mandlí, špetku mletého hřebíčku a nového koření, 1/2 lžičky mleté skořice, 2 bílky, 2–3 lžíce rumu a cukr krupici na dozdobení, pečicí papír

Foto: Jakub Jurdič

Originální cukroví basler brunsli je aromatické i sladké tak akorátFoto: Jakub Jurdič

Postup: Moučkový cukr prosejte přes sítko s kakaem a smíchejte s mandlemi a kořením. Bílky lehce prošlehejte (ne do tuha!) a přidejte k sypkým surovinám. Zapracujte v těsto, co to jen půjde (bude držet takřka pohromadě). Pak přidejte rum a zadělejte hladké těsto. To zabalte do sáčku a nechte aspoň 2 hodiny odležet v lednici.

Troubu zapněte na 180 stupňů. Těsto rozdělte na dvě části a každou z nich zvlášť rozválejte na tenký plát mezi dvěma kusy pečicího papíru. Ten vždy posypte trochou krupicového cukru, který ještě jednou přejeďte válečkem. Vykrajujte tvary a pečte asi 8 minut, cukroví musí být vláčné, ne vysušené!

Rumové kostky

Na 20–30 kousků potřebujete: 100 g máslových sušenek, 100 g ovesných sušenek, 100 g sušeného mléka, 120 g mletých mandlí, 1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka, 3–4 lžíce rumu a 150 g čokolády na ozdobu

Foto: Jakub Jurdič

Pro milovníky opravdu poctivého a sladkého cukroví jsou tyhle kostky správnou volbou!Foto: Jakub Jurdič

Postup:Sušenky rozmixujte na prach. Přidejte sušené mléko a mleté mandle a promíchejte. Pak přilejte kondenzované mléko a rum. Zadělejte tuhé těsto, podle potřeby přidejte mleté mandle, drcené sušenky nebo třeba kokos. Rozválejte do hranaté formy vyložené pečicím papírem na plát silný asi 1 cm a dejte ztuhnout do lednice do druhého dne. Ztuhlé cukroví vyjměte, rozkrájejte na kousky a pocákejte rozpuštěnou čokoládou nad vodní lázní. Uchovávejte v chladu.

Rumové švestky

Na 15–20 kousků potřebujete: 250 g sušených švestek, 1 dl rumu, hrst celých mandlí a 200 g čokolády na vaření

Foto: Jakub Jurdič

Cukroví je hotové raz dva, rumem se v něm nešetří, a navíc je nepečené, co víc si přát?Foto: Jakub Jurdič

Postup: Tento recept nezabere mnoho času, přesto je hvězdou každého vánočního posezení! Švestky zalejte rumem (ten případně můžete namíchat třeba se slivovicí nebo griotkou) a nechte asi půl hodiny odležet. Pak švestky vyjměte, do každé dejte jednu mandli a máčejte je v čokoládě, rozpuštěné nad vodní lázní. Pokládejte je na pečicí papír a nechte ztuhnout.

Tip: Místo švestek můžete použít i datle nebo meruňky! I ony chutnají báječně!

Používáte při vánočním pečení rum? Jaké cukroví je vaše nejoblíbenější?

Reklama

Načítám