Článek
Opilé cukroví vždycky patřilo mezi to nejoblíbenější. Ať už zkusíte nepečené kuličky s rumem nebo třeba opilého izidora, nešlápnete vedle. Jestli chcete ale připravit i nějaké další neotřelé tipy, pusťte se do některého z těch dnešních. Dáte přednost nepečeným švestkám v čokoládě, nebo švýcarským basler brunsli?
Rumové basler brunsli
Na 2 plechy potřebujete: 250 g moučkového cukru, 50 g hořkého kakaa, 250 g mletých mandlí, špetku mletého hřebíčku a nového koření, 1/2 lžičky mleté skořice, 2 bílky, 2–3 lžíce rumu a cukr krupici na dozdobení, pečicí papír
Postup: Moučkový cukr prosejte přes sítko s kakaem a smíchejte s mandlemi a kořením. Bílky lehce prošlehejte (ne do tuha!) a přidejte k sypkým surovinám. Zapracujte v těsto, co to jen půjde (bude držet takřka pohromadě). Pak přidejte rum a zadělejte hladké těsto. To zabalte do sáčku a nechte aspoň 2 hodiny odležet v lednici.
Troubu zapněte na 180 stupňů. Těsto rozdělte na dvě části a každou z nich zvlášť rozválejte na tenký plát mezi dvěma kusy pečicího papíru. Ten vždy posypte trochou krupicového cukru, který ještě jednou přejeďte válečkem. Vykrajujte tvary a pečte asi 8 minut, cukroví musí být vláčné, ne vysušené!
Rumové kostky
Na 20–30 kousků potřebujete: 100 g máslových sušenek, 100 g ovesných sušenek, 100 g sušeného mléka, 120 g mletých mandlí, 1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka, 3–4 lžíce rumu a 150 g čokolády na ozdobu
Postup:Sušenky rozmixujte na prach. Přidejte sušené mléko a mleté mandle a promíchejte. Pak přilejte kondenzované mléko a rum. Zadělejte tuhé těsto, podle potřeby přidejte mleté mandle, drcené sušenky nebo třeba kokos. Rozválejte do hranaté formy vyložené pečicím papírem na plát silný asi 1 cm a dejte ztuhnout do lednice do druhého dne. Ztuhlé cukroví vyjměte, rozkrájejte na kousky a pocákejte rozpuštěnou čokoládou nad vodní lázní. Uchovávejte v chladu.
Rumové švestky
Na 15–20 kousků potřebujete: 250 g sušených švestek, 1 dl rumu, hrst celých mandlí a 200 g čokolády na vaření
Postup: Tento recept nezabere mnoho času, přesto je hvězdou každého vánočního posezení! Švestky zalejte rumem (ten případně můžete namíchat třeba se slivovicí nebo griotkou) a nechte asi půl hodiny odležet. Pak švestky vyjměte, do každé dejte jednu mandli a máčejte je v čokoládě, rozpuštěné nad vodní lázní. Pokládejte je na pečicí papír a nechte ztuhnout.
Tip: Místo švestek můžete použít i datle nebo meruňky! I ony chutnají báječně!
Používáte při vánočním pečení rum? Jaké cukroví je vaše nejoblíbenější?