Hlavní obsah

Vánoční dekorace: Trendy 2009!

Foto: kavo.webnode.sk

Výzdobu přizpůsobte stylu interiéruFoto: kavo.webnode.sk

Reklama

Zelená, červená a zlatá či stříbrná – to jsou tradiční vánoční barvy, které volí při výzdobě interiérů a stromků mnoho domácností. Ale... i vánoční dekorace má své trendy! Jaké budou slušet vašemu bytu, stromečku a svátečnímu stolu?

Článek

Dřevo i sláma jsou vítány

Stromků se týkají tzv. zemité barvy, tedy různé odstíny hnědé, zlaté, oranžové nebo barva mléčné kávy. To pokud sáhneme po tradičních skleněných či plastových koulích, které jsou často od těch skleněných k nerozeznání. Jestliže máme doma děti či domácí mazlíčky, určitě je oceníme.

Ale do této barevné škály patří i barva dřeva a slámy. Ano, současná móda totiž vrátila na stromečky slaměné ozdoby. Ty dřevěné jsou stále málo rozšířenou novinkou.

Z tvarů pak stále dominují ozdobám koule, a to v různých velikostech, a dále třeba zvoneček nebo andělé. Přitom lidé mají raději ty lesklé než matné, neboť se více třpytí a blyští. Naopak kdysi oblíbeného Santu Clause necháme raději ve skříni.

Stůl prostřete do bílé

Vánoční dekorace však nejsou jen adventní věnec a stromeček. Rozhodně k nim patří i slavnostně nazdobený byt a hlavně štědrovečerní stůl. Na ten položíme sváteční ubrus, pokud ho nemáme lze slavnostní tabuli vytvořit třeba konfety, korálky, květními lístky nebo sklíčky, které se dají běžně koupit. Ty barevné, určené na karnevaly, ale raději necháme v obchodech a volíme jednobarevné, které budou korespondovat s celkovou výzdobou v bytě. Vánočnímu stolu sluší bílá barva, na ní nejlépe vynikne jídlo.

Foto: ullis-vitrine.de

Vánočnímu stolu sluší bíláFoto: ullis-vitrine.de

Na stole by neměly chybět ani květiny. Tradiční vánoční hvězdu mohou nahradit hvězdník nebo hyacinty, které jsou stále oblíbenější. V obchodech koupíme bílé, smetanové, žluté, růžové, modré, fialové, červené i lososové i oranžové. Ty se čím dál častěji aranžují tak, že nejsou zasazeny v květináči, ale jsou zbavené zeminy a vidíme jejich rostoucí kořeny. Tento trend se používá i u aranžmá na tuto zimu. Je možné využívat různých skleniček, v jejichž hrdle sedí cibulky a pouze kořínky zasahují do vody. Doplňky, jako barevné vánoční kouličky, perličky nebo andělské vlasy, nesmí rozhodně chybět.

A rozhodně nezapomeneme na stůl dát svíčky různých tvarů, velikostí a barev.

Tradiční barvy Vánoc, co znamenají:

  • Červená – barva lásky a tepla domova symbolizuje krev, která byla prolita pro boží lásku.
  • Zelená – barva stromku a chvojí, znamená také naději.
  • Fialová – je liturgická barva adventu, proto se často objevuje na věncích, ale i při výzdobě stolu nebo stromku. Ovšem pozor, třetí adventní víkend, který jsme měli, je výjimkou, patří mu totiž růžová barva!
  • Bílá a stříbrná - odkazují na sněhové vločky, ale zároveň jsou to barvy nevinnosti a čistoty právě narozeného dítěte.
  • Zlatá - zatímco během roku je dobrá se této barvě vyhýbat, protože v nevelkém množství působí dost kýčovitě, Vánoce jsou opakem! V tento čas totiž navozuje slavnostní a romantickou atmosféru.

A jakou barvu budou mít vaše Vánoce?

Reklama

Související témata:

Načítám