Hlavní obsah

Senzační koupel. To stojí za hřích!

Foto: shutterstock.com

Dopřejte si relax osvěžující koupelíFoto: shutterstock.com

Reklama

Koupel ve vaně uklidňuje, nebo naopak povzbuzuje. Je totiž důležité, jak a v čem své tělo necháte odpočívat. Potřebujete energii pro vánoční shon? Nebo snad ulevit od stresu způsobeném svátečními přípravami? Vyberte si vhodné koupelové přísady a dopřejte tělu regeneraci!

Článek

Jemná péče vody, kolébavé šplouchání, relaxace. Vypadá takhle stav blaženosti? Co se vlastně děje, když se ponoříte do mýdlových bublin?

Ve vaně se uvolňují svaly i mysl, dýchání je rovnoměrnější, čímž se lépe vdechují aromatické oleje. Se správnými prostředky se pokožka zklidní a zvlhčí… Málokdo tedy může říct, že by koupel neměl vůbec rád…

Lepší je… sprchování?

Nic se ale nemá přehánět. Časté koupání pleti neprospívá z důvodu vysoušení, a proto kožní lékaři doporučují spíše sprchování. Do vany teplé vody se tedy nenořte častěji než jednou týdně! Pak si to však náležitě užijte! Váš soukromý, malý obřad za přítomnosti vonných esencí odplaví stres i špatnou náladu jedna báseň!

Je důležité zdůraznit, že pokud má být koupel opravdu účinná, musí se uvolnit všechny svaly. Toho docílíme tak, že dopřejeme hlavě a nohám oporu. Jako podložka pod týl bohatě postačí rulička vytvořená z ručníku. Nohy uzpůsobte podmínkám a prostoru čili ledabyle opřete o hranu vany, stěnu... Hlavně aby byly uvolněné!

Únava před spánkem

Pokud do vany vstupujete s úmyslem oprostit se od psychického tlaku a připravit své tělo pro spánek, připravte si lázeň o teplotě 34 až 37 stupňů. Relaxaci podpoří koupelové přísady s obsahem éterických olejů z heřmánku, meduňky, ylang-ylang či levandule (např. Phytos, 10 ml, cena od 59 korun). Devět kapek vonného oleje v čisté podobě blahodárně zapůsobí na vaše smysly po dobu dvacetiminutového odpočinku, pokud ho budete zhluboka vdechovat. Nakonec vaší „wellness kúry“ se můžete opláchnout vlažnou vodou.

Foto: shutterstock.com

Po koupeli nezapomeňte ošetřit pokožkuFoto: shutterstock.com

Povzbuzující koktejl

Antistresová koupel, která na rozdíl od té první spíše osvěžuje, než unavuje, by měla trvat nejvýše deset minut, a to při teplotě 38 až 39 stupňů, doporučuje Edda Küffner v knize Body Fitness – Pro krásu každé ženy. Vhodné oleje jsou ty obsahující výtažky z citrusů, mentolu, máty, eukalyptu, arniky a jiných, neboť na organismus působí povzbudivě (např. Elina Bodycare, Eukalyptus, 500 ml, 58 Kč). Na navození příjemné nálady se zase výborně hodí skořice, růže, jasmín, kosatec či jalovec (Saloos Naturcosmetic, 100 ml, od 79 Kč). Koupel by měla být zakončena studenou sprchou, pokud tedy dobře snášíte rychlý přechod z tepla do chladu. Jestliže nikoliv, sprchu raději vynechte z důvodu potencionálních potíží oběhového systému (např. křečovým žilám tato „šoková terapie"škodí).

Zeštíhlující program

Ve vodě lze také bojovat s pomerančovou kůží, což je informace, která se bude hodit hlavně pro ty, které si za novoroční předsevzetí vyberou vylepšení svého vzhledu. Koupelové přísady obsahující břečťan, ananas, mořskou sůl či výtažky z řas prokrvují pokožku. Při teplotě 40 stupňů navíc docílíme povzbuzení látkové výměny čili vylučování toxinů. K hladší a pevnější pokožce pomáhají i zeštíhlující koupelové soli, které mají drenážní vlastnosti. Pokud navíc obsahují extrakt ze zeleného čaje, napomáhají při odstraňování tukových buněk (např. Florame, 600 g, 350 Kč). Konečnou tečkou je opět studená sprcha.

V kombinaci se zdravým životním stylem mohou být takto připravené koupele nápomocny při výskytu celulitidy. I když samostatně není v jejich silách, aby tukových hrbolků zbavovaly, vyvážená strava a pohyb v rámci novoročního předsevzetí podpoří jejich účinek na maximum! Během své přeměny v nádhernou Popelku svůdných křivek si je tak během roku opravdu zamilujete!

Koupelová pravidla

  • Doba lenošení ve vaně nesmí být delší než dvacet minut kvůli vysoušení pokožky. Žádný výrobek není natolik kvalitní, aby tomuto faktu nezabránil!
  • Ideální teplota běžné koupele je 34 až 37 stupňů.
  • Všechny koupelové přísady, které jste použila, nechte odplavat společně s vodou - na závěr se osprchujte. Doporučuje se minimálně chladný proud vody, aby oběhový systém zůstal stále aktivní.
  • Důkladně osušte místa mezi prsty na nohou z důvodu vzniku plísní a jiných kožních onemocnění (vlhko je pro jejich výskyt jako dělané).
  • Dopřejte pokožce ztracenou vláhu vrstvou tělového mléka.

Koupele lze brát jako účinný prostředek pro uvolnění ducha i těla. Nepodceňujte jejich kouzlo a sílu, ale zavřete oči a ponořte se do jejich náruče. Odměnou vám bude čistá mysl, energie i krása. A jak na Nový rok, tak po celý rok!

Reklama

Související témata:

Načítám