Hlavní obsah

Varování: Kamarádky sabotují diety!

Foto: Thinkstock

Kamarádka vám bude házet klacky pod nohyFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodla jste se zatočit s nadbytečnými kily. Kamarádky vás podporují a vaší odhodlanosti nadšeně tleskají. Jenže jakmile je vidět první výsledek, jako by otočily! Najednou vám podstrojují, servírují před vás samé tučné laskominy a vypadá to, jako by vaši dietu chtěly sabotovat. A podle odborníků tomu tak skutečně je! Proč? A jak se tomu bránit?

Článek

Držíte dietu a chystáte se na víkend na chalupu s kamarádkami. Dopředu hlásíte, že hubnete, tudíž nehodláte jíst žádné chipsy, dortíčky a podobné dietní hrůznosti. A vaše kamarádka hostitelka vás ujišťuje, že je to v pořádku, že v plánu je jen lehký a zdravý oběd.

Jenže brzy se ukáže, že její představa o tom, co je lehké, je úplně jiná než ta vaše. Místo salátu, nasucho opečeného toastu a trochy tvarohového sýra se dočkáte hranolek z friťáku, smažených steaků a několika rajčat zasypaných horou čedaru. Co to má být? O co jí jde? Chce snad, abyste těžce shozená kila během jednoho dne zase přibrala? Odpovědi najdete v dalších řádcích.

Je to cílená sabotáž

Podle britského deníku Daily Mail jde o skutečnou sabotáž. Ať jsou vaše kamarádky silnější či štíhlejší než vy, vaše úspěšné hubnutí jim v drtivé většině moc příjemné nebude. Na začátku vám možná projeví podporu, ale jakmile si pořídíte první o číslo menší šaty, postoj změní.

„Zhubla jsem necelá tři kila, ale už to stačilo, aby to na mně bylo vidět. Šla jsem na kafe s kamarádkou a byla jsem pevně rozhodnutá, že si dám kávu, ale rozhodně žádný zákusek,“ vypráví pětačtyřicetiletá Britka Sarah. Jenže její kamarádka tuto odhodlanost během pěti minut rozdupala na padrť. „No tak, neblbni, jeden dort tě nezabije. Přece nebudu jíst sama,“ povzbuzovala ji tak dlouho, až se Sarah cítila provinile. Dort si s kamarádkou samozřejmě dala, protože její nátlak neustála.

Foto: Thinkstock

Najednou přijde bohaté podstrojováníFoto: Thinkstock

Podobné zkušenosti má i devětadvacetiletá umělkyně Victoria, která dokázala shodit téměř 13 kilogramů. A nejhorší prý byly kamarádky, které samy byly velmi štíhlé a na svou váhu hodně dbaly. „Najednou na mě útočily větami typu ,hele, pozor, zabrzdi, nechceš přece vypadat staře' nebo ,bože, začínám mít o tebe strach, vždyť se ztrácíš před očima, to už vůbec nejsi ty',“ popisuje Victoria. Ta měla brzy pocit, jako kdyby měly její štíhlé přítelkyně pocit, že každé kilo, které ona shodí, ony přiberou.

Je to návyk jeskynních žen

Podle britské klinické psycholožky Sally Austen prý můžeme příčiny nalézt v hluboké historii, konkrétně v době jeskynních žen. „Tehdy jsme vlastně neustále soutěžily a bojovaly se svými sokyněmi o přežití. To, jak daná žena vypadala, jakou měla váhu a proporce, dost jasně vypovídalo o tom, jak vysoko či nízko je v pomyslné hierarchii přežití,“ vysvětluje Sally Austen.

Tehdy se ženám honily hlavou otázky typu „Je silnější než já?“, „Přeprala bych ji?“, „Mohli by muži v tlupě chtít ji?“. Dnes už podle psycholožky samozřejmě nejde o přežití v pravém smyslu slova, ale otázky se nám hlavou honí hodně podobné. „Jakmile se s nějakou ženou porovnáváme, přemýšlíme, zda je hezčí, přitažlivější a zda by nám mohla přebrat partnera,“ upřesňuje Sally Austen.

A je tu ještě jedna varianta. Když naše kamarádka zhubla, je hezčí a pro okolí zajímavější. Proto by nás mohla odkopnout a najít si hezčí a lepší kamarádku. „Štíhlost je obecně obdivovaná a lidé si myslí, že když zhubnete, budete úspěšnější a oblíbenější. Jsou jednoduše zmatení a cítí se nejistě, když se někdo ze své pozice ve společnosti posune někam dál,“ souhlasí šestatřicetiletá Britka Emilly, která loni zhubla o dvě konfekční velikosti.

Foto: Thinkstock

Kamarádky mají z přibývajících kil radost!Foto: Thinkstock

Sabotáž: Výhra je jistá

Podle odborníků ale existuje ještě jeden důvod k sabotování něčí diety. Krásným příkladem je pětatřicetiletá Catherine, jejíž spolubydlící velmi často držela nějakou dietu. A Catherine jí i přesto pořád někam podstrkovala různé laskominy, jako je čokoláda nebo chipsy. A ať už je její kamarádka snědla, nebo ne, vždy se dostavil pocit uspokojení.

Odborníci tomu říkají „emocionálně pojištěná sázka“. V tomto případě totiž nemůžete nikdy prohrát. Když dietář vámi nachystané pochutiny sní, jste spokojeni, protože on ukázal svou slabost. A když přece jen odolá, opět jste vítěz, protože si tu dobrotu můžete sníst sami. Vy přece žádnou dietu nedržíte, a ani nemusíte. To v překladu znamená: Jsem na tom lépe.

Obrana? Trestejte kamarádky hubnutím

Podle doktora Pierra Dukana, autora Dukanovy diety, existuje jediný způsob obrany. Neposlouchat, co vám kamarádky našeptávají, a držet se svého, i přesto, že je to velmi obtížné a chce to dvakrát pevnější vůli. „Musíte se naučit odolávat snahám o sabotáž. A ideální je, když vám tyto útoky posílí vlastní motivaci,“ říká Pierre Dukan. Snaha odradit vás od diety je podle něj jasným důkazem toho, že se vám hubnout daří, jste čím dál tím hezčí a stále víc a víc vám to sluší. „A vaše kamarádky jednoduše žárlí a zaslouží si potrestat. A nejlépe je potrestáte, když v dietě vytrváte, ještě více zhubnete a budete ještě krásnější,“ zakončuje Pierre Dukan.

A protože server ProŽeny.cz je ta „nejlepší kamarádka“, z naší strany se sabotáže bát nemusíte. My vás v boji za štíhlou figuru rádi podpoříme, zapojte se do projektu Zhubněte s naším Hubnoucím komandem. Uvidíte, že nadbytečná kila ještě shodíte do léta!

Stalo se vám to někdy? Nebo máte štěstí na samé skvělé a nezištné kamarádky?

Související témata:

Načítám