Hlavní obsah

Vepřové maso s nudlemi

Hodnocení:
(2)
Foto: Petr Makovička
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
střední

Rychlá, skvělá a nenáročná večeře za 49 korun za porci? Kouzelná kombinace slov, obzvlášť po tom, co přijdete utahaní z práce a nechce se vám nic vymýšlet. Stačí skočit do nejbližší tržnice, „vyplenit“ zahrádku s bylinkami, a za pár minut můžete podávat!

Ingredience pro:
2 porce
  • 100 g čínských vaječných nudlí
  • 300 g vepřové panenky
  • 1 cibule
  • 1 cm čerstvého zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 2 jarní cibulky
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžičky chilli oleje
  • 2 lžičky hnědého cukru
  • 100 ml drůbežího vývaru
  • 100 g brokolice
  • 50 g fazolek
  • 227 g bambusových výhonků
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce chilli omáčky
  • 1 lžíce citronové trávy
  • sůl
  • pepř
Článek

Postup

Krok 1: Nejprve připravte nudle podle návodu na sáčku. Obvykle je stačí povařit 15 minut ve vroucí vodě. Po uvaření je okapané smíchejte se sezamovým olejem a dejte na chvíli stranou.

Foto: Petr Makovička

Krok 2: Cibuli nakrájejte na drobné měsíčky a jednotlivé vrstvy rozdělte. Brokolici nakrájejte na malé kousky. Rychleji se uvaří a půjde lépe jíst. Zázvor je dobré nastrouhat nebo nakrájet na opravdu malé kousky, kdo má rád ostřejší chuť, může přidat více. Totéž platí o česneku, nakrájet na malé kousky – je pak méně štiplavý. Panenku podélně rozřízněte a pokrájejte na nudličky.

Foto: Petr Makovička
Foto: Petr Makovička

Krok 3: Ve woku rozpalte olej a dejte osmahnout cibulku, česnek a zázvor. Asi po minutě vhoďte maso, a jen co se zatáhne, přidejte brokolici, fazolky, okapané bambusové výhonky, připravené nudle a dochuťte chilli omáčkou, hnědým cukrem, sójovou omáčkou, chilli olejem a citronovou trávou. Párkrát promíchejte v pánvi, podlijte vývarem a nechte omáčku trochu zredukovat. Na závěr promíchejte s jarní cibulkou, petrželí, solí a pepřem. Skvělá večeře je hotová za pár minut!

Foto: Petr Makovička
Foto: Petr Makovička
Foto: Petr Makovička
Foto: Petr Makovička

A další tipy? Jelikož je už skoro léto, spousta z vás má bylinky na zahradě nebo balkoně a citronová tráva s petrželí se dá krásně využít. Navíc domácím pěstováním bylinek hodně ušetříte.

Chilli olej nemusíte horko těžko nikde shánět. Stačí odlít trochu kvalitního olivového oleje do čisté lahvičky a přidat čerstvou chilli papričku. Nechte pár dní odležet, a skvělý ochucený olej máte vždy po ruce! Takhle si můžete vyrobit spoustu jiných olejů – s bylinkami, česnekem a podobně.

Do nudlí lze dát téměř jakoukoli zeleninu, kterou máte rádi nebo zrovna po ruce, takže pokaždé můžete mít trochu jiné jídlo. Totéž platí o mase.

Čínské nudle dnes seženete téměř v každém obchodě, a když ne tam, na tržnici určitě, stejně tak i bambusové výhonky, sezamový olej a citronovou trávu.

Pokud si nejste jisti, zda sezamový olej ještě využijete, a nechce se vám ho kupovat, tak ho prostě vynechejte, nudle budou i tak dobré. Celému pokrmu dodáte šmrnc dvěma lžícemi dezertního vína nebo sherry. Zkuste to.

Drůbeží vývar je dobré mít zamrazený v kostkách na led, jednoduše ho pak využijete v potřebném dávkování.Pokud nevlastníte wok, nezoufejte, v hlubší pánvi se dají nudle také připravit. A jestliže zvažujete jeho koupi, dá se sehnat už od 300 korun.

Foto: Petr Makovička

Koupě woku se opravdu vyplatí, na různé masové směsi, nudle, thajské curry a jiné je opravdu ideální. Navíc nebudete potřebovat tolik tuku, vejde se tam i porce pro celou rodinu, zelenina zůstane křupavá a celé jídlo máte za pár minut hotové.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama