Hlavní obsah
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Rychlá, skvělá a nenáročná večeře? Kouzelná kombinace slov, obzvlášť po tom, co přijdete utahaní z práce a nechce se vám nic vymýšlet. Stačí skočit do nejbližší tržnice, „vyplenit“ zahrádku s bylinkami, a za pár minut můžete podávat!

10 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 100 g čínských vaječných nudlí
    1
    3
  • 300 g vepřové panenky
  • 1 ks cibule
  • 1 cm čerstvého zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 2 ks jarní cibulky
  • 2 lžíce sójové omáčky
    6
  • 2 lžičky chilli oleje
  • 2 lžičky hnědého cukru
  • 100 ml drůbežího vývaru
  • 100 g brokolice
  • 50 g fazolek
  • 227 g bambusových výhonků
  • 1 hrst listové petržele
  • 1 lžíce sezamového oleje
    11
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce chilli omáčky
  • 1 lžíce citronové trávy
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Nejprve připravte nudle podle návodu na sáčku. Obvykle je stačí povařit 15 minut ve vroucí vodě. Po uvaření je okapané smíchejte se sezamovým olejem a dejte na chvíli stranou.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

02.

Cibuli nakrájejte na drobné měsíčky a jednotlivé vrstvy rozdělte. Brokolici nakrájejte na malé kousky. Rychleji se uvaří a půjde lépe jíst. Zázvor je dobré nastrouhat nebo nakrájet na opravdu malé kousky, kdo má rád ostřejší chuť, může přidat více. Totéž platí o česneku, nakrájet na malé kousky – je pak méně štiplavý. Panenku podélně rozřízněte a pokrájejte na nudličky.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

03.

Ve woku rozpalte olej a dejte osmahnout cibulku, česnek a zázvor. Asi po minutě vhoďte maso, a jen co se zatáhne, přidejte brokolici, fazolky, okapané bambusové výhonky, připravené nudle a dochuťte chilli omáčkou, hnědým cukrem, sójovou omáčkou, chilli olejem a citronovou trávou. Párkrát promíchejte v pánvi, podlijte vývarem a nechte omáčku trochu zredukovat. Na závěr promíchejte s jarní cibulkou, petrželí, solí a pepřem. Skvělá večeře je hotová za pár minut!

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

A další tipy? Jelikož je už skoro léto, spousta z vás má bylinky na zahradě nebo balkoně a citronová tráva s petrželí se dá krásně využít. Navíc domácím pěstováním bylinek hodně ušetříte.

Chilli olej nemusíte horko těžko nikde shánět. Stačí odlít trochu kvalitního olivového oleje do čisté lahvičky a přidat čerstvou chilli papričku. Nechte pár dní odležet, a skvělý ochucený olej máte vždy po ruce! Takhle si můžete vyrobit spoustu jiných olejů – s bylinkami, česnekem a podobně.

Do nudlí lze dát téměř jakoukoli zeleninu, kterou máte rádi nebo zrovna po ruce, takže pokaždé můžete mít trochu jiné jídlo. Totéž platí o mase.

Čínské nudle dnes seženete téměř v každém obchodě, a když ne tam, na tržnici určitě, stejně tak i bambusové výhonky, sezamový olej a citronovou trávu.

Pokud si nejste jisti, zda sezamový olej ještě využijete, a nechce se vám ho kupovat, tak ho prostě vynechejte, nudle budou i tak dobré. Celému pokrmu dodáte šmrnc dvěma lžícemi dezertního vína nebo sherry. Zkuste to.

Drůbeží vývar je dobré mít zamrazený v kostkách na led, jednoduše ho pak využijete v potřebném dávkování.Pokud nevlastníte wok, nezoufejte, v hlubší pánvi se dají nudle také připravit.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Koupě woku se opravdu vyplatí, na různé masové směsi, nudle, thajské curry a jiné je opravdu ideální. Navíc nebudete potřebovat tolik tuku, vejde se tam i porce pro celou rodinu, zelenina zůstane křupavá a celé jídlo máte za pár minut hotové.

Související témata:

Načítám