Hlavní obsah

Vegetariánkou za každou cenu? Ne!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Vegetariány mohou být jen zdraví lidéFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Nechcete jíst maso a možná ani vejce a mléčné výrobky? Fajn. Měly byste ale napřed vědět, jestli je váš organismus schopen dobře fungovat i bez dlouhodobého příjmu masa, případně dalších živočišných bílkovin. V opačném případě si můžete způsobit i nevratné poškození zdraví, v krajním případě i smrt!

Článek

Nejdřív se nechte vyšetřit!

Aby byl váš organismus "v pohodě", musí dostávat to, co mu individuálně vyhovuje. Proto s vegetariánstvím začněte, až když se dozvíte, že máte zdravé srdce, krevní obraz je v normě a netrpíte jinou chorobou, kterou by vám bezmasá strava mohla zhoršit.

Vědci, kteří se zabývají dlouhodobým výzkumem vlivu stravy na lidské zdraví, upozorňují důrazně na jedno: buďte si vegetariány, chcete-li, ale v první řadě si nechte poradit od lékaře, nejlépe vašeho praktika. Ten zná váš dlouhodobý zdravotní stav, možné trávící potíže, zda trpíte či netrpíte překyselením žaludku, častějšími průjmy či naopak zácpou. Pošle vás na rozbor krve, změří tlak a měl by vám udělat i elektrokardiogram, neboli EKG. Lékař by vás také měl odpovědně informovat o úskalích vegetariánství či dokonce veganství, kdy nejíte ani mléčné výrobky, sýry a vejce.

Krevní skupiny

Je dobré si dojít i na některá doplňující vyšetření. Například je důležité znát svou krevní skupinu. Proč? Právě podle krevních skupin by se prý lidé měli stravovat. Jestliže máte krevní skupinu nula, zkuste na vegetariánství zapomenout, protože "nulka" je geneticky nejstarší. „Lidé se skupinou krve nula jsou potomky dávnověkých lovců, rostlinná a ani mléčná jim nesedí," vysvětluje dietoložka MUDr. Stanislava Chenčická. Stejně riskantní je nejíst maso pro anemické ženy. Anémie (tzn. chudokrevnost) se projevuje zvýšenou únavou, bledostí a podobně. "Obilné" stravování a hodně zeleniny snášejí dobře lidé se skupinou A a AB. Ti jsou také nejčastějšími a poctivějšími celoživotními vegeteriány.

Nelámejte to přes koleno!

Když je vaše chuť na maso neodolatelná, asi vám vegeteriánská strava nevyhovuje! Dopřejte se s klidem kus kuřete nebo i bůčku! "Nejíst maso jsem zkoušela přes dva roky. Pak už se mi o kusu pečeného vepřového i zdálo! Dnes jím maso s mírou, spíše drůbeží, ale někdy neodolám ani tataráku. Cítím se lépe," popisuje své osobní zkušenosti s vegeteriánstvím Miriam z Prahy.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Do vegetariánství nenuťte své blízkéFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Gravidita a vegetariánství? Kontroverzní téma

Dalším proti v případě vegetariánství je gravidita. Přestože zarytí vegetariáni tvrdí opak, odpovědný gynekolog vám v případě vašeho těhotenství vysvětlí, že o příjmu pouze rostlinné potravy může odpovědná žena rozhodovat pouze sama za sebe, nikoli i za svoje nenarozené dítě! Maso totiž obsahuje velmi důležité bílkoviny, které jsou jen těžko nahraditelné. Vaše dítě je potřebuje už v děloze!

Lenost a nevědomost do kuchyně nepatří

Aby se žena mohla stát skutečnou vegetariánkou, neměla by být líná v kuchyni. Totiž připravit opravdu hodnotná bezmasá jídla, která v celém spektru nahradí živočišné bílkoviny a maso není vůbec jednoduché. Dá se to, ale musíte nastudovat odbornou vegetariánskou literaturu a pořídit si dobré vegetariánské kuchařky. A počítat s tím, že nakupovat suroviny budete muset většinou ve specializovaných prodejnách, protože "koutky zdraví" v hypermarketech jsou dost chudé na sortiment. Příprava kvalitního vegetariánského jídla pro celou rodinu pak představuje delší čas strávený kuchyni.

Jestliže vás předchozí řádky neodradily, dbejte aspoň těchto rad:

  • přinejmenším si zjistěte stav svého krevního obrazu a svou krevní skupinu
  • nezříkejte se masa, jste-li gravidní nebo máte problémy s tlakem a zažívací potíže včetně nadýmání
  • nejíte-li maso, musíte hodně dobře vědět, co jíst a jak vegetariánskou stravu připravovat
  • nenuťte nejíst maso děti a své blízké!

Máte zkušenosti s vegetariánstvím? Smí jíst maso vaše děti? Mluví vám do jídelníčku lékař či pediatr? Jak se k tomuto tématu stavíte nám napište na info@prozeny.cz. A uvítáme, když připojíte nějaký výživný bezmasý recept!

Reklama

Načítám