Hlavní obsah

Velikonoční laskominy pro koledníky

Foto: Petr Makovička

Inspirujte se velikonočními nápady!

„Hody hody doprovody, dejte vejce malovaný, nemáte-li malovaný, dejte aspoň bílý. A jestli nemáte ani ty bílý, dejte nám něco sladkého!“ Připravte se i vy na hladové koledníky a místo obvyklých vajec jim do košíčků dejte borůvkové muffiny, sladkost z bílé čokolády nebo skořicové pomlázky. Určitě to ocení!

Článek

Udělejte malým koledníkům jednou radost něčím trochu jiným, než jsou čokoládová vajíčka a ta klasická zdobená! Připravili jsme pro vás tři nápady, které jako zasloužená odměna potěší snad každého!

Borůvkové muffiny

Tyhle muffiny se vám krásně nafouknou, a navíc k jejich přípravě nepotřebujete ani speciální papírové košíčky. Stačí plech na muffiny, nůžky a pečicí papír!

Foto: Petr Makovička

Borůvkové muffiny krásně nabydou

Na 12 muffinů potřebujete: 125 g másla, 2 lžíce oleje, 100 g čokolády na vaření, 2 vejce, 100 g cukru krupice, 250 g hladké mouky, půl sáčku prášku do pečiva, 5 lžic mléka, 150 ml borůvkového kompotu.

Postup:Borůvky přeceďte a nechte okapat. Vyšlehejte celá vajíčka s cukrem v nadýchanou pěnu. Máslo rozpusťte ve vodní lázni s čokoládou a směs po dávkách ručním šlehačem vmíchejte do vajíček s cukrem. Přidejte olej, mléko, mouku a prášek do pečiva. Nakonec jen vařečkou vmíchejte borůvky. Formy na muffiny vyložte čtverci pečicího papíru a naplňte je těstem. Pečte 22 minut při 180 stupních Celsia. Muffiny po upečení nechte vystydnout a ovažte je barevnými stuhami. Uvidíte, koledníci budou mlaskat!

Vyzkoušet můžete i citronové muffiny, najdete je v článku Neodolatelné moučníky s citronem!

Lanýže z bílé čokolády

Když se v redakci konaly ochutnávky těchto čokoládových bonbonů, málem se o ně strhla menší bitva.

Foto: Petr Makovička

Lanýže uchovávejte v chladu

Na 15 větších lanýžů potřebujete: 300 g bílé čokolády, 4 lžíce másla, 2 lžíce smetany ke šlehání, 2 lžíce vaječného koňaku (pro velké koledníky, ale můžete vynechat), půl lžičky chilli, lískové oříšky, hořké kakao na obalování.

Postup: Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu spolu s máslem. Přidejte smetanu, vaječný koňak a chilli. Promíchejte, přelijte do misky a dejte na 45 minut do mrazáku. Připravte si papírové košíčky, do kterých budete bonbony ukládat. Zchladlou hmotu vyndejte z mrazáku, lžící si vždy dejte do dlaně část čokoládové hmoty (jde to krásně, ale musíte pracovat rychle, protože se čokoláda rychle rozpouští) a zabalte do ní lískový oříšek. Každou kuličku poté obalte v kakau a dávejte do košíčku. Nechte v lednici ještě zchladnout. Doporučuji dělat ve dvou – jeden válí kuličky, druhý obaluje – pak to bude krásně odsýpat.

Skořicové pomlázky

Na 15 pomlázek potřebujete: 500 g polohrubé mouky, 125 g másla nebo hery, 1 žloutek, 35 g droždí, 250 ml mléka, cukr a skořici, 1 vejce na potření.

Foto: Petr Makovička

Pomlázky dodají koledníkům spoustu energie!

Postup:Do mísy dejte mouku, vytvořte v ní důlek, nalijte do něj vlažné mléko a zasypte trochou cukru a rozdrobenými kvasnicemi. Nechte vzejít kvásek, přidejte máslo, žloutek a zbytek mléka. Vypracujte hladké nelepivé těsto, které nemusíte ani nechávat kynout. Z kousků těsta tvořte válečky, které po dvou proplétejte (kdo je – řekněme – pohodlnější, nemusí ani proplétat, nebude péct pomlázky, ale obyčejné tyčky). Pokládejte je na plech s pečicím papírem, potírejte rozšlehaným vejce a sypte cukrem a skořicí. Pečte při 190 stupních Celsia 15 minut. Po vychladnutí na konce pomlázek važte pentličky a je hotovo!

Tak ať vás po velikonoční pomlázce nebolí pozadí a věřte, že pořádná lískačka velkou pomlázkou je pro celkové omlazení mnohdy účinnější než hektolitry krémů proti vráskám:o)! A pokud hledáte další velikonoční inspiraci, určitě si prohlédněte menu přímo od šéfkuchaře!

ynezorPumanzeSaNyknalC