Hlavní obsah

Venkovní sezona začíná. Připravte svůj balkon či terasu

Foto: Möbelix

Dopřejte si po návratu z práce večerní relax v pohodlném křesle a dobijte baterky po náročném dniFoto: Möbelix

Není nic příjemnějšího než snídaně na světlem zalitém balkoně nebo večerní sklenka na terase při západu slunce a svitu luceren. Proměňte svůj venkovní prostor v oázu klidu a pohody – na velikosti nezáleží, řešení existuje pro každého!

Článek

Než začnete vybírat konkrétní vybavení, zamyslete se, k čemu by měl váš „pokoj na čerstvém vzduchu“ sloužit. Podle toho vyberte příslušný typ venkovního nábytku. Někomu bude vyhovovat více klasický stůl s židlemi, jiný ocení spíše moderní pohovku do exteriéru. Pro odpočinek jsou tu pak různá křesla a lehátka.

Malý balkon

Jestliže na balkoně musíte vystačit s omezeným prostorem, je pro vás ideálním řešením skládací nábytek. Případně můžete zvolit závěsný sklápěcí stolek na zábradlí balkonu a menší subtilní křesílko. Květiny umístěte vertikálně, dá se vyrobit stěna z palet pro závěsné květináče nebo použít policový regál ve tvaru žebříku. Skvěle poslouží také staré štafle.

Foto: Möbelix

Závěsný stolek šetří místo. Pod něj klidně můžete postavit truhlíky či květináče s rostlinkamiFoto: Möbelix

Vlastníma rukama a udržitelně

Rádi přiložíte ruku k dílu nebo se potýkáte s napjatým rozpočtem? Zkuste si vyrobit vlastní posezení či stolek z palet. Je to vlastně docela jednoduché a zvládne to téměř každý. Palety je třeba obrousit, ošetřit olejem, lakem nebo barevným nátěrem a v případě pohovky spojit několik palet dohromady. Na stoleček z palety zase můžete zespodu přimontovat kolečka. Jako stolek poslouží i stará bedýnka. Pro pohodlí opatřete venkovní sezení speciálními sedáky na palety a dekoračními polštářky.

Foto: Möbelix

Palety jsou skvělý způsob, jak si vytvořit velkorysé a pohodlné posezení. Šmrnc i styl mu dodají textilní sedákyFoto: Möbelix

Pro dokonalý relax

Na větší terase si můžete dopřát pohodlí na ergonomických lehátkách nebo ve velkém kulatém křesle z ratanu s bohatým polstrováním. Tam, kde je méně místa, se uvelebte v závěsném křesle. Pokud to umíte se šicím strojem, můžete si takové vyrobit i sami podle jednoduchého návodu. Sezení určitě doplňte menším odkládacím stolkem, kam si můžete položit knihu, sklenku s osvěžujícím drinkem nebo drobné občerstvení.

Foto: Möbelix

Zabořte se do měkkého a pohodlného křesílka, které vás doslova obejme. Pak stačí už jen něco dobrého k pití...Foto: Möbelix

Osvětlení

Na balkoně nezapomínejte na osvětlení pro příjemnou večerní atmosféru. Skvěle se osvědčí univerzální lucerny, které užijete jak venku, tak doma, dále solární svítidla, která se nabíjí slunečním svitem a šetří energii, nebo romantické světelné řetězy. Na větší terase oceníte efektní kovové ohniště, které poskytne nejen mihotavé světlo, ale i teplo.

Foto: Möbelix

Díky svitu solárních lamp a luceren získá váš balkon či terasa po setmění úplně jiný rázFoto: Möbelix

Stínění

Když se slunce pěkně rozparádí, je lepší mu jít z cesty. Umožní vám to stínění – nejjednodušším typem je slunečník. Lze také využít různé sluneční plachty a zástěny, pergoly či markýzy.

Reklama

Načítám