Hlavní obsah

Veronika Žilková: Dva důvody, proč poslat dítě na tábor

Foto: Mona Martinů

Také máte či jste měli dítě na táboře?Foto: Mona Martinů

Reklama

Letní tábory jsou jednou z variant, jak během letních prázdnin zaměstnat děti. Rodiče se už od ledna snaží najít pro potomky nejlepší tábor. A to jak cenově, tak programově. A pak je trochu s hrůzou odvádějí na místo...

Článek

Svým dětem tak rodiče dobrovolně a vědomě dávají na pár týdnů svobodu. Sice pod dohledem vedoucích, ale svobodu, jakou během roku doma ani ve škole nezažijí.

Svoboda všem zamotá hlavu. Najednou si „konečně" mohou dělat, co chtějí. A rodiče jim na dálku „konečně" nemohou mluvit do toho, co dělají a ani, jak to dělají. Na dálku neovlivní, ani že si děti do deště nevezmou nenáviděnou pláštěnku, ani co si koupí za svěřené kapesné.

Pobyt na táboře je ve vývoji dítěte důležitý. Tady na vlastní kůži a bez maminky zažijí následky svého dospívání. Někdy jsou následky kliky, úklid na umývárce, někdy i odjezd domů.

Tábor je také místo, kde ve vzduchu visí pokušení a mnoho mladých lidí tady získá první sexuální zkušenosti. Poprvé osmiletí chlapci šmírují patnáctiletou praktikantku, jak se umývá v potoce a pak si suší podprsenku na šňůře od stanu.

Stejně staré holčičky poprvé ztrácí iluze o mužích, když zavítají do chatky plné mokrých a zatuchlých klučičích ponožek nebo když po týdnu potkají Vojtu, co se jim tak líbí, ve stejném triku jako v den příjezdu.

Na táboře potomci poprvé uvidí noční oblohu bez přítomnosti rodičů a poprvé usínají uprostřed šeptání zásadních dětských informací. U táboráku dojde k prvním dotekům a při noční hlídce mnohdy k prvnímu sexu.

Léto, příroda a nepřítomnost rodičů dokážou vaše dítě popošoupnout k dospělosti rychleji než četba odborné literatury o dospívání.

Odjezd dítěte změní i dospělé. Rodiče první dva večery teskní po potomcích a třetí večer pochopí, že na dálku stejně nikoho neuhlídají a starost vypustí. Jdou nezvykle s partnerem na skleničku, do kina, k přátelům... A zatímco jejich děti stárnou, oni se na čas vrátí směrem opačným. Na čas mají svobodu a nezávislost mládí i oni.

Absence starosti o potomka jim dopřeje čas věnovat se sobě navzájem. Partneři se většinou pohádají, „vyperou špinavé prádlo", začnou řešit nashromážděné křivdy. Chvilku je bouřka, ale pak si znovu uvědomí, jak jeden druhého vlastně potřebují.

A není to „mír kvůli dětem", usmíří se dobrovolně a s chutí. Zažijí společně vášnivou noc a jako dva holoubci jdou k autobusu a očekávat příjezd potomka.

Když všechno dobře dopadne a ve zdraví se shledají, jsou všichni tři trochu proměnění... Zažili pár dnů svobody, která dává křídla a díky kterým občas můžete popoletět o kus dál.

Hezký den,

Reklama

Načítám