Hlavní obsah

Veronika Žilková: Novoroční předsevzetí pro slepice

Foto: Mona Martinů

Tohle je článek pro ty, které už to znají!Foto: Mona Martinů

Reklama

Slepice je nenáročná, trpělivá a užitečná samice, která svými snesenými vejci či vysezenými kuřaty nasytí mnoho hladových krků. Přes všechny její klady se její jméno stalo nadávkou pro ženy, které se obětují rodině...

Článek

Dál nečtěte vy, ženy, které jste strávily Vánoce a Nový rok:

1. s přítelem, se kterým se velmi milujete a budete se na jaře brát. (Vy si tento článek přečtěte za 5 let, v roce 2018 už budete vědět, o čem je.)

2. s rodiči, protože ještě přítele nemáte, ale sníte o tom, že to byly poslední svátky v kruhu příšerných příbuzných, a jste rozhodnuty letos už toho partnera sehnat. Jakéhokoli. (Než další novoroční přípitek s příšernou matčinou sestrou, to se radši necháte sbalit od poďobaného kolegy, co rudne, když vás potká na chodbě. Vezmete ho na kosmetiku, donutíte ho změnit si šatník, a ono to půjde...)

3. vy, které jste byly sice samy nebo s rodiči, ale v tom „tajném dárku od Ježíška“ byl drahý šperk, kabelka či klíče od malého ojetého auta. Ten „váš“ holt o svátcích musel být s tou, která mu sice vůbec nerozumí, ale má s ní ty děti…

Naopak dál čtěte vy, obětavé slepice, mezi které se taky počítám a které strávily Vánoce a Nový rok kdákáním kolem svých kuřátek i natřásajícího se kohouta.

Začalo to 21. 12. 2012 a skončilo to 3. 1. 2013, někde ale až dnes, usednutím dětí zpět do školních lavic. Nákup, vaření, pečení, mytí nádobí, ohřívání, krájení, mazání a zase mytí nádobí... Snídaně, oběd, večeře a druhá večeře!

Všichni jsou doma! Nikdo se nestravuje jinde! Je volno!

Zobáníčko k televizi, chlebíčky dle gusta, fresh juice, aby měli vitaminky. Taťkovi svařáčka, babičkám kafíčko se šlehačkou, návštěvě zmrzlinkový pohár! Nejíte čokoládovou? Nevadí máme jahodovou, vanilkovou…

Pohodička! Ty-ty-ty, slepičko, usmívej se! „Jak na Nový rok, tak po celý rok!“

Pes návštěvy si myslí, že je v lese, a počural vám vánoční stromeček? Nevadí, je roztomilý! Syn ničí malbu, protože potřetí přelepuje na stropě nálepku, aby mohlo závěsné letadélko kroužit? Nevadí, Vánoce jsou svátky dětí! Vnouče, co vám vrzli na svátky, má chřipku, rostou mu zuby a nechce jíst vůbec nic? Nevadí, vždyť je naše zlatíčko!

Slepička se usmívá a dle rozkazu vesele kdáká: „Kokokodááááááák!“

Jenže v té pohádce, kde slepička sehnala kohoutkovi vodu a jemu sklouzlo jadýrko do krku, vyskočil na nožky a zakokrhal kykyryký, už nepíšou, že slepička pak vyčerpáním padla mrtvá vedle kohoutka i kuřátek a ani pes po ní neštěkl.

Kohout i kuřata už berou automaticky, že zaplacené světlo svítí, košile visí ve skříni a k večeři je guláš.

Milé sestry slepice, je čas na předsevzetí pro rok 2013. Zkuste každý denaspoň jednouříct potřebám svého okolí NE a představě o svém životě říct ANO!

Reklama

Načítám