Hlavní obsah

Víkendové vaření: Andělské masíčko

Foto: Petr Makovička

Ochutnejte andělské medailonky s mandlemi

Slavíte narozeniny, výročí nebo byste jen rádi potěšili někoho vám milého? Přece ho neodbudete nějakým obyčejným jídlem, které jste už dělali stokrát, to by chtělo něco slavnostnějšího! Zkuste třeba sametově jemné andělské medailonky. Budou se přímo rozplývat na jazyku, a to doslova! Já vám je v dnešním Víkendovém vaření ukážu.

Článek

Tohle jméno medailonky nedostaly jen tak pro nic za nic. Sladké spojení hrušky a smetanové omáčky s kořeněnou panenkou sypanou křupavými praženými mandlemi je přímo ďábelská kombinace s andělskou chutí. Postup vypadá složitě, ale nenechte se zmýlit. Stačí trocha šikovnosti a skvělé menu je tu „cobydup“!

Foto: Petr Makovička

Vše, co budete potřebovat

Na andělské medailonky pro 4 osoby budete potřebovat: 600 g vepřové panenky, 250 ml smetany ke šlehání, 2 hrušky, plátky mandlí, pepř, sůl, 6 brambor, olej, listový salát (podle chuti, já jsem použila čerstvý špenát), 250 g cherry rajčátek, citronovou šťávu.

Foto: Petr Makovička

Nejdříve si připravte brambory

Sametová omáčka

Nejprve připravte brambory. Důkladně je vydrbejte kartáčkem, budou se péct ve slupce. Rozkrojte je na poloviny nebo měsíčkya položte je do pekáčku. Okořeňte čerstvě mletým pepřem, hodně osolte a poklaďte plátky másla.Dejte péct do trouby na 150 °C asi na 45 minut, dokud nejsou na povrchu krásně zlaté.

Foto: Petr Makovička

Do kastrůlku vlijte smetanu

Foto: Petr Makovička

Osolte, opepřete a vařte asi 15 minut

Mezitím, co se brambory pečou, připravte smetanovou omáčku. Do menšího kastrůlku nalijte šlehačku, přidejte sůl a čerstvý mletý pepř. Smetanu je třeba povařit, aby se zredukovala a zhoustla. Během vaření neodcházejte od sporáku, velmi rychle se může stát, že vám vyběhne z hrnce ven. Míchejte pomocí metly, aby se na povrchu nedělal škraloup, a vařte asi 15 minut.

Foto: Petr Makovička

Hrušky krátce povařte ve vodě

Masíčko musí zůstat šťavnaté

Celé hrušky oloupejte a rozkrojte na poloviny. Malým ostrým nožíkem odstraňte jádřince. Povařte je ve vodě jen pár minut do změknutí. Pozor, nesmí být ale měkké moc, měly by držet tvar.

Foto: Petr Makovička

Panenku nařežte na plátky

Foto: Petr Makovička

Maso orestujte nejlépe na grilovací pánvi

Panenku očistěte od přebytečného tuku a nakrájejte ji na plátky. Rozpalte trochu olivového oleje na vaření, nejlépe na grilovací pánvi, a osolené, opepřené maso dejte restovat. Restujte krátce, aby plátky zůstaly šťavnaté a měkké, na každé straně zhruba 3 minuty. Po rozkrojení by vevnitř měly zůstat růžové. Na jiné pánvi nasucho opražte plátky mandlí. Upraží se velmi rychle, tak pozor, abyste je nespálili!

Foto: Petr Makovička

Mandle nasucho opražte

Listy salátu vyperte, abyste odstranili kamínky a jiné nečistoty, nechte okapat a smíchejte s pokrájenými cherry rajčátky. Zakápněte olivovým olejem a citronovou šťávou. Na talíř položte hrušku „jádřincem" směrem vzhůru, poklaďte plátky panenky a zalijte smetanovou omáčkou. Povrch posypte praženými mandlemi a servírujte s pečenými bramborami a lehkým salátkem.

Foto: Petr Makovička

Přejeme vám dobrou chuť

Tipy a triky od Markéty:

  • Panenku nikdy nerestujte dlouho, čím déle na pánvi zůstane, tím je tužší a vysušenější. Uvnitř by měla být růžová – tedy medium.
  • Smetanovou omáčku můžete okořenit třeba růžovým pepřem, dodá jí jinou chuť a zajímavou barvu.
  • Když neseženete čerstvé hrušky, použijte kompotované. Poslouží vám stejně.
  • Místo panenky zkuste třeba také kuřecí řízečky nebo hovězí steaky.
  • S bramborami si můžete pohrát, zasypte je sekanou petrželkou nebo jinou bylinkou.
  • Grilovací pánev je v kuchyni velkým pomocníkem – přebytečný tuk se drží v drážkách, maso je šťavnaté, aniž byste ho zalévali litry oleje, na mase i zelenině vám navíc udělá zajímavou mřížku. A přitom už dnes tolik nestojí, seženete ji od 570 korun.

Pokud chcete udělat dojem, dotáhněte tuhle božskou krmi k dokonalosti! Dopřejte si lahvinku růžového vína, pusťte příjemnou muziku a servírujte. Okouzlíte i ty největší odpůrce romantiky a nikdo vám neodolá. A to vy přece chcete...

Co připravujete vy, když chcete někoho potěšit? Zkusíte naše medailonky? A pokud ano, napište mi do diskuse, jak vám chutnaly.

ynezorPumanzeSaNyknalC