Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Aktualizováno

Slavíte narozeniny, výročí nebo byste jen rádi potěšili někoho dobrým jídlem? Zkuste třeba sametově jemné andělské medailonky. Uvidíte, že s nim sklidíte úspěch!

20 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 250 g cherry rajčat
  • 100 g 1 baby salát
  • 2 lžíce oleje
  • 6 ks brambor
  • 1 lžíce soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 hrst mandlových lupínků
  • 2 ks hrušek
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 600 g vepřového masa
Článek

Postup

01.

Nejprve připravte brambory. Důkladně je vydrbejte kartáčkem, budou se péct ve slupce. Rozkrojte je na poloviny nebo měsíčky a položte je do pekáčku. Okořeňte čerstvě mletým pepřem, hodně osolte a poklaďte plátky másla. Dejte péct do trouby na 150 °C asi na 45 minut, dokud nejsou na povrchu krásně zlaté.

Foto: Petr Makovička

Začněte bramboramiFoto: Petr Makovička

02.

Mezitím, co se brambory pečou, připravte smetanovou omáčku. Do menšího kastrůlku nalijte šlehačku, přidejte sůl a čerstvý mletý pepř. Smetanu je třeba povařit, aby se zredukovala a zhoustla. Během vaření neodcházejte od sporáku, velmi rychle se může stát, že vám vyběhne z hrnce ven. Míchejte pomocí metly, aby se na povrchu nedělal škraloup, a vařte asi 15 minut.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

03.

Celé hrušky oloupejte a rozkrojte na poloviny. Malým ostrým nožíkem odstraňte jádřince. Povařte je ve vodě jen pár minut do změknutí. Pozor, nesmí být ale měkké moc, měly by držet tvar.

04.

Panenku očistěte od přebytečného tuku a nakrájejte ji na plátky. Rozpalte trochu olivového oleje na vaření, nejlépe na grilovací pánvi, a osolené, opepřené maso dejte restovat. Restujte krátce, aby plátky zůstaly šťavnaté a měkké, na každé straně zhruba 3 minuty. Po rozkrojení by vevnitř měly zůstat růžové.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

05.

Na jiné pánvi nasucho opražte plátky mandlí. Upraží se velmi rychle, tak pozor, abyste je nespálili!

06.

Listy salátu vyperte, abyste odstranili kamínky a jiné nečistoty, nechte okapat a smíchejte s pokrájenými cherry rajčátky. Zakápněte olivovým olejem a citronovou šťávou. Na talíř položte hrušku „jádřincem“ směrem vzhůru, poklaďte plátky panenky a zalijte smetanovou omáčkou. Povrch posypte praženými mandlemi a servírujte s pečenými bramborami a lehkým salátkem.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Další tipy

Panenku nikdy nerestujte dlouho, čím déle na pánvi zůstane, tím je tužší a vysušenější. Uvnitř by měla být růžová – tedy medium.

Smetanovou omáčku můžete okořenit třeba růžovým pepřem, dodá jí jinou chuť a zajímavou barvu. Když neseženete čerstvé hrušky, použijte kompotované. Poslouží vám stejně.

Místo panenky zkuste třeba kuřecí řízečky nebo hovězí steaky. S bramborami si můžete pohrát, zasypte je sekanou petrželkou nebo jinou bylinkou.

Grilovací pánev je v kuchyni velkým pomocníkem – přebytečný tuk se drží v drážkách, maso je šťavnaté, aniž byste ho zalévali litry oleje, na mase i zelenině vám navíc udělá zajímavou mřížku.

Reklama

Související témata:

Načítám