Hlavní obsah

Víkendové vaření: Lehounký oběd

Foto: Petr Makovička

Markéta se pustila do rybích závitků

Máte rádi ryby, ale občas nevíte, co si s nimi počít? A zkoušeli jste už kombinaci s králem zeleniny – chřestem? Že ne? Tak se dnes nechte inspirovat! Šťavnatý a jemný chřest s rybou je ideálním spojením chutí. Nemusíte ani moc kořenit a výborná pochoutka je za chvilku na světě. Zkuste to se mnou v dalším díle Víkendového vaření.

Článek

Chřest je u nás opomíjená zelenina, přitom to není tak dávno, co byly na jižní Moravě u Ivančic proslulé chřestové plantáže, prý nejlepší v celé Evropě! Jeho charakteristická chuť po pepři se výborně hodí k jemným masům, jako je ryba. A pokud masíčko dobře připravíte, uvidíte, že ochutnají i věční odpůrci ryb.

Na rybí závitky s chřestem pro 4 osoby budete potřebovat: 4 filety čerstvé ryby (já jsem použila pangasiuse), 12 stonků zeleného chřestu, ½ lžičky soli, ½ lžičky cukru, 2 plátky citronu, 150 ml rybího vývaru, olivový olej, 8 brambor, 2 stroužky česneku, hrst sekané čerstvé petrželky, čerstvý mletý pepř, růžový pepř s citronovou trávou, 3 lžíce crème fraîche.

Foto: Petr Makovička

Suroviny, které budete potřebovat

Tip redakce: Čerstvou petrželku může mít každý. Přesvědčíme vás, čtěte článek Vypěstujte si bylinky i v paneláku!.

Křehký chřest

Chřest omyjte, spodní konce oloupejte a uřízněte tvrdé dřevnaté konce. (Jak poznat, kde dřevnatý konec uříznout, se dozvíte ve videu Velký speciál o krájení a nožích). Dejte vařit spolu s plátky citronu, solí a cukrem podle tloušťky stonků na 10–12 minut.

Foto: Petr Makovička

Chřest dejte na několik minut vařit

Foto: Petr Makovička

Dřevnaté konce nezapomeňte odříznout nebo odlomit

Mezitím, co se chřest vaří, připravte rybu. Z obou stran ji jemně osolte a okořeňte čerstvě namletým pepřem a růžovým pepřem s citronovou trávou, který dodá rybě tu správnou chuť. Na užší konec filetu položte tři stonky chřestu a srolujte. Pomocí dvou párátek zpevněte, aby se závitky nerozbalily. Pekáček vymažte olivovým olejem a položte do něj závitky. Ty ještě před vložením do rozpálené trouby potřete máslem nebo olejem. Pečte při 200 °C asi 30–35 minut. V polovině pečení ryby obraťte na druhou stranu.

Foto: Petr Makovička

Rybu obmotejte okolo chřestu

Foto: Petr Makovička

Vše pro jistotu upevněte párátkem

Krémová omáčka

Z výpeku, co vám zbyl po rybě, udělejte omáčku. Šťávu slijte na pánev, přidejte rybí vývar, prohřejte a okořeňte růžovým pepřem. Stáhněte z plotny a vmíchejte crème fraîche, který musíte promíchat se šťávou dohladka.

Foto: Petr Makovička

Omáčku rozmíchejte opravdu do hladka

Jako příloha se hodí petrželkové pyré s česnekem. Uvařte brambory, jako když připravujete kaši. Česnek a petrželku posekejte nadrobno a dejte opéct na pánev. Uvařené brambory rozmačkejte, můžete přidat trochu másla a mléka a smíchejte s orestovaným česnekem a petrželkou. Upěchujte do máslem vymazaných formiček a vyklopte na talíř – působí to efektněji. Přidejte závitek ryby a omáčku. Celé ještě můžete dozdobit snítkou petrželky.

Foto: Petr Makovička

Do přílohy nasekejte čerstvé bylinky

Foto: Petr Makovička

Do rozšťouchaných brambor přidejte směs z pánve

Foto: Petr Makovička

Kaše z formy vypadá efektněji

Jak na rybí vývar?

Je to jednoduché a je dobré ho mít vždy po ruce zmražený ve formičce na led. Připravte si asi 500 g rybích odřezků, kostí a dvě rybí hlavy, ¼ celeru, 1 petržel, 1 mrkev, 1 menší cibule, 2 bílky, 1 litr vody. Rybí hlavy zbavte žaber a dejte spolu s odřezky a očištěnou zeleninou vařit na mírný plamen na asi 45 minut. Během varu odstraňujte pomocí lžíce pěnu z povrchu vývaru. Hotový vývar sceďte a odeberte z povrchu přebytečný tuk. Teď je třeba vývar pročistitpomocí bílků. Ušlehejte tuhý sníh a přilévejte k němu horký vývar. Přelijte zpět do hrnce, vraťte na plotnu a vařte na mírném ohni asi 15 minut. Pročištěný vývar přelijte přes cedník s plátnem a zamrazte.

Foto: Petr Makovička

Dobrou chuť!

Tipy a triky od Markéty:

  • Při nákupu chřestu dejte pozor, aby stonky byly opravdu čerstvé. Pokud mají hnědé skvrny, budou uvnitř nejspíš dřevnaté. Když chřest ohnete, měl by se s křupnutím rozlomit.
  • Na závitky nedoporučuji používat mraženou rybu. Mražením se naruší vlákna masa a ztrácí pevnost, závitky by byly mohly být rozbředlé a špatně by vám držely.
  • Kromě pangasiuse je vhodná jakákoliv bělomasá ryba, např. aljašská treska, mořský vlk nebo halibut.
  • Pokud doma nebudete mít připravený rybí vývar, můžete ho nahradit bylinkovým.
  • Nemáte rádi ryby nebo nevíte, jak je dostat do svých blízkých? Zkuste pangasiuse – někomu možná připadá bez chuti, ale má jednu výbornou vlastnost. Pokud se mírně okoření a dobře upraví, tak svou chutí připomíná kuře a „nevoní“ tolik po rybině.
  • Dávejte pozor, abyste rybu nepekli moc dlouho, byla by suchá.
  • Omáčka bude tekutější, než jste zvyklí, pokud byste ji nechali uležet, po vychladnutí zhoustne.

Chřestová sezona právě začíná, tak zkuste třeba můj tip na lehký oběd nebo večeři. Téhle zeleniny se vůbec nemusíte bát, nejenže je zdravá, ale navíc i skvěle chutná.

Máte rádi chřest a ryby? Na jaký způsob je připravujete vy? Zkusíte náš recept? Napište mi do diskuse nebo na e-mail.

ynezorPumanzeSaNyknalC