Hlavní obsah
4,5
(2)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Aktualizováno

Jen si to představte, báječná vanilkovo-karamelová vůně, lžička se dotkne povrchu, slyšíte jemné křupnutí a zaboříte se do vanilkového krému. A k tomu ještě na dně objevíte šťavnaté borůvky… Máte chutě? A co teprve, až zjistíte, jak je tento dezert jednoduchý? Zkuste ho se mnou!

10 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 1 ks vanilkového lusku
  • 250 g mražených borůvek
  • 180 g hnědého cukru
  • 10 ks žloutků
  • 600 ml 40% smetany ke šlehání
Článek

Postup

01.

Všechnu smetanu nalijte do hrnce, přidejte podélně rozkrojený vanilkový lusk a pomalu přiveďte k varu. Jakmile budete mít pocit, že se smetana začíná vařit, stáhněte ji z plotny. Vylovte vanilkový lusk a vydlabejte z něj pomocí ostrého nožíku semínka. Ta vraťte do smetany a promíchejte.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

02.

Žloutky utřete s cukrem pomocí ručního šlehače do pěny a smíchejte se smetanou. Vraťte na středně rozehřátou plotnu a šlehejte, dokud nezačne krém houstnout jako puding. Krém se nesmí vařit!

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

03.

V tu chvíli vezměte celý hrnec a ponořte jej do studené vody ve dřezu, kterou jste si předtím připravili. Míchejte, dokud krém trochu nevychladne. Pak ještě krém občas zamíchejte, dokud nebude zcela studený, aby nevznikl škraloup.

04.

Připravte si kokotky, rozdělte do nich rozmrzlé borůvky a zalijte až po okraj krémem. Nechte v ledničce minimálně 4 hodiny vychladit.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

05.

Vychlazený krém na povrchu posypte trochou cukru a dejte do rozpálené trouby, aby se na povrchu vytvořil karamel. Před podáváním nechte trochu vychladnout. Už nedávejte do ledničky, křupavý karamel by zvlhl.

Další možností, jak vytvořit karamel, je vzít starší lžíci, kterou oželíte, nad plamenem nebo na plotně ji rozpálit a přiložit na cukrový povrch dezertu. Můžete podávat s karamelovými kousky, které si vyrobíte z cukru a trochy vody na pánvi a necháte ztuhnout A další tipy?

Místo borůvek můžete použít jakékoli jiné mražené nebo čerstvé ovoce, maliny, ostružiny, rybíz a podobně. Pokud chcete velký dezert, nalijte celou směs do větší zapékací misky.

Do vanilkového krému můžete přidat i kousky čokolády, v troubě pak trochu povolí, nebo skořici, kávu a podobně. Ideální na vytvoření karamelové krusty je flambovací hořák, který seženete už za 450 korun a využijete ho i na různá masa, grilování zeleniny...

Reklama

Související témata:

Načítám