Hlavní obsah

Vynikající kari

Hodnocení:
(4)
Foto: Petr Makovička

Nezbývá než popřát... ale v Thajsku není zvykem přát před jídlem dobrou chuť, tam se s výbornou chutí prostě počítá

Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
nízká

Velká mísa asijské lahůdky s rýží uprostřed stolu přímo láká k setkání s přáteli. A že jste ji nikdy nedělali nebo vůbec nevíte, o jakou lahůdku jde? Představíme vám ji. Tak pozvěte své milované na oběd, podává se thajské kari s rýží!

Ingredience pro:
4 porce
  • 1 mrkev
  • 400 g kuřecích prsou
  • 8 stonků chřestu
  • 1 hrst mladých hrášků
  • slunečnicový olej
  • 600 ml kokosového mléka
  • 3 lžíce červené curry pasty
  • 200 ml drůbežího vývaru
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1 červená chilli paprička
  • čerstvá bazalka
  • čerstvý koriandr
  • 1 lžíce strouhaného zázvoru
  • 400 g rýže basmati
  • 1 plechovka bambusových výhonků
Článek

Postup

Krok 1: Nejprve očistěte veškerou zeleninu a nakrájejte ji na stejně velké kusy. Pokud máte zelený chřest, odkrojte jen konce, pokud máte bílý, je nutno jej oloupat až k hlavičkám. Mladý hrášek překrojte na poloviny a kuřecí prsa pokrájejte na menší kostky. Rozpalte si na pánvi trochu slunečnicového oleje (nejlépe ve woku, pokud wok nemáte, použijte silnostěnou pánev jako já), olivový se nehodí a přilijte polovinu množství kokosového mléka.

Foto: Petr Makovička

Krok 2: Až se mléko zahřeje, přimíchejte červenou kari pastu. Kokosové mléko částečně potlačí ostrou chuť, pokud se ale bojíte, dejte jí méně, později můžete kari ještě dochutit. Přilijte 100 ml vývaru, rybí omáčku a přidejte hnědý cukr. Důkladně rozmíchejte a vhoďte kuřecí kousky. Stáhněte plamen na střední ohřev a po chvíli přidejte pokrájenou zeleninu. Přilijte zbytek mléka a vařte, dokud se omáčka o třetinu nezredukuje. Pokud se vám zdá kari málo slané, lze přilít trochu rybí omáčky, ta nahradí sůl. Podle chuti přidejte chilli papričku. Do hotového jídla přidejte už jen nasekanou čerstvou bazalku a koriandr se strouhaným zázvorem.

Foto: Petr Makovička
Foto: Petr Makovička

Krok 3: Jako přílohu si připravte rýži typu basmati. Rýži propláchněte a dejte do hrnce s vodou 1:3. Vařte asi 15–17 minut na mírném plameni, dokud se voda neodpaří a rýže není měkká.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.