Hlavní obsah
3,0
(7)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Aktualizováno

Velká mísa asijské lahůdky s rýží uprostřed stolu přímo láká k setkání s přáteli. A že jste ji nikdy nedělali nebo vůbec nevíte, o jakou lahůdku jde? Představíme vám ji. Tak pozvěte své milované na oběd, podává se thajské kari s rýží!

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 ks mrkve
  • 400 g kuřecích prsou
  • 8 stonků chřestu
  • 1 hrst čerstvého hrášku
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • 600 ml kokosového mléka
  • 3 lžíce červené kari pasty
  • 200 ml drůbežího vývaru
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1 ks červené chilli papričky
  • 1 lžíce čerstvé bazalky
  • 1 lžíce čerstvého koriandru
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • 1 plechovka bambusových výhonků
K podávání
  • 400 g rýže basmati
Článek

Postup

01.

Nejprve očistěte veškerou zeleninu a nakrájejte ji na stejně velké kusy. Pokud máte zelený chřest, odkrojte jen konce, pokud máte bílý, je nutno jej oloupat až k hlavičkám. Mladý hrášek překrojte na poloviny a kuřecí prsa pokrájejte na menší kostky. Rozpalte si na pánvi trochu slunečnicového oleje (nejlépe ve woku, pokud wok nemáte, použijte silnostěnnou pánev), olivový se nehodí a přilijte polovinu množství kokosového mléka.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

02.

Až se mléko zahřeje, přimíchejte červenou kari pastu. Kokosové mléko částečně potlačí ostrou chuť, pokud se ale bojíte, dejte jí méně, později můžete kari ještě dochutit. Přilijte 100 ml vývaru, rybí omáčku a přidejte hnědý cukr. Důkladně rozmíchejte a vhoďte kuřecí kousky. Stáhněte plamen na střední ohřev a po chvíli přidejte pokrájenou zeleninu. Přilijte zbytek mléka a vařte, dokud se omáčka o třetinu nezredukuje. Pokud se vám zdá kari málo slané, lze přilít trochu rybí omáčky, ta nahradí sůl. Podle chuti přidejte chilli papričku. Do hotového jídla přidejte už jen nasekanou čerstvou bazalku a koriandr se strouhaným zázvorem.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

03.

Jako přílohu si připravte rýži typu basmati. Rýži propláchněte a dejte do hrnce s vodou 1:3. Vařte asi 15–17 minut na mírném plameni, dokud se voda neodpaří a rýže není měkká.

Reklama

Související témata:

Načítám