Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Aktualizováno

Nenáročný a přesto „poctivý“ recept, nad kterým nemusíte stát u plotny, a ještě bude všem chutnat? Ano, jeden takový jsme pro vás připravili! Hodí se přesně pro ty příležitosti, kdy potřebujete všechno „šoupnout“ do jednoho pekáčku, zapnout troubu a jít se věnovat dalším věcem. Pak už jen jednoduchá příloha a je hotovo! Ve Víkendovém vaření s Markétou vám ukážeme, jak na to.

Neuvedeno
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 porci
Domácí tatarská omáčka
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 ks cibule
  • 1 ks kyselých okurek
  • 1/2 lžičky cukru moučka
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 150 ml oleje
  • 2 ks žloutků
  • 1 hrst kaparů
  • 1 lžička citronové šťávy
řízky
  • 4 ks kuřecích stehenních řízků
  • 1 hrnek čerstvých hub
  • 100 g sýru eidam
  • 200 g vysokotučné zakysané smetany
  • 6 ks brambor
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
Článek
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

01.

Hodinu předem namočte sušené houby do vody, aby nabobtnaly. Pokud jsou velké, pokrájejte je na menší kousky. Kuřecí stehenní řízky omyjte a očistěte od přebytečného tuku. Z obou stran je nasolte a opepřete. Poskládejte je na dno vyššího pekáčku a poklaďte kolečky cibule, kterou jste nakrájeli. Na cibuli dejte připravené houby a vše zalijte trochou vody.

02.

V misce smíchejte zakysanou smetanu s domácí tatarkou a touto směsí pomažte řízky v pekáčku. Vše posypte strouhaným sýrem podle chuti, navrch dejte snítky čerstvého rozmarýnu a dejte péct do vyhřáté trouby na 180 °C na 45 minut. Během pečení občas zkontrolujte povrch sýra, měl by lehce zezlátnout. Po 45 minutách zvyšte teplotu na 200 °C, aby se vytvořila na povrchu zlatá kůrčička.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

03.

Brambory omyjte a očistěte, nakrájejte je na plátky nebo menší měsíčky – podle velikosti a položte na menší plech. Okořeňte je solí a pepřem a poklaďte plátky másla. Dejte péct na 150 °C do trouby na zhruba 50 minut. Řízky v pekáčku opatrně naporcujte, abyste co nejméně narušili vrchní krustu, a naservírujte na talíř k bramborám. Podávejte se snítkou rozmarýnu na ozdobu a domácí tatarkou.

Jak na domácí tatarku?

01.

Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu, připravte si je tedy alespoň hodinu předem. Žloutky dejte do vyšší nádoby, přidejte olej, hořčici, šťávu z citronu, sůl a pepř. Pomocí tyčového mixéru ušlehejte na hladkou hustou hmotu. Mixér dejte ke dnu a táhněte během šlehání nahoru, bude hotová za pár vteřin. Cibuli a kapary nakrájejte najemno. Okurky můžete nastrouhat na malém struhadle a dlouhé nudličky ještě pokrájet. V tatarce by neměly být cítit velké kusy zeleniny. Dochuťte špetkou cukru.

Voilà, domácí tatarka je na světě! Myslete na to, že v lednici vydrží krátce – tedy jen pár dní, a používejte opravdu čerstvá vejce, nejlépe bio nebo z domácího chovu. V tomto případě se vyplatí připlatit si za kvalitu. Domácí tatarka je nejenom zdravější, ale také o poznání chutnější, s kupovanou se nedá rozhodně srovnávat. Pokud použijete olivový olej, bude mít tmavší barvu a výraznější chuť. Na řidší tatarku použijte celé vejce i s bílkem. Hustotu můžete také ovlivňovat přidáním oleje.

A další tipy?

  • Pokud vám nechutná kuřecí, můžete zkusit třeba krůtí nebo vepřové kotlety. Lepší je použít tučnější maso – stehenní řízky, protože jsou šťavnatější.
  • Rozmarýn jídlo krásně provoní, proto se ho nebojte použít. Výborný je i na pečené brambory.
  • Domácí majonézu nebo tatarku se vyplatí mít v lednici občas připravenou. Hodí se do spousty salátů a k masům a stačí je obměňovat s různými bylinkami a zeleninou. A jejich příprava je pak opravdu rychlovka! Do směsi zakysané smetany a domácí tatarky můžete přidat navíc čerstvé bylinky podle chuti.
  • Také můžete zkusit zapékat s různými druhy sýrů. Další výbornou přílohou je vařená rýže, třeba jasmínová nebo basmati.
  • Cibulku můžete předem opéct na pánvi dozlatova, a pak teprve přidat do směsi.
  • Pokud se vám nechtějí brambory dělat zvlášť, poklaďte je na maso s ostatními surovinami, nasáknou do sebe chuť omáčky a vy určitě oceníte, že po vaření nezbude hora nádobí. Vše uděláte v jednom pekáčku. Nepodceňujte zdánlivě malé detaily, těch pár minutek navíc vás určitě nezabije. Rozhodně to oceníte na chuti a budete mít lepší pocit, že do sebe necpete zbytečná „éčka“ navíc.

Reklama

Související témata:

Načítám