Hlavní obsah

Víkendové vaření: Zapečené řízky

Foto: Petr Makovička

Výborné zapečené kuřecí řízky

Nenáročný a přesto „poctivý“ recept, nad kterým nemusíte stát u plotny, a ještě bude všem chutnat? Ano, jeden takový jsme pro vás připravili! Hodí se přesně pro ty příležitosti, kdy potřebujete všechno „šoupnout“ do jednoho pekáčku, zapnout troubu a jít se věnovat dalším věcem. Pak už jen jednoduchá příloha a je hotovo! Ve Víkendovém vaření s Markétou vám ukážeme, jak na to.

Článek

Máte pocit, že se při přípravě nenáročného jídla neobjedete bez umělých dochucovadel nebo konzerv? Tak pozor, v následujícím receptu vám dokážeme, že snadno a chutně to jde i bez nich!

Foto: Petr Makovička

Připravte si potřebné ingredience

Na zapečené řízky pro 4 osoby budete potřebovat: 4 kuřecí stehenní řízky, 1 větší cibuli, hrst sušených hub, 100 g strouhaného tvrdého sýra, 200 g zakysané smetany, 200 g domácí tatarské omáčky, sůl, pepř, 2 snítky čerstvého rozmarýnu, 6 brambor, máslo.

Foto: Petr Makovička

Nakrájejte cibuli a řízky rozprostřete do pekáčku

Foto: Petr Makovička

Maso osolte a opepřete

Foto: Petr Makovička

Poklaďte kolečky cibule a houbami

Všechno pěkně poskládat

Hodinu předem namočte sušené houby do vody, aby nabobtnaly. Pokud jsou velké, pokrájejte je na menší kousky. Kuřecí stehenní řízky omyjte a očistěte od přebytečného tuku. Z obou stran je nasolte a opepřete. Poskládejte je na dno vyššího pekáčku a poklaďte kolečky cibule, kterou jste nakrájeli. Na cibuli dejte připravené houby a vše zalijte trochou vody.

Foto: Petr Makovička

Vše potřete směsí zakysané smetany a tatarky

Foto: Petr Makovička

Posypte sýrem a navrch položte snítku rozmarýnu

Foto: Petr Makovička

Vše dejte zapéct asi na 45 minut

V misce smíchejte zakysanou smetanu s domácí tatarkou a touto směsí pomažte řízky v pekáčku. Vše posypte strouhaným sýrem podle chuti, navrch dejte snítky čerstvého rozmarýnu a dejte péct do vyhřáté trouby na 180 °C na 45 minut. Během pečení občas zkontrolujte povrch sýra, měl by lehce zezlátnout. Po 45 minutách zvyšte teplotu na 200 °C, aby se vytvořila na povrchu zlatá kůrčička.

Foto: Petr Makovička

Očištěné brambory nakrájejte a s máslem dejte péct

Teď už jen příloha a je hotovo!

Brambory omyjte a očistěte, nakrájejte je na plátky nebo menší měsíčky – podle velikosti a položte na menší plech. Okořeňte je solí a pepřem a poklaďte plátky másla. Dejte péct na 150 °C do trouby na zhruba 50 minut. Řízky v pekáčku opatrně naporcujte, abyste co nejméně narušili vrchní krustu, a naservírujte na talíř k bramborám. Podávejte se snítkou rozmarýnu na ozdobu.

Jak na skvělou domácí tatarku?

Budete potřebovat: 2 žloutky, 150 ml oleje (podle chuti, může být i olivový), 1 lžičku dijonské hořčice, šťávu z ½ citronu, špetku cukru moučka, kapary, nakládané okurky, cibuli, sůl, pepř.

Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu, připravte si je tedy alespoň hodinu předem. Žloutky dejte do vyšší nádoby, přidejte olej, hořčici, šťávu z citronu, sůl a pepř. Pomocí tyčového mixéru ušlehejte na hladkou hustou hmotu. Mixér dejte ke dnu a táhněte během šlehání nahoru, bude hotová za pár vteřin. Cibuli a kapary nakrájejte najemno. Okurky můžete nastrouhat na malém struhadle a dlouhé nudličky ještě pokrájet. V tatarce by neměly být cítit velké kusy zeleniny. Dochuťte špetkou cukru.

Voilà, domácí tatarka je na světě! Myslete na to, že v lednici vydrží krátce – tedy jen pár dní, a používejte opravdu čerstvá vejce, nejlépe bio nebo z domácího chovu. V tomto případě se vyplatí připlatit si za kvalitu. Domácí tatarka je nejenom zdravější, ale také o poznání chutnější, s kupovanou se nedá rozhodně srovnávat. Pokud použijete olivový olej, bude mít tmavší barvu a výraznější chuť. Na řidší tatarku použijte celé vejce i s bílkem. Hustotu můžete také ovlivňovat přidáním oleje.

Foto: Petr Makovička

Na zapečeném řízku si určitě pochutnáte

Tipy a triky od Markéty:

  • Pokud vám nechutná kuřecí, můžete zkusit třeba krůtí nebo vepřové kotlety. Lepší je použít tučnější maso – stehenní řízky, protože jsou šťavnatější.
  • Rozmarýn jídlo krásně provoní, proto se ho nebojte použít. Výborný je i na pečené brambory.
  • Domácí majonézu nebo tatarku se vyplatí mít v lednici občas připravenou. Hodí se do spousty salátů a k masům a stačí je obměňovat s různými bylinkami a zeleninou. A jejich příprava je pak opravdu rychlovka!
  • Do směsi zakysané smetany a domácí tatarky můžete přidat navíc čerstvé bylinky podle chuti. Také můžete zkusit zapékat s různými druhy sýrů.
  • Další výbornou přílohou je vařená rýže, třeba jasmínová nebo basmati.
  • Cibulku můžete předem opéct na pánvi dozlatova, a pak teprve přidat do směsi.
  • Pokud se vám nechtějí brambory dělat zvlášť, poklaďte je na maso s ostatními surovinami, nasáknou do sebe chuť omáčky a vy určitě oceníte, že po vaření nezbude hora nádobí. Vše uděláte v jednom pekáčku.

Nepodceňujte zdánlivě malé detaily, těch pár minutek navíc vás určitě nezabije. Rozhodně to oceníte na chuti a budete mít lepší pocit, že do sebe necpete zbytečná „éčka“ navíc.

Vyzkoušíte náš recept? Jaké zapečené dobroty doma děláte vy? Těším se na vaše tipy v diskusi pod článkem!

ynezorPumanzeSaNyknalC