Hlavní obsah

Víme, co znamenají noční můry ve snech

Foto: Thinkstock

Důvodů špatných snů se najde víc než dostFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sny vypovídají o vašem podvědomí mnohem víc, než si myslíte. A někdy mohou být pěkně hrůzostrašné. Také vám nahánějí děs zlé symboly, které se čas od času ve vašich snech zjevují? Proč se vám zdají? Zjistěte, co znamenají nejčastější hrůzy, které vás straší!

Článek

Sny jsou dodnes velkou záhadou a vědci se jim stále snaží dostat na zoubek. Někdy jsou osvobozující, překrásné, ale jindy zase mučivě strašidelné, doprovázené negativními pocity, které často přetrvávají i celý následující den.

Burácející živly

Často se vám zdá o požáru, velké vodě nebo vaše sny doprovází zuřivá vichřice? Přestože z podobného snu můžete mít dost nepříjemný pocit, naopak odráží kladnou záležitost – sníte o své síle, která je ukrytá v těchto živlech. Hlavním faktorem je zde obrovská energie, kterou možná budete muset vynaložit ve skutečném světě. Pokud vás čeká pracovní pohovor, zkouška nebo životní krok, podobné sny jsou na místě – dávají vám znát, že na to máte!

Pomoc, padáááááám!!!

Pády jsou ve snech velmi běžné. Na rozdíl od živlů se ale jedná o negativní symbol. Většinou má sexuální nebo partnerský podtext – jste si „jistí v kramflecích“, co se partnera týče? Netrápí vás obavy v oblasti milostného života? Pád může také znamenat, že v noci trpíte nízkým krevním tlakem. Říká se, že se vždy ze sna probudíte těsně před tím, než dopadnete na zem. Osobně se mi to párkrát také stalo, a skutečně to bylo tak. Anebo máte jinou zkušenost?

Foto: Thinkstock

Hlavně znova neusnout!Foto: Thinkstock

Duchové a obludy

Symboly přímo nahánějící hrůzu rozhodně pohodové noci nepřidají. Ve skutečnosti pravděpodobně prožíváte strach, a to z čehokoli. Mnohé snáře také říkají, že symbolizují nenávist nebo agresivitu. Jestliže se ve snu sami stáváte vrahem, někdo vám pěkně leží v žaludku. Pokud jste duchem nebo nadpřirozenou bytostí, pravděpodobně cítíte obavy, osamění nebo sebelítost.

Smrt

Pokud se vám zdá o smrti nebo ve snu sami zemřete, nemusíte se hned děsit, že se stane něco zlého. V tomto se snáře většinou shodují – ukončili jste významné životní období, anebo právě naopak se chystá nový začátek…

Hadi

Respekt, odstup – takové pocity ve většině z nás vyvolávají hadi ve skutečnosti. Jenže ve snu mohou znamenat něco zcela jiného. Jak uvádí astroložka Michaela Kudláčková, záleží na tom, v jakém smyslu se hadi zjevují. Pokud útočí nebo vás ohrožují, měli byste být na pozoru před některými lidmi v okolí. Pokud naopak neútočí, mohou symbolizovat napětí a stres, který mučí vás.

Někdo vás pronásleduje

Někdo nebo něco vás chce dostat, a vy máte nutkání utéct hodně daleko. V tomto případě pravděpodobně prožíváte pocity úzkosti před něčím, s čím se nedokážete vypořádat. Zkuste přemýšlet, kdo nebo co vás v životě právě omezuje… Podobně je to také s ponurými místy, na kterých se čas od času ve spánku ocitnete. Typické jsou hřbitovy anebo bizarní, nelogické krajiny, ze kterých čiší na první pohled hrůza a nebezpečí, případně pocit, že vás někdo sleduje. Necítíte se někým utlačováni nebo omezováni?

Nemůžete utéct

Jestliže vás v životě někdo omezuje anebo nedáváte dostatečně najevo své pocity a potřeby, ve snech se tato situace může projevit jako nemožnost utíkat nebo chodit. Jako byste měli nohy z kamene, a jen stěží uděláte alespoň pár kroků… „Zkuste se trochu uvolnit, neodříkat si a soustředit se na volnost a svobodu," radí astroložka Andria.

Zlým snům se dá branit, pomůže vám naše sedmero!

Zlé sny zažene lucidní snění

Trápí vás časté noční můry? Pak zkuste techniku nazvanou lucidní snění. O tomhle chytrém způsobu, jak se zbavit nočních můr, věděli už v antice, jen s ním nedokázali pořádně naložit. V podstatě se jedná o princip, díky kterému se naučíte ovládat své sny, jak dobré, tak ty zlé – silou vůle upravujete děj nebo podobu snů, takže se v nich nemusíte bát žádné hrozby. Dnes jsou populární kurzy, které vás dokážou naučit lucidnímu snění. Podstupují je nejčastěji právě lidé, kteří jsou sužování nočními můrami a děsy. Jen si představte, jak povznášející pocit musí mít spáč z toho, když snového nepřítele jednoduše odzbrojí a pošle k šípku!

Je mnoho snářů, odborníků, psychologů, kteří se sny zabývají. Ale ani tak nemůžeme s jistotou říci, co konkrétní vidiny znamenají. Toto pole zkrátka nadále zůstává neprobádané. A možná to je na tom to krásné. Varují nás, promítají naše obavy, hluboké myšlenky, nebo dokonce touhy, jsou až mystické… A jaké jsou ty vaše?

Reklama

Načítám