Článek
Podle čeho si tlakové hrnce vybírat? Důležitý je objem, ovládání a počet bezpečnostních pojistek. Začněme tím posledním.
Bezpečí je u tlakového hrnce podmínkou
Naprostá bezpečnost je u každého moderního tlakového hrnce standardem – „papiňáky“ renomovaných značek jsou dnes opatřeny celou řadou bezpečnostních prvků, jejichž funkčnost je pečlivě prověřována.
Šetřete čas a peníze
Kromě bezpečnosti je dalším důležitým faktorem úspora času a tím i energií. Ve srovnání s běžným vařením je příprava jídel v tlakovém hrnci až o 70 % rychlejší. O kolik se zkrátí příprava nejčastěji vařených potravin, vidíte v následující tabulce:
Lepší chuť a více zdraví
Protože jsou potraviny v hrnci během vaření hermeticky uzavřeny bez přístupu vzduchu, uchovávají si více živin. Jídla připravená v tlakovém hrnci zůstávají aromatičtější a mají lepší chuť, zejména pokud jsou vařeny ve vlastní šťávě.
Ušetřete za energie s tlakovými hrnci
Jak už jsme zmínili, příprava jídel je v tlakovém hrnci přibližně o 70 % úspornější – kratší dobou vaření výrazně šetříte energie. Na následujícím obrázku vidíte rozdíl v porovnání s vařením v běžném hrnci:
Na velikosti záleží
Váháte, jakou vybrat velikost? Pro vaření pro jednoho či dva vám bude bohatě stačit malý tlakový hrnec s objemem maximálně 4 litry. Pro větší či vícegenerační rodiny sáhněte po papiňáku o objemu i 7,5 litru.
Luxusně snadné nastavení i otevírání.
Další, co byste při výběru měli zvažovat, je způsob a snadnost ovládání. Např. luxusní tlakové hrnce české značky TESCOMA se vyznačují extra snadným nastavením ideálního tlaku pomocí kolečka se symboly surovin, jež vám umožní vařit různé druhy potravin rychle a bez rizika rozvaření.
Tlakový hrnec, který ovládáte jednou rukou
Model ULTIMA od tohoto výrobce navíc otevřete a uzavřete jen jednou rukou bez použití síly – získal díky tomu i prestižní designérské ocenění Red Dot Design Award 2017.
Součástí dobrých tlakových hrnců bývá i napařovací síto pro přípravu jídel šetrně vařených v páře.
Pořiďte si proto i vy moderní tlakový hrnec, který neohrozí vaše zdraví, vaši kuchyni ani výsledek vašeho vaření.