Hlavní obsah

Víme, kolik vám ušetří tlakový hrnec

Foto: Tescoma

Tlakový hrnec Ultima plus 4lFoto: Tescoma

Tlakový hrnec, tlakáč, popřípadě známý také jako Papinův hrnec čili papiňák, je nezbytnou součástí moderní kuchyně. Nejenže významně urychluje a tím i zlevňuje vaření, ale také maximálně zachovává chuť potravin.

Článek

Podle čeho si tlakové hrnce vybírat? Důležitý je objem, ovládání a počet bezpečnostních pojistek. Začněme tím posledním.

Bezpečí je u tlakového hrnce podmínkou

Naprostá bezpečnost je u každého moderního tlakového hrnce standardem – „papiňáky“ renomovaných značek jsou dnes opatřeny celou řadou bezpečnostních prvků, jejichž funkčnost je pečlivě prověřována.

Foto: Tescoma

Bezpečnostní prvky moderního tlakového hrnceFoto: Tescoma

Šetřete čas a peníze

Kromě bezpečnosti je dalším důležitým faktorem úspora času a tím i energií. Ve srovnání s běžným vařením je příprava jídel v tlakovém hrnci až o 70 % rychlejší. O kolik se zkrátí příprava nejčastěji vařených potravin, vidíte v následující tabulce:

Foto: Tescoma

Zkrácení doby vaření při použití tlakového hrnceFoto: Tescoma

Lepší chuť a více zdraví

Protože jsou potraviny v hrnci během vaření hermeticky uzavřeny bez přístupu vzduchu, uchovávají si více živin. Jídla připravená v tlakovém hrnci zůstávají aromatičtější a mají lepší chuť, zejména pokud jsou vařeny ve vlastní šťávě.

Ušetřete za energie s tlakovými hrnci

Jak už jsme zmínili, příprava jídel je v tlakovém hrnci přibližně o 70 % úspornější – kratší dobou vaření výrazně šetříte energie. Na následujícím obrázku vidíte rozdíl v porovnání s vařením v běžném hrnci:

Foto: Tescoma

Snížení spotřeby u vaření v papiňákuFoto: Tescoma

Na velikosti záleží

Váháte, jakou vybrat velikost? Pro vaření pro jednoho či dva vám bude bohatě stačit malý tlakový hrnec s objemem maximálně 4 litry. Pro větší či vícegenerační rodiny sáhněte po papiňáku o objemu i 7,5 litru.

Luxusně snadné nastavení i otevírání.

Další, co byste při výběru měli zvažovat, je způsob a snadnost ovládání. Např. luxusní tlakové hrnce české značky TESCOMA se vyznačují extra snadným nastavením ideálního tlaku pomocí kolečka se symboly surovin, jež vám umožní vařit různé druhy potravin rychle a bez rizika rozvaření.

Tlakový hrnec, který ovládáte jednou rukou

Model ULTIMA od tohoto výrobce navíc otevřete a uzavřete jen jednou rukou bez použití síly – získal díky tomu i prestižní designérské ocenění Red Dot Design Award 2017.

Foto: Tescoma

Maso-zeleninové ragú připravené v tlakovém hrnci.Foto: Tescoma

Součástí dobrých tlakových hrnců bývá i napařovací síto pro přípravu jídel šetrně vařených v páře.

Pořiďte si proto i vy moderní tlakový hrnec, který neohrozí vaše zdraví, vaši kuchyni ani výsledek vašeho vaření.

Reklama

Načítám