Hlavní obsah

Víme, proč se vaše dítě v noci počurává

Foto: Thinkstock

Noční pomočování může být způsobeno špatnou psychikou dítěteFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se vaše dítko jednou za čas v noci počurá, nemusí jít hned o nějaké drama. Děti svůj močový měchýř a příslušné svěrače začínají plně ovládat až okolo pátého roku. Zbystřit byste však měli ve chvíli, kdy se tak začne dít častěji nebo zničehonic. V tom případě může jít o zdravotní problém nebo o psychickou nepohodu dítěte.

Článek

Zdravotní příčinu může odhalit jen lékař, proto by vaše kroky měly vést v první řadě k němu, teprve pak nastupuje konzultace s psychologem. Počurávání (a nejen noční) bývá často příznakem zánětů močových cest, zánětu ledvin, v nejhorším případě může jít až o deformaci močového měchýře, zánět předkožky u kluků a pochvy u holčiček nebo oslabení svěračů. Při podrobném vyšetření se také zjišťuje, zda nemá dítě nějakou vrozenou vývojovou vadu močového systému. Organické příčiny pomočování se však objeví jen u malé části dětí. U velké většiny bývá problém spíše v psychice a u velmi malých dětí mnohdy také v tom, že zkrátka ještě nejsou připraveny na přechod z plenek na nočník nebo záchod.

Na nočník spěchají rodiče

Každé dítě je na tento krok „k dospělosti“ totiž připraveno jindy. V mnoha případech jde spíše o soutěž rodičů, kteří se rádi chlubí tím, že jejich dítě je už bez plen. Nesmyslně pak tlačí na svého potomka, který se tím ocitá ve stresu. „Obecně doporučuji, aby rodiče zkusili dítě odnaučovat z plen mezi 15. a 18. měsícem. Mělo by k tomu splňovat předpoklady, že rozumí složitějšímu slovnímu obratu, například běž do pokoje a dej jablíčko tátovi,“ říká dětská psycholožka PhDr. Ilona Špaňhelová. „Důležitá je také motivace dítěte a fakt, že dítě chce spolupracovat. To poznáte třeba podle toho, že jeví zájem o vaši návštěvu toalety, začne hlásit svoji provedenou potřebu a tak dále.“

Je nutné si také uvědomit, že i když dítě zvládne denní „přechod" z plenek na nočník, na noc je bude možná stále ještě potřebovat. Není vůbec výjimkou, že i tříleté děti na noc plenku ještě vyžadují. Noční plenky můžete zkusit odstranit ve chvíli, kdy zůstanou několik dní po sobě suché.

Foto: Thinkstock

Klidný a suchý spánek je pro vývoj dítěte důležitýFoto: Thinkstock

Počurávání kvůli strašení

Jak již bylo ale zmíněno, náhlé noční počurávání u starších dětí má nejčastěji původ v psychice dítěte. „Náš šestiletý Honzík se asi před měsícem začal zničehonic v noci počurávat. Občas to byla jen kapička a trošku vlhčí pyžamko, jindy byla ale promočená celá postýlka,“ vypráví jeho maminka Helena.

„Vyptávala jsem se, zda ho něco netrápí, paní učitelky ve školce tvrdily, že tam je při odpoledním spaní vše v pořádku, smutně také nevypadal. Až jednou, když jsme šli kolem školy, kam by měl v září nastoupit, se mi přiznal, že ho starší bratranec straší tím, že ho ve škole nikdo nepustí v hodině na záchod a jestli se počurá, bude muset stát před celou třídou mokrý na hanbě.“ Teprve když mu maminka vysvětlila, že tak to rozhodně není a na záchod si samozřejmě bude moci dojít i ve škole, uklidnil se a od té doby bylo noční pomočování pryč.

Hrozí i deformace močového měchýře

Co dítě opravdu trápí, je někdy velmi těžké zjistit a občas se to podaří až psychologovi, ale pokud se noční počurávání týká i vašeho potomka, zkuste přemýšlet. Neproběhla u vás v rodině nedávno nějaká výrazná změna? Nepřibyl dítěti sourozenec? Nemáte s partnerem problémy, které řešíte i před dítětem? Nebojí se dítě něčeho (co vám třeba přijde jako úplná banalita)? Noční pomočování bývá mnohdy skutečně „němé volání o pomoc“, a je třeba nad tím nezavírat oči a nemávnout rukou, že o nic nejde. Mnoho dětských starostí můžete vyřešit vy sami, s těmi závažnějšími se nebojte obrátit na odborníka.

Cesta na WC bez překážek

A pokud se noční počurávání děje pravidelně i po čtvrtém roce a jsou vyloučeny zdravotní i psychické faktory? „Rodič může dítě učit záměrně zadržet moč a pustit, tak si více cvičí svěrače močového měchýře. Vhodná jsou i další opatření – tvrdší matrace, méně oblečení na noc, nočník u postele, pro starší děti otevřené dveře na chodbu i WC, a pokud je to zapotřebí, zjistit, zda dítě čurá přibližně ve stejnou dobu v noci a budit ho před touto dobou. Musí však jít opravdu o úplné probuzení, ne jen probuzení na půl a posazení na nočník,“ zdůrazňuje Ilona Špaňhelová.

Pokud se již stane, že se dítě v noci počurá, je třeba ho co nejrychleji převléci do suchého. Mokré pyžamko a prostěradlo by mohlo způsobit zánět močových cest a celý problém by se jen zhoršil.

Co dělat:

  • Dítě pozitivně motivujte
  • Pochvalte ho za každou noc bez nehody
  • Zkontrolujte, že se dítě před uložením ke spánku vyprázdnilo
  • Nechte mu rozsvícenou malou lampičku – mnoho dětí se pouze v noci bojí dojít si v noci na záchod přes tmavou chodbu
  • Občas pomůže i změna polohy těla při spaní. Na zádech se totiž děti pomočují nejvíce.

Co nedělat:

  • Děti za noční pomočování netrestejte ani nezesměšňujte
  • Neomezujte jejich odpolední a večerní pití
  • Rozhodně se nevracejte zpět k plenkám, pokud bylo dítě již delší dobu bez nich a nepočurávalo se
  • Není také důvod, proč by se nemohlo zúčastnit táboru nebo školy v přírodě (je nutné však o problému informovat učitele nebo vedoucího a domluvit se s ním na vhodném postupu)
  • Neoblékejte dítěti na noc pyžamko, které se složitě vysvléká

A co vy, máte doma malého počuránka? Co vám pomohlo tento problém vyřešit? Poraďte ostaním rodičům své fígle!

Reklama

Související témata:

Načítám