Hlavní obsah

Víno je pro ženy lék!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Víno má zázračně léčivé účinkyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Pro krásnou pleť, proti rakovině, na plodnost, při hubnutí - tam všude můžete využívat pozitivní vliv vína na ženský organismus. Věděly to naše předchůdkyně už před tisíciletími a dnes toho o víně víme ještě mnohem víc. Například že konzumentky dvou deci vína denně dokonce pomaleji stárnou!

Článek

Francouzský paradox

Ve víně jsou kromě tříslovin a minerálních látek (v burčáku najdete dokonce vitaminy řady B) takzvané flavonoidy, které působí jako antioxidanty. Asi nejznámější fenolickou látkou je resveratrol. Víno se jako antioxidant podílí na odbourávání cholesterolu. V přiměřených dávkách 2 dcl denně tedy víno chrání ženu před srdečními a cévními onemocněními, brání vzniku křečových žil a vzniku trombů a infarktu. Je známý „francouzský paradox“, který potvrdily i vědecké studie. Přestože se Francouzi obecně málo hýbou a jedí kalorickou stravu, mají daleko nižší výskyt srdečních a cévních onemocnění než v jiných zemích. Vědci zjistili, že důvodem je kromě konzumace zeleniny především pravidelné pití vína.

Víno je opravdu lék, ale i jed

Víno působí antibakteriálně a červené víno obzvlášť účinně ničí bakterie zažívacího traktu, takže je dobré při průjmu. Plicím zase vinné flavonoidy pomáhají chránit tkáň. Víno dokonce brání zápalu plic - resveratrol totiž ničí látku, která zánět vyvolává. Dámy, které mírně popíjejí víno, čekají kratší dobu na otěhotnění. Skoro každá také ví, že víno usnadňuje trávení tuků, má málo kalorií a redukuje váhu. Zmiňovaný resveratrol je velmi účinný antioxidant a vychytává volné radikály, které jsou příčinou stárnutí buněk. Tak se nemusíte divit velmi zachovalé francouzské osmdesátnici, která s úsměvem přizná, že si dobré víno neodpustí. A prý nemusí ani na plastické operace.

Víno má i dobrý účinek na imunitní systém díky svému antivirálnímu a antibakteriálnímu účinku. Působí i proti rakovině - antikancerogenní ochrana se přisuzuje resveratrolu. Víno snižuje riziko cukrovky, chrání oční sítnici před stárnutím a zlepšuje pleť. Málo toho opravdu není. Nesmí se z vás však stát pijanka a alkoholička! Jinak se i víno změní v jed.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Ani s vínem se to nesmí přehánětFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Když je zle, použijte zase víno

Když máte chřipku, zkuste tento babský recept: svařte čtvrt litru červeného vína a po jednom dílu květu černého bezu, květu lípy, květu podbělu, listu jitrocele, dobromyslu, truskavce a máty peprné. Můžete to zlepšit medem. Vypijte horké, začnete se šíleně potit, takže ležte a chřipku zaženete hodně rychle! Když máte zácpu, zkuste tohle: připravte extrakt z 1,5 dl bílého vína, které smícháte s polévkovou lžící ricinového oleje a špetkou natě bazalky. Vše povařte pět minut, sceďte a vlažné vypijte nalačno. Naše babičky znaly podobných zázračných receptů desítky, ne-li stovky...

Pravidla, která neporušujte

  • pijte denně maximálně „dvojku“
  • nikdy nepijte, jste-li gravidní
  • nepijte vůbec alkohol, když máte v rodině rakovinu prsu
  • nepijte, když budete řídit
  • nepijte, když berete léky, jejichž účinek může víno negativně ovlivnit

O blahodárných účincích vína teď víte snad vše, zbývá už jen obohatit rodinný archiv o nějakou tu kvalitnější lahvinku! Právě proto jsme pro vás spolu s Vinařstvím Kovacs připravili soutěž o pět dárkových balení vína. Vína pocházející z Vinařství Kovacs sbírají ocenění po celém světě a jsou známá svou výjimečnou chutí a precizností výroby. Jejich vína jsou kvalitní nejen díky mimořádnému mikroklimatu, ale také skvělým viničním tratím a nejmodernějším technologiím.

Mezi největší současné klenoty patří Sauvignon 2008. Vinařství však nabízí opravdu široký sortiment vín - od suchých odrůdových až po vína polosuchá či polosladká. A pozor, výhradně s přívlastkem! Soutěžit můžete zde!

Reklama

Související témata:

Načítám