Hlavní obsah

Víte, jak nejlíp zatopit?

Foto: shutterstock.com

Kouzlo hořícího dřeva nic nenahradíFoto: shutterstock.com

Reklama

Ceny plynu a elektřiny neustále šplhají směrem vzhůru, proto se zvyšuje i počet lidí, kteří se vracejí k topení dřevem. Ne každé dřevo ovšem topí stejně. Víte, jak vybrat to správné?

Článek

Je z čeho vybírat

Druhy palivového dřeva se od sebe liší kvalitou a od toho se odvíjí i cena. I tady platí - to nejlevnější není úplně ideální. Dřevo určené k topení v kamnech nebo v krbu můžeme rozdělit do dvou základních skupin podle druhu materiálu - na měkké a tvrdé. Do první skupiny patří jehličnany a měkké listnáče (např. olše či topol). Do druhé se řadí buk, dub a akát.

Tvrdé dřevo hoří déle

Výhodou tvrdého dřeva je maximální výhřevnost a dlouhá hořlavost, takže si ušetříte práci s přikládáním do kamen. Naopak nejmenší výhřevnost mají měkké listnáče - především topol a vrba. Je to proto, že hoří rychle, musíme více přikládat a spotřeba tím pochopitelně stoupá.

I když je měkké dřevo levnější, není tolik kvalitní. Doporučuje se proto míchat s tvrdým. Zvláštní kategorii tvoří bříza. Její výhodou je, že dobře hoří i čerstvá a vlhká. V kombinaci s tvrdým dřevem je ideální jak pro topení v krbech, tak pro vytápění v kamnech.

Foto: shutterstock.com

Připravte se na zimu už teďFoto: shutterstock.com

Výhody topení dřevem

Jednak, jak bylo již řečeno, vzhledem k vzrůstajícím cenám za elektřinu a plyn začíná být tím nejlevnějším palivem. Pokud přidáte i fakt, že něco děláte pro životní prostředí, není pomalu o čem diskutovat. Jde o ekologicky šetrný způsob vytápění. Dříví má navíc výbornou výhřevnost, využívá se i jako alternativní zdroj tepla, je nenáročné na skladování. V neposlední řadě jde o příjemný zážitek, když se můžete dívat do krbu na plápolající ohýnek, který svým praskáním navozuje uklidňující náladu.

Pozor na odpadové dřevo!

Kromě výše zmíněných druhů můžete k topení použít i odpadové dřevo, které se skládá např. z odřezů z pily. Jak již říká název, je pochopitelně nejlevnější, ale má také řadu nevýhod. Jeho kvalita značně kolísá a ořezy mohou být různé velikosti, i velmi drobné. Než si je tedy koupíme, je dobré se informovat o tom, co obsahuje. Často se jedná o kombinace jehličnanů, např. smrku.

Za kvalitu si připlatíme

Kolik zaplatíme za palivové dříví závisí na dostupnosti v konkrétním regionu. V dřevařských oblastech je proto až o třicet procent levnější! Ceny se počítají za kubík anebo prostorový metr. U odpadového dřeva se částka pohybuje do 400 Kč za kubík, u měkkého v rozmezí 500 - 700 Kč a u tvrdého zaplatíte 800 - 1000 Kč za kubík. Ceny jsou pouze orientační a mohou se dle kraje lišit. V každém případě dbejte na jedno - ať si vyberete jakkoli, zaměřte pozornost na kvalitu!

Zdroj: Dámskájízda.cz

Reklama

Načítám