Hlavní obsah

Víte, na čem sedíte?

Foto: Decoland

Pohodlí a kvalita - to jsou dvě nejdůležitější vlastnosti sedacího nábytkuFoto: Decoland

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snad každý touží po tom, aby si po celodenní práci mohl doma oddechnout, většinou tedy spočinout v pohodlném měkkém křesle či na pohovce. Právě měkký čalouněný nábytek je nepřekonatelný a používá se v téměř nezměněné podobě dvě století. Jak poznáte jeho kvalitu?

Článek

Také si občas připadáte na gauči tak trochu jako v něčem mezi dokonalým křeslem a nebem? Vše kolem je měkké, pohodlné a nikde nic netlačí? Tento příjemný pocit je dán konstrukčními principy čalouněného nábytku. Jak má být taková konstrukce vyrobena správně, abyste byli spokojeni dlouhá léta?

Foto: Decoland

U velkých a masivních sedaček pomůže volba dvou barev, jedna vynikne, zbytek vypadá nenápadněFoto: Decoland

Co se skrývá uvnitř

„U dobrého čalouněného nábytku je jeho základ, tedy nosná konstrukce, nejčastěji dřevěná, výjimkou však nejsou ani rámy kovové nebo dřevotřískové. Na této konstrukci jsou připevněny pružiny a několik vrstev pružného materiálu, který rozkládá zátěž a určuje výsledný tvar nábytku a zajistí vám dostatečné pohodlí,“ říká Ján Maca, interiérový designér firmy Decoland, a pokračuje: „To vše je zcela nebo jen částečně překryto dekorační tkaninou či kůží. Tato pravidla platí jak pro křesla, tak pohovky. Z hlediska výroby jsou téměř shodné.“

Stačí však jeden pohled a zjistíte, že se nábytek přece jen trochu mění a že firmy posílají na trh rok co rok novinky. V čem jsou tedy jiné? Zatímco u židlí je běžná standardní výška i hloubka sedáku 45 centimetrů, u křesel jsou poměry složitější. Výška sedací plochy se snížila na 35 až 40 centimetrů, hloubka se ale naopak zvětšila na 50 až 60 centimetrů. A protože současný moderní styl preferuje poměrně ostré hranoly, z nichž se skládají křesla i pohovky, dejte pozor, aby přední hrana, na níž spočívají vaše kolena, byla měkká a kulatá. Jinak vás zde bude roh tlačit.

Foto: Ligne Roset

Výška sedací plochy se u moderních pohovek snižujeFoto: Ligne Roset

Foto: Polstrin

K odlehčení nábytku pomůže, když se klasické nohy nahradí subtilní kovovu konstukcíFoto: Polstrin

Za příjemnou a funkční se považuje poloha, při níž máte nohy natažené kupředu. Proto moderní nábytek je vybavený různými podnožkami i podložkami pod nohy či variabilními díly, které vám lenošení a povalování zpříjemní. Také opěrka pod hlavu je velmi běžná a měla by být regulovatelná jak do výšky, tak do náklonu, aby každému poskytla pohodlnou opěru.

Jak to poznáte? Při zkoušení křesla v prodejně se proto klidně „rozvalte“, nezkoušejte ho jen v poloze židle. Na gauč či lehátko si pohodlně lehněte a zkuste si číst nebo se dívat na obrazovku.

Foto: Decoland

Velká pohovka s kovovými profily se jakoby vznáší ve vzduchuFoto: Decoland

Pozor na plný pokoj nábytku!

Pohovka, křesla, stolek a k tomu nějaké ty úložné skřínky – to je základní vybavení každého obývacího pokoje. Jenže některé jsou tak malé, že když sem tohle všechno vyskládáte, vypadá prostor přeplněné. A právě pro pohodlné sezení platí, že je velmi těžké a zabere nejvíce místa ze všech kousků. Ale i tento problém už firmy vyřešily – existuje mnoho optických triků, jak celou sestavu vylehčit. Jedním je i vlastní konstrukce pohovky: stačí masivní podstavec nahradit tenkými lesklými kovovými profily, a pohovka se zdánlivě vylehčí, v prostoru se skoro „vznáší“. Jiným úspěšně používaným trikem je barevné odlišení některé části. Tím, že na sebe upoutá pozornost jeden odstín, další jakoby zanikají a celá sestava se zdá mnohem menší.

Foto: Zdravotní-židle.cz

Pohodlné sezení při práci zajistí zdravotní židleFoto: Zdravotní-židle.cz

Když místo povalování pracujete

Že si můžete nechat o večerním lenošení na pohovce tak akorát zdát, protože do noci pracujete a sedíte u počítače? Pak se vám vyplatí nešetřit a pořídit si židli, která nezničí záda. Jediným typem židlí, které vyhovují dlouhodobému používání při práci i zábavě s počítačem, jsou zdravotní židle. Nejde o žádný přepych, jde o to, aby páteř nebyla trvale zdeformována. Označování těchto židlí – ortopedické, zdravotní, ergonomické a podobně, neznamená v žádném případě, že jde jen o pomůcku pro nemocné. Měly by je používat i děti při učení či sledování televize.

Foto: Zdravotní-židle.cz

Rozhodně neplatí, že pracovní židle musí být nudně černá!Foto: Zdravotní-židle.cz

Při dlouhodobém sezení vám musí židle umožnit častou změnu polohy. Nesmíte dlouho sedět v jedné pozici, bez možnosti její změny. Tělo i ruce musí být podpírány v ideálních bodech.

K tomu slouží zvláštní mechanismy těchto židlí. Nejjednodušší z nich umožňují kolébání sedáku dopředu a dozadu. Při naklánění se pak naklání celá pánev i s obratli, páteř se nedeformuje. Kvalitnější mechanismy pak mají naklánění sedáku do všech stran. „Sezení na takové židli připomíná sezení na terapeutických míčích. Mechanismus je vybaven i možností aretace, tedy omezení pohybu, který lidé obvykle používají na začátku, než si na tento typ sezení zvyknou,“ popisuje Jaroslav Kotula z firmy Zdravotní židle. Důležitá je u nich i možnost nastavení pružnosti systému podle váhy uživatele. Tím, že se páteř naklání spolu s pánví, nedochází k přetěžování bederních obratlů. Sezení na těchto židlích je – po prvním rozčarování, které nezvyklý typ sezení vyvolává – příjemné. Budete se na nich cítit pomalu jako na tom gauči a i při práci si tělo odpočine.

Foto: Polstrin

Pohovka a křeslo musí dohromady ladit, podobný je i postup výrobyFoto: Polstrin

Oddychněte si o víkendu také, a to nejen na svém oblíbeném gauči nebo v křesle!

Reklama

Načítám