Hlavní obsah

Víte, proč šedivíte? My ano!

Foto: Thinkstock

Šedivé vlasy mohou slušet, ale až později, že?Foto: Thinkstock

Reklama

Šedivé vlasy bývají známkou stáří, a možná i proto první šedivý vlas vytrháváte. Ale šediví opravdu jen staří? Pro ty, které ničí představa, že zešediví dříve, než zestárnou, přinášíme několik přírodních rad, jak šedivění vlasů oddálit, či alespoň zpomalit.

Článek

Ženy mají rády změny, a tak občas změní i barvu vlasů. Prostě jen tak, podle nálady nebo pod vlivem módních trendů. Postupem doby se ale ze zábavy stane nutnost. V šedivých vlasech se většina žen cítí staře, takže nezbývá než je začít barvit pravidelně. Kdy se první šediny objeví, se nedá určit přesně. Některé padesátnice mají jen sem tam šedivý vlas, jiné ženy už od třiceti zakrývají bílé skráně. Jak to tedy je?

Šedivění je přirozený proces

Na úpatí každého vlasového folikulu se nacházejí pigmentové buňky, a to je to, co už od mládí vytváří přirozenou barvu vlasů. Vlastní barva vlasů je pak zcela závislá na obsahu pigmentu (melaninu) v buňkách. Takže pokud jste blondýny, máte melaninu mnohem méně než černovlásky. Ale jak stárnete, buňky odumírají a melaninu ubývá, vlasy ztrácejí svou barvu a čím dál víc se objevují šediny (jen u těch blondýnek nejsou tolik vidět).

Geny a psychika

První šedivé vlasy se zpravidla objevují kolem třicítky až čtyřicítky, což je naprosto normální. Občas ale i dvacítka s hrůzou zjistí, že začíná šedivět. „Předčasné šedivění u mladých osob je obvykle důsledkem poruchy tvorby pigmentu, která byla člověku ,naprogramována' při narození. Existují určité geny, které tuto poruchu způsobují. V takovém případě je předčasným šedivěním postiženo více členů rodiny," říká kožní lékař Vladimír Valčík.

Foto: Thinkstock

Při barvení vlasů je nutná častější návštěva kadeřníkaFoto: Thinkstock

Další příčinou mohou být různé stavy, které nemilosrdně zasáhnou vaši psychiku. Mohou to být starosti, podvýživa, stres, nervový šok, vážné nemoci. I ty mohou způsobit, že vlasy zbělají. V důsledku těžkých emocionálních prožitků dochází k menší sekreci melaninu, a tím ke ztrátě přírodní barvy vlasů. Preventivně můžete podstoupit vlasovou analýzu a zjistit o svém zdraví pravdu.

S přírodními prostředky pracuje čas pro vás

Rozhodnete-li se šedivění oddálit, nebo alespoň zpomalit, pak můžete vyzkoušet různé přírodní prostředky. S péčí začněte hned, jak se objeví první šedivý vlas.

  1. Před každým mytím vlasů masírujte 5 minut vlasovou pokožku kokosovým olejem s citronovou šťávouv poměru 5 : 1. Masáž pomáhá k prokrvení pokožky, olej zadržuje ve vlasech vlhkost a spolu s citronem pečuje o zdravý vzhled a oživuje barvu vlasů.
  2. Umixujte do pěny 5 lžic ricinového oleje s 5 lžícemi limetkové šťávy. Přidejte 2 lžičky práškové přírodní barvy hena nebo senna v neutrálním odstínu a vymíchejte v homogenní pastu. Tu vetřete do vlasové pokožky. Po půlhodině působení vlasy umyjte, nejlépe šamponem z mýdlových ořechů. Tento postup vám pomůže udržet si vlastní barvu vlasů co možná nejdéle.
  3. Do čajového šálku se silným černým čajem přidejte 1 plnou lžíci mořské soli a nechte dobře rozpustit. Slaným čajem masírujte vlasové kořínky a nechte asi hodinu vstřebat do pokožky. Poté jej z vlasů smyjte vlažnou vodou, nikdy ne šamponem, efekt byste úplně zničily. Čaj oživí barvu vlasů, sůl je dodavatelem důležitých minerálů.
  4. Síla ájurvédské přírodní kosmetiky vás dostane. Reetha neboli indické mýdlové ořechy (250 g koupíte v bio prodejnách za 60 Kč) mají na vlasy přímo zázračné účinky. Mají přírodní červenohnědé zbarvení, které posiluje vaši přirozenou barvu vlasů. Namočte přes noc kolem 10 až 12 ořechů v jednom litru vody. Druhý den vše opatrně asi 5 minut vařte. Odvar pak používejte jako šampon na vlasy.
  5. Nebo rozmíchejte 1–2 lžíce prášku Shikakai (150 g koupíte ve speciální prodejně za 169 Kč) s vařící vodou, až vznikne homogenní pasta. Nechte vychladnout na tělesnou teplotu a použijte přímo na mokré vlasy. Doba působení je nejméně 10–15 minut. Čím déle ji necháte působit, účinek bude silnější. Vlasy pak jen opláchněte čistou vodou. Tato přírodní pasta nahrazuje drahé vlasové kúry. K oddálení šedivění je potřeba vlasy občas hýčkat a k tomu je ovoce shikakai jako stvořené, vlasy i pokožku čistí a ošetřuje. Dokonce omezuje i vypadávání vlasů.
Foto: Thinkstock

Je tato dáma blonďatá, nebo šedivá?Foto: Thinkstock

Nedopusťte, abyste zestárly v mladém věku

Pokud už není ve vašich silách se šedinami bojovat, začněte s barvami. Oddejte se ale do péče kadeřníků a nebarvěte je samy. Ne každý šedivý vlas má stejný odstín, některý má zrádný nádech dožluta a domácí barvení by nemuselo vyjít na jedničku. „K překrytí šedivých vlasů se hodí permanentní a dobře kryjící semipermanentní barvy. Mají vysokou krycí schopnost a jsou trvanlivé. Obecně se však doporučuje použít o stupeň světlejší odstín barvy vlasů, než jste měly zamlada. Výrazná tmavší barva se většinou hodí jen do určitého věku. S věkem se totiž mění nejen barva vlasů, ale i kvalita vlasů a pokožky. Pleť zesvětluje, ztrácí pružnost a lesk. Tmavá barva vlasů pak vypadá ostře a nepřirozeně," vysvětluje kadeřnice a vizážistka Radka Šenová.

Vkusně vypadá i promelírování vlasů světlou barvou. Výhodou je snadná úprava, nebo také méně časté návštěvy u kadeřníka ve srovnání s použitím permanentních barev. Pro představu si přečtěte Jak moc vás změní barva vlasů?.

Jsou ale také ženy, kterým šedivé vlasy sluší. Jaký je váš názor, bojovat s nimi, barvit, nebo nechat být?

Reklama

Související témata:

Načítám