Hlavní obsah

Vybavte své děti do tmy

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Hlavní je bezpečí vašich dětíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Být vidět, znamená na silnici přežít. Neriskujte a vybavte své děti do tmy!

Článek

Časopis Uzlíček

Příčinou mnoha tragických nehod je nedostatečná viditelnost chodců. Auta i cyklisté mají povinnost za snížené viditelnosti svítit, chodci takovou povinnost a ani možnost nemají. Přitom jsou v silničním provozu ti nejzranitelnější. Víte že, více než polovinu chodců usmrcených při nehodách srazí auto za tmy?

Nejohroženější jsou ti nejmenší

Mnohem více než jiní chodci jsou na silnicích ohroženy děti. Jsou méně soustředěné a nedokáží ještě dobře odhadovat vzdálenosti a předvídat. O to důležitější je, aby byly na silnici co nejlépe vidět. Světlé oblečení, školní brašna a boty s reflexními doplňky učiní jejich každodenní cestu do školy i ze školy bezpečnější.

Foto: arbo.cz

Taška s reflexními odznaky a páskyFoto: arbo.cz

Jak zvýšit viditelnost?

Viditelnost chodců lze zlepšit pomocí dobře zvoleného oblečení, nášivek a doplňků ze speciálních materiálů. Použít můžete i nejrůznější přívěsky, nažehlovačky, samolepky nebo třeba pásky na ruky z reflexních a fluorescenčních materiálů, které pořídíte například v galanteriích nebo v obchodech s jízdními koly. Jsou snadno dostupné a vůbec ne drahé. Tyto materiály zvyšuji světelný kontrast vůči pozadí a prodlužuji tak vzdálenost, na jakou může řidič chodce nebo cyklistu zaznamenat. Reflexní materiál je v noci vidět na 3x větší vzdálenost než bílé oblečení a vice než na 10x větší vzdálenost než oblečení modré. Při rychlosti 75km/h potřebuje řidič nejméně 31 metrů (1,5 sekundy) na to, aby si uvědomil nebezpečí a odpovídajícím způsobem zareagoval. Pouze s reflexními materiály mu chodci a cyklisté dají dostatek času!

Fluorescenční materiály - zvyšují viditelnost za denního světla a za soumraku, ve tmě však svou funkci ztrácejí. Nejčastěji používanými barvami jsou jasně žlutá, zelená a oranžová.

Reflexní materiály - odrážejí světlo v úzkém kuželu zpět ke zdroji a to až na vzdálenost kolem 200 metrů. Výrazně zvyšují viditelnost za tmy a za snížené viditelnosti.

Foto: arbo.cz

Nápaditá, ale také nápadná taška pro mladé slečnyFoto: arbo.cz

Tři rady pro lepší viditelnost

  1. používejte reflexní a fluorescenční materiály a kombinujte je, abyste vy i děti byli dobře vidět za světla i za tmy
  2. reflexní předměty umístěte nejlépe ke konci rukávů, blízko ke kolenům a do úrovně pasu (cyklisté také na přilbu a kolo)
  3. dětem pořiďte oblečení, školní brašny a doplňky opatřené reflexními a fluorescenčními bezpečnostními prvky

Časopis Uzlíček prosinec 2006

Reklama

Související témata:

Načítám