Hlavní obsah

Vybíráme pomocníka na zahradu: Křovinořez nebo vyžínač?

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Reklama

Péče o trávník není snadná a ke krásnému domečku či chalupě upravený trávník prostě patří. Někdy nastane situace, kdy nám klasická sekačka nepomůže, a potřebujeme dalšího pomocníka. Ale jakého vybrat? Křovinořez nebo vyžínač? Rozdíl není jen v ceně, ale také v tom, co umí.

Článek

Oba stroje mají stejný základ. Tím je motor, nosná tyč, rukojeť a žací hlava, z jejíhož boku vyčnívá jedna či dvě struny.

Struna

Základem je kvalitní struna. Struny mohou být buď s kruhovým průřezem, nebo s větším množstvím řezných hran, které lépe sečou. Existují i speciální struny se zataveným hliníkovým drátem. Struny s hliníkem jsou pevnější a lépe odvádějí teplo. Vždy vybírejte strunu, která patří přesně do vašeho stroje – na obalu najdete označení „průměr struny“. Nekupujte ani zbytečně slabou, ani moc silnou. Silná struna by mohla poničit motor.

Pracovní záběr

Tento údaj je velmi důležitý, proto byste mu při výběru křovinořezu či vyžínače měli věnovat pozornost (stejně jako při výběru klasické sekačky). Najdete ho uvedený u každého stroje, škála je opravdu veliká. Záleží jen na vás, menší záběr vám postačí na drobné dosekávání, větší záběr oceníte při sekání velkých ploch.

Vyžínač

Tohoto pomocníka oceníte při menších dokončovacích pracích na vaší zahrádce. Skvěle se dostane kolem všech záhonků, oseká trávu okolo zahradního nábytku či pergoly. Vyžínač si pro snadnou manipulaci s ním oblíbily hlavně ženy. Je vhodný pro menší plochy sečení.

Výhody:

- snadná manipulace,

- méně hlučný,

- nízká hmotnost,

- elektrické, aku provedení, benzinový motor,

- nenáročný na údržbu,

- levný provoz

Nevýhody:

- pro menší plochy sečení,

- nižší výkon,

- připojení k elektrické síti (hrozí přeseknutí kabelu),

- není určen pro několikahodinové sekání.

Foto: Archiv firem

Obr. 1 Vyžínače 1. elektrický vyžínač Hecht, typ 1299, 1 799 Kč. 2. Elektrický vyžínač Mounfield GT 840, výprodej 1 145 Kč. 3. Vyžínač s benzinovým motorem, Riwall RPLT 2642, 2 299 Kč. 4. Vyžínač s benzinovým motorem, Husqvarna 122C, 4 750 Kč.Foto: Archiv firem

Základní rady na výběr vyžínače

- Základem je výkonný motor. Nekupujte hned ten nejlevnější stroj, ale maličko si připlaťte (u vyžínačů je to v řádu stovek), na výkonu to bude znát. Na jednostrunový stačí 350 wattů, na dvoustrunový od 500 wattů výše. Pokud chcete výkonnější vyžínač a nechcete se tahat se šňůrou, máte na výběr i mezi benzinovými motory.

- Teleskopická rukojeť. Rozhodně ji oceníte, navíc určitě nebudete jediní, kdo bude s vyžínačem pracovat, a tak je důležité, aby si každý rukojeť mohl nastavit podle sebe. S tím je spojené i nastavování pro madlo, kterým se dá libovolně pootáčet.

- Pojezdová kolečka, která vám zajistí stejnoměrný „sestřih“.

- Otočná žací hlava. Dokonale osekané záhonky a chodníčky už nebudou problém.

- Funkce „tap and go“, která znamená, že při každém poklepání žací hlavou o pevný podklad se struna automaticky povysune.

- Pokud se rozhodujete pro aku vyžínač, nezapomeňte se podívat, jak dlouho vydrží sekačka nabitá, ať nejste zklamaní.

Křovinořez

Tento stroj už je o něco větší a o dost výkonnější. Křovinořez je hlučnější, těžší a také má mnohem delší konstrukci (i z tohoto důvodu se s ním nebude příliš dobře pracovat křehkým ženám). Křovinořez využijete, pokud máte velkou plochu k sečení, je vhodný do terénu (stráně, příkopy). A co je nejdůležitější, zvládá nejen trávu, ale i přerostlou vysokou trávu a mladé nálety. Takže pokud nemáte zrovna anglický trávník, sem tam bojujete s nějakým tím drnem nebo mlázím, tak je křovinořez přímo pro vás.

Křovinořez nemá pouze strunovou hlavu a je vhodný i pro profesionální celodenní používání. Křovinořezem můžete posekat celou plochu zahrady, takže by se dalo říci, že nepotřebujete ani klasickou sekačku.

Žací ústrojí:

- strunová hlava pro sečení trávy,

- ocelový kotouč se dvěma až čtyřmi zuby pro sečení trávy a mlází,

- ocelový kotouč s osmi zuby pro kosení staré suché trávy, křovin nebo rákosu,

- pilový kotouč pro odřezávání slabých kmenů a k prořezávání stromků.

Výhody:

- vysoký výkon,

- elektrické, aku provedení, benzinový motor,

- pro velké plochy sečení,

- poseká nálety, křoví (profi modely i slabé kmeny),

- vhodný do terénu.

Nevýhody:

- hlučnost,

- vibrace,

- potřeba ochranných pomůcek (brýle, sluchátka atd.),

- pravidelná údržba,

- exhalace (benzinový motor).

Foto: Archiv firem

Obr. 2 Křovinořez 1. Benzinový křovinořez, Hecht 135 BTS, 2 990 Kč. 2. Benzinový křovinořez, Oleo-Mac Sparta 250 T, výprodej 6 245 Kč. 3. Benzinový křovinořez, Husgvarna 128R, 8 250 Kč.Foto: Archiv firem

Základní rady na výběr křovinořezu

Motor

Nejdůležitější je motor, můžete vybírat mezi akumulátorovým, elektrickým a benzinovým. Akumulátorový je sice praktický, ale nikde nedocílíte takového výkonu, jako u benzinového, to si radši připlaťte. Elektrické motory nejsou tak špatné, ale záleží na vaší představě. S elektrickým motorem máte takový „lepší vyžínač“, je sice lehčí, ale pobíhat s kabelem není nic praktického. Rozhodně vás nezklame benzinový motor, který vás nijak neomezuje. Tady máte ještě na výběr 2-taktní motory, které jsou levnější a lehčí. Dále pak 4-taktní motory, které mají delší životnost, jsou tišší, odpadá míchání paliva s olejem a jsou méně poruchové.

Výkon

Při výběru motoru záleží také na výkonu. Pro vaši představu nejslabší a nejlehčí křovinořez má výkon od 0,65 kW do 1 kW. Tento stroj je vhodný na zahradu, kde nebudete vysekávat veliké plochy a nemáte špatně přístupný terén. Střední výkon můžete najít i pod označením jako „poloprofesionální“, tady je výkon od 1,1 kW do 2,1 kW. Tento stroj je vhodný pro velké plochy sečení, zarostlé prostory, špatně přístupný terén. Můžete se s ním pustit i do houští, kde nevíte, co vás čeká - stará tráva, keře, nálety. Tento stroj to zvládne. Poslední jsou profesionální křovinořezy, ty se můžou chlubit výkonem až 3 kW. Pro běžného zahrádkáře už je to zbytečný luxus, pro vaši představu, používá se i na prořezávání lesních školek, tomuto stroji opravdu nic v cestě nestojí.

Vstřikování

U benzinového křovinořezu se podívejte také na kvalitu vstřikovače paliva či poloautomatického sytiče. To vám usnadní startování stroje.

Váha

S motorem souvisí i hmotnost křovinořezu, není to opravdu žádný drobeček. Nejlehčí je s elektromotorem, tady se váha pohybuje okolo 4 kilogramů. Dále pak máme benzinové křovinořezy střední třídy, tady je váha v rozmezí 5 – 7 kilo. A v poslední řadě profesionální křovinořezy, které jsou nejtěžší. Čím těžší křovinořez, tím jsou větší i vibrace stroje. Profesionální křovinořez je zbytečný na průměrnou zahradu, je určen ke každodenní a celodenní práci.

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Popruhy

Ke každému stroji by měly být součástí balení i popruhy, doporučujeme vybírat ty dvouramenné tzv. „popruhová vesta“. Pro představu je to jako byste si nasadili na záda batoh a po straně na boku máte destičku z tvrdého plastu a s hákem pro připojení stroje. Práce s popruhem je bezpečná a také rozloží váhu stroje na vaše tělo.

Rukojeť

Při výběru rukojeti záleží především na vás, co je pro vás pohodlné. Máte možnost vybírat ze dvou typů. Klasické držadlo, které je podobné jako na vyžínači nebo tzv. „Bike“, který je vhodný zejména pro začátečníky. Rukojeť se zavěsí za popruhy a můžete vyrazit do akce, oceníte obouruční manipulaci s „řídítky“.

Hřídel

Tady máte opět dvě možnosti, pevnou hřídel či dělitelnou. Pevná je rozhodně lepší, pro celkovou pevnost stroje, dělitelnou oceníte, pokud budete stroj převážet.

Ochranné pomůcky

Při práci s tímto strojem pamatujte také na jeho sílu a opatřete si dostatečné ochranné pomůcky, základem jsou sluchátka (hlučnost) a ochranné brýle (rychlost vymrštěného předmětu, je opravdu vysoká), pevná obuv je samozřejmostí. Pokud s tímto strojem začínáte a máte z něj respekt, tak si můžete výbavu doplnit i o chrániče holení či lýtek.

Příslušenství

Jak je uvedeno výše, tak ke křovinořezu nemáte pouze strunovou hlavu ale i možnost různých kotoučů. Tady pozor, ne každý kotouč padne do vašeho křovinořezu. Vždy si ujasněte na jakou práci stroj kupujete a zeptejte se na doporučené příslušenství. Nevhodným kotoučem si můžete způsobit poruchu stroje, dochází k nadměrnému přetěžování motoru.

Reklama

Načítám